Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για την ανάδειξη

των Δημοτικών και των Περιφερειακών Αρχών της περιόδου 2010 – 2014.

Ο εκλογέας όταν προσέλθει στο εκλογικό του τμήμα ψηφίζει πρώτα για τις περιφερειακές εκλογές και αμέσως μετά για τις δημοτικές εκλογές

· Την εκλογή του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και του περιφερειακού συμβουλίου.

· Σε κάθε εκλογική περιφέρεια βάζουμε από έναν έως τέσσερεις σταυρούς ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που εκλέγει στο περιφερειακό συμβούλιο. Ως εκλογική περιφέρεια για τις περιφερειακές εκλογές ορίζεται η χωρική επικράτεια της περιφερειακής ενότητας που συγκροτήθηκε με τον Καλλικράτη. Η περιφερειακή ενότητα στην ηπειρωτική Ελλάδα ακολουθεί τα όρια των σημερινών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (πχ. Εύβοια, Βοιωτία, Καρδίτσα,Δυτική Αττική) με εξαίρεση την Νομαρχία Αθηνών στην οποία συγκροτούνται 4 περιφερειακές ενότητες στα όρια των σημερινών τομέων της Νομαρχίας. Στα νησιά οι περιφερειακές ενότητες συγκροτούνται κατά βάση στα όρια των σημερινών επαρχιών (πχ. Θάσος, Σποράδες, Ιθάκη, Μήλος). Αναλυτικός πίνακας υπάρχει στο τέλος του κειμένου.

Αν στην εκλογική περιφέρεια εκλέγονται από 1 έως 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, τότε ο εκλογέας μπορεί να προτιμήσει μέχρι έναν υποψήφιο. Αν εκλέγονται μεταξύ 4 και 7 περιφερειακοί συμβούλοι, ο εκλογέας μπορεί να προτιμήσει μέχρι δύο υποψήφιους. Αν εκλέγονται από 8 έως 12 περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκλογέας μπορεί να προτιμήσει μέχρι τρείς υποψήφιους ενώ σε περιπτώσεις που εκλέγονται πάνω από 12 σύμβουλοι μπορεί να προτιμήσει έως 4 υποψηφίους. Στον παρακάτω Πίνακα εμφανίζονται αναλυτικά ο ανώτατος αριθμός σταυρών ανά εκλογική περιφέρεια.

· Ο υποψήφιος περιφερειάρχης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου