Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου: Κερδίζουμε τις μάχες, θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε μάχες


Μήνυμα για σταθερότητα και ανάπτυξη για να συνεχισθεί η πορεία για τη σωτηρία της χώρας, έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Ερυθραία. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μέρα σημαντικών αποφάσεων, τόσο για τον «Καλλικράτη» όσο και για την πορεία της χώρας.

«Κάνουμε ένα όραμα πραγματικότητα με τον ``Καλλικράτη``. Αλλάζουμε ένα κράτος πελατειακό, συγκεντρωτικό και φέρνουμε την εξουσία κοντά στον πολίτη, για πρώτη φορά, που θα αλλάξει τη ζωή του στην καθημερινότητα, θα φέρει κοντά υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη σε μια Ελλάδα καλύτερη, σε μια Ελλάδα δικαιότερη, σε μια Ελλάδα οικονομικά βιώσιμη. Αλλά παίρνουμε και αποφάσεις για τη σταθερότητα της πορείας της χώρας που τη χρειαζόμαστε αυτή τη σταθερότητα για να συνεχίσουμε τις δύσκολες, πολλές φορές, αλλά αυτονόητες αλλαγές. Κερδίζουμε τις μάχες, θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε μάχες ως χώρα και ξέρω ότι μπορούμε. Η Ελλάδα μπορεί όλη μαζί»,
τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Πολύ σημαντική μέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το θεσμό του «Καλλικράτη». «Είναι ένας θεσμός που ενισχύει τη λαϊκή συμμετοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Ιωάννινα. «Είναι μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό», τόνισε χαρακτηριστικά, ευχόμενος «καλή επιτυχία» σε όλους τους υποψηφίους.

Εκλογική διαδικασία

Στο μεταξύ χωρίς προβλήματα γίνεται από το πρωί η ψηφοφορία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε δύο περιοχές, στο Βελβεντό, Κοζάνης και στη Γαύδο οι κάτοικοι αρνούνται να προσέλθουν να ψηφίσουν. Στην ακριτική Γαύδο με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μόνιμων κατοίκων, οι ψηφοφόροι απέχουν από τις περιφερειακές εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για
τους όρους του διαγωνισμού για την δρομολόγηση πλοίου που θα συνδέει το νησί με την Κρήτη. Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές απέχουν οι κάτοικοι του Βελβεντού μετά από σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε τοπικό δημοψήφισμα και τις λαϊκές συνελεύσεις των πολιτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του δήμου τους στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Εξάλλου, από τις εκλογές απέχουν και οι μηλοπαραγωγοί του Τοιχιού Καστοριάς οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους πριν από δύο χρόνια.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε στις 7:00 το πρωί και οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 9:30 το βράδυ όταν θα έχει συγκεντρωθεί το 10% από τα εκλογικά κέντρα. Δεν αποκλείεται, όμως, να χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα σε κρίσιμες περιφέρειες ή δήμους. Στις σημερινές εκλογές δεν θα υπάρξουν exit poll.
  • Οι πολιτικοί ψηφίζουν
Κάλεσμα στο λαό να μην φοβηθεί από «τους εκβιασμούς και τα φοβικά διλήμματα» απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος. «Σήμερα θα μετρηθεί η αντοχή του εργαζόμενου λαού απέναντι στους εκβιασμούς και στα φοβικά διλήμματα», τόνισε η κ. Παπαρήγα, και υπογράμμισε ότι ο λαός θα πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Να μην υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιαστικά διλήμματα, κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ψήφισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε χαρακτηριστικά πως «σήμερα είναι η μέρα που θα μετρηθούμε πόσοι Έλληνες σκέφτονται ελεύθερα και ψηφίζουν κατά συνείδηση και πόσοι προσερχόμεθα στην κάλπη πιεζόμενοι από φοβικά, εκβιαστικά διλήμματα». «Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι είναι αυτοί που επενδύουν στο σεβασμό και την ελευθερία και λιγότερο στον εκβιασμό. Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα για τη μεταπολίτευση», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και καταδίκης της πολιτικής του μνημονίου ζήτησε από τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη και σε δήλωσή του κάλεσε τους πολίτες να αποδοκιμάσουν στην κάλπη «την πολιτική της χρεοκοπίας, το Μνημόνιο και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση». «Σήμερα, ο ελληνικός λαός έχει μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την εκτίμηση πως η κάλπη σήμερα θα αναδείξει τους πολιτικούς συσχετισμούς του νέου πολιτικού σκηνικού της νέας μεταπολίτευσης. «Από αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να απουσιάσει η ελπίδα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πως για το κόμμα του ελπίδα είναι η συνάντηση της Αριστεράς με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο. «Ελπίδα είναι να έχουμε θετικές εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση για το λαό και την κοινωνία. Και αυτή την ευκαιρία ο ελληνικός λαός δεν θα την χάσει. Γιατί το κρίσιμο διακύβευμα της κάλπης είναι η προοπτική απεμπλοκής από το Μνημόνιο της εξάρτησης, της ομηρίας, της χρεοκοπίας, η προοπτική της οικονομικής ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της λαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς άσκησε το πρωί, το εκλογικό του δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο. Ο κ. Σαμαράς στη συνέχεια έκανε την εξής δήλωση :«Σήμερα το λόγο έχει ο ελληνικός λαός. Οι Έλληνες δεν φοβούνται. Θα επιλέξουν τους καλύτερους και θα στείλουν κι ένα μήνυμα ισχυρό προς την κυβέρνηση. Μήνυμα για αλλαγή πορείας. Η ελπίδα θα νικήσει και πάλι». Στο μεταξύ κανονικά εξελίσσεται σε όλη την Πελοπόννησο η εκλογική διαδικασία.

Μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που δεν προσήλθαν να αναλάβουν καθήκοντα, αλλά η κατάσταση αντιμετωπίστηκε.


Στο 401ο και 402ο σχολείο στου Γκύζη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι ο ψηφοφόρος πρέπει «να αναδείξει μία τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρή, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα, με κοινωνικό χαρακτήρα, αλληλέγγυα προς τους πολίτες».«Η κάλπη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα νικήσει απόψε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια στον Δήμο Αθηναίων πιστεύω ότι θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Νικήτης Κακλαμάνης, εξερχόμενος λίγο πριν τις 10:00 από το εκλογικό τμήμα στο Παγκράτι, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Τόνισε ότι μεγάλη πρωταγωνίστρια σήμερα είναι η Αθήνα και ότι οι πολίτες ψηφίζουν «για μια Αθήνα με μεγαλύτερη ασφάλεια, με κοινωνική ευαισθησία, με πράσινη ανάπτυξη και με πολιτισμό».

Ο κ. Κακλαμάνης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν για τέσσερα χρόνια, ενώ τόνισε ότι η αποχή δεν θα είναι μεγάλη. «Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο 12ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10:00 ο Βασίλης Κικίλιας. «Σήμερα ψηφίζουμε και αλλάζουμε», δήλωσε ο κ.Κικίλιας τονίζοντας ότι οι πολίτες στέλνουν μήνυμα ανάπτυξης και ελπίδας κόντρα στο μνημόνιο. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των εκλογών και τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς.

«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια αδράνειας και απραξίας», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. «Σήμερα είναι μία νέα αφετηρία», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να ανακουφίσει τους πολίτες από τα προβλήματά τους και να ενισχύσει τους νέους. Ο κ. Καμίνης προέτρεψε τους πολίτες και κυρίως τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των εκλογών και εκτίμησε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Σήμερα μιλάνε οι πολίτες, δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι οι εκλογές διεξάγονται με ηρεμία και πρόσθεσε: «Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε. Σήμερα μιλάνε οι πολίτες και οι πολίτες θα αποφασίσουν να πάμε μπροστά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου