Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αγώνας δρόμου σε περιφέρειες και δήμους

  • Η αποχή παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠαΣοΚ που κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του για τον δεύτερο γύρο
Ακόμη και τους ετεροδημότες κινητοποιεί το ΠαΣοΚ για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε περιοχές όπου η μάχη είναι αμφίρροπη. Κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν σταλεί σε επίμαχες περιοχές είτε για να πείσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν την Κυριακή- η αποχή παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠαΣοΚ- είτε για να κατευνάσουν τοπικούς «εμφυλίους». Οι κομματικοί στρατοί έχουν συσπειρωθεί και οι μάχες εξελίσσονται παντού σε ντέρμπι.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις και τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΠαΣοΚ από τον μηχανισμό του, ο κ. Ι. Σγουρός διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του κ. Β. Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής. Η διαφορά ωστόσο δεν είναι μεγάλη, οπότε δεν χαλαρώνει ούτε στο ελάχιστο η προσπάθεια, ειδικώς στη Β΄ Αθήνας όπου τα ποσοστά του ΠαΣοΚ έπαθαν καθίζηση την προηγούμενη Κυριακή. Κομματικός μηχανισμός, βουλευτές και υπουργοί προσπαθούν να πολεμήσουν την αποχή και να φέρουν περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες. Εξαιτίας της οικονομικής στενότητας του συνδυασμού, η εκστρατεία γίνεται χέρι με χέρι, γεγονός που έχει κινητοποιήσει περισσότερους εθελοντές απ΄ όσους πίστευε το επιτελείο του κ. Σγουρού, ενώ και κάποιοι υπουργοί, όπως η κυρία Λούκα Κατσέλη, έστελναν μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα για στήριξη.

Χθες δύο υποψήφιοι του κ. Ι. Δημαρά στον Πειραιά (ο ίδιος δεν πήρε θέση για τον δεύτερο γύρο και απλώς κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές) έκαναν δήλωση στήριξης υπέρ του υποψήφιου περιφερειάρχη του ΠαΣοΚ. Ο κ. Μ. Νικητάκης, σημείωσε ότι παραμένει στο πλευρό του κ. Δημαρά, αλλά «λόγω της κρισιμότητας των εκλογών της επόμενης Κυριακής για την Περιφέρεια Αττικής στηρίζω τον υποψήφιο Γιάννη Σγουρό, αξιολογώντας θετικά την εμπειρία, τη γνώση και τη συνολική πορεία του στην Αυτοδιοίκηση». Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Δ. Παρασκευόπουλου: «Στην κρίσιμη αναμέτρηση, στην Περιφέρεια Αττικής, αυτή την Κυριακή, τάσσομαι ανεπιφύλακτα, με όλες μου τις δυνάμεις, αποκλειστικά και μόνο με τον αποδεδειγμένα άξιο και με έργο Γιάννη Σγουρό».

Κοινή δήλωση υπέρ της υποψηφιότητας Σγουρού έκαναν και οι τέσσερις δήμαρχοι που στήριξε το ΠαΣοΚ και εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή. «Θέλοντας να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που έδειξε σε εμάς η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, στηρίζουμε τον κ. Σγουρό γιατί πιστεύουμε ότι η συνεργασία που θα έχουμε με τον εκλεγμένο, για πρώτη φορά, περιφερειάρχη της Αττικής είναι κρίσιμης σημασίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων που ενέκριναν με την ψήφο τους οι δημότες μας. Γι΄ αυτόν τον λόγο η αναμέτρηση αυτή την Κυριακή είναι εξίσου σημαντική» αναφέρουν οι κκ. Ν. Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου, Ν. Σαράντης, δήμαρχος Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Γ. Καπλάνης, δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, και Στ. Κασιμάτης, δήμαρχος Κορυδαλλού. Στην Ανατολική ΜακεδονίαΘράκη τα προγνωστικά δείχνουν προβάδισμα του κ. Α. Γιαννακίδη έναντι του κ. Γ. Παυλίδη και οι γνωρίζοντες την περιοχή λένε ότι, αν είχε κινητοποιηθεί εγκαίρως όλος ο κομματικός μηχανισμός, θα είχε εκλεγεί ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ από τον πρώτο γύρο με υψηλό ποσοστό. Η ΝΔ και ειδικώς ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης έχουν υιοθετήσει έναν ακραίο λόγο έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας. Στον Νομό Εβρου το τοπικό ΠαΣοΚ είναι διχασμένο και έτσι σήμερα θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Ευ. Βενιζέλος, απεσταλμένος από τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις του κόμματος. Στη Δυτική Μακεδονία δίνει σκληρή μάχη ο κ. Ι. Παπαϊορδανίδης.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη και στους γύρω νομούς για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Μ. Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία. Οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους είναι ότι πρόκειται για σκληρή μάχη, αλλά ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠαΣοΚ δεν θα χάσει εύκολα από τον κ. Π. Ψωμιάδη. Χθες έδωσε στήριξη στον υποψήφιο του ΠαΣοΚ ο κ. Λ. Μηνασίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με τον ΛΑΟΣ.

Στην Αθήνα, η βάση του ΠαΣοΚ τα δίνει όλα για να αλλάξει χέρια ο δήμος και να εκλεγεί ο κ. Γ. Καμίνης και στο επιτελείο του επικρατεί αισιοδοξία. Χθες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης και της διανόησης υπέγραψαν κείμενο με το οποίο καλούν τους πολίτες της Αθήνας να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν έναν προοδευτικό δήμαρχο, θέτοντας το δίλημμα «σκοταδισμός ή δημοκρατικό μέλλον για την πόλη;» (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. Α4). Αντιθέτως, ο κ. Ι. Μίχας στον Πειραιά αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και η στήριξη που του παρέχουν στελέχη της ΝΔ δεν είναι βέβαιον ότι λειτουργεί θετικά στη βάση του κόμματος. Αισιοδοξία υπάρχει στο ΠαΣοΚ και για την εκλογή του κ. Ι. Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, μολονότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη μάχη.
  • Τοπικά ντέρμπι και υπόγειες συμμαχίες

Ο κ. Ευ. Αργύρης παλεύει να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των Ιωαννίνων, που είναι ο μόνος νομός στον οποίο τα ποσοστά του είναι χαμηλά. Το ΠαΣοΚ έχει κάνει μεγάλη κινητοποίηση για την Ηπειρο μετακινώντας ακόμη και ετεροδημότες. Στη Θεσσαλία ο κ. Απ. Παπατόλιας παλεύει απέναντι στον τοπικισμό της Λάρισας και στη συμμαχία ΝΔ και ΚΚΕ, με πενιχρά όμως αποτελέσματα. Στη Δυτική Ελλάδα θεωρείται σίγουρη η εκλογή του κ. Απ. Κατσιφάρα. Στο Βόρειο Αιγαίο ο κ. Ν. Γιακαλής (ΠαΣοΚ) και ο κ. Π. Βογιατζής (ΝΔ) δίνουν μάχη σώμα με σώμα για την περιφέρεια. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων φαίνεται ότι ο κ. Ηλ. Μπεριάτος παίρνει προβάδισμα, το ίδιο και ο κ. Κλ. Περγαντάς στη Στερεά Ελλάδα.

Στην Πελοπόννησο διεξάγεται μια αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στους κκ. Δ. Δράκο και Π. Τατούλη. Το ΠαΣοΚ επιστράτευσε όλους τους βουλευτές της περιοχής για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Τατούλη. Ακόμη και ο κ. Π. Μπεγλίτης, ο οποίος διαφώνησε από την αρχή με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Κορινθία κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη που έδωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό υπενθύμισε ότι, όταν αποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο η υποστήριξη της υποψηφιότητας Τατούλη, με γραπτή δήλωση υποστήριξε την υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Δέδε. «Πολλοί την τελευταία περίοδο έπαιξαν, προκαλώντας συγχύσεις γύρω από τη θέση μου. Στην πολιτική μπήκα για να αναλαμβάνω τις πολιτικές μου ευθύνες, με καθαρό τρόπο. Στην πολιτική δεν είμαστε στρατιωτάκια, στην πολιτική δεν ισχύουν οι κανόνες του λόχου. Δεν φοβάμαι να λέω την άποψή μου, όπως δεν φοβάμαι και να συμπαρατάσσομαι με τις αποφάσεις του κόμματός μου» δήλωσε.

  • ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου