Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Τον μαγικό αριθμό «7» κυνηγούν στη ΝΔ

  • Με επιμονή στο μνημόνιο και το βλέμμα στις ψήφους (και) της Αριστεράς, η Ρηγίλλης ελπίζει να κερδίσει την πλειονότητα των περιφερειών

Να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις και στον αυριανό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επιζητεί ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επιμένει να κρατά ψηλά την «αντιμνημονιακή σημαία» και να ζητεί καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Κεντρικός στόχος του είναι να γίνει το κόμμα του αξιόπιστος συνομιλητής των ψηφοφόρων και να αποκατασταθεί η τραυματισμένη εικόνα της ΝΔ στο εκλογικό σώμα, με μελλοντική επιδίωξη την επιστροφή σε τροχιά εξουσίας. Παρά την επισήμανση του κ. Σαμαρά για «ολική επαναφορά» της ΝΔ το βράδυ του πρώτου γύρου των εκλογών, κυρίαρχη είναι η άποψη στο εσωτερικό του κόμματος ότι «απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη».

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την προεκλογική μάχη και εκτός από περιοδείες έχει κάνει και αμέτρητα τηλεφωνήματα θέλοντας να «κλειδώσει» συμμαχίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επιθυμεί να πιστοποιηθεί η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για την κυβερνητική πολιτική. Γι΄ αυτό επιμένει στο σύνθημα: «Στείλτε πιο ηχηρό μήνυμα στον δεύτερο γύρο», ενώ προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ ανησυχούν για την πρωτοφανή αποχή του πρώτου γύρου θεωρώντας ότι ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη στον δεύτερο γύρο. Για να αποτραπεί αυτό έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση των ετεροδημοτών κυρίως, καθώς σε τοπικό επίπεδο είναι πιο εύκολη η προσέγγιση για κάλεσμα στην κάλπη, ενώ διεξάγονται παρασκηνιακές πιέσεις για να κερδίσουν τη στήριξη της Αριστεράς. Στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι η επιστροφή του ΠαΣοΚ στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά των εκλογών και η απόσυρση του εκλογικού διλήμματος θα ευνοήσουν τους υποψηφίους της. Για να ενισχυθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο προσδοκούν την υποστήριξη των «γαλάζιων» υποψηφίων από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, τόσο του ΛΑΟΣ, λόγω της ιδεολογικής συγγένειας, όσο και της Αριστεράς.

«Αυτή τη στιγμή προέχει να επιτευχθεί ο στόχος της ΝΔ και μετά έχουμε χρόνο να συζητήσουμε για το τι πρέπει να γίνει άμεσα για να αλλάξει πορεία το κόμμα» λένε επιτελικά στελέχη. Ποιος είναι ο στόχος της Ρηγίλλης για τον δεύτερο γύρο των εκλογών; Το «7» είναι ο «μαγικός» αριθμός για τη ΝΔ, που θεωρεί δεδομένη τη νίκη των κκ. Π. Ψωμιάδη και Γ. Δακή στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μεγάλη αισιοδοξία υπάρχει στη Ρηγίλλης και για την Ηπειρο, που, όπως λένε, «έχει κλειδώσει» υπέρ του κ. Αλ. Καχριμάνη.

Με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι έστω και δύσκολα θα κερδίσουν τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου, ενώ ευνοϊκό κλίμα υπάρχει και στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, όπου δραστηριοποιείται έντονα ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης με εντολή του κ. Σαμαρά. Για την Πελοπόννησο, όπου η νίκη είναι ζήτημα πολιτικής τιμής για τον πρόεδρο της ΝΔ, έχει γίνει κινητοποίηση-μαμούθ από τον κομματικό μηχανισμό, ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν χθες το βράδυ για μία ακόμη φορά στην Τρίπολη.
  • Δίνει τα ρέστα του για τον Κικίλια
Μ ία ακόμη περιοδεία, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη ΝΔ κ. Β.Κικίλια, έκανε χθες ο κ. Σαμαράς που επέλεξε το Περιστέρι. Παρά τη βροχή, ο πρόεδρος της ΝΔ περπάτησε στο εμπορικό κέντρο του δήμου, συζήτησε με καταστηματάρχες για την οικονομική κρίση και άκουσε την αγωνία τους, αφενός για την πτώση του τζίρου και αφετέρου για τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε πολλά καταστήματα.

Για να τονίσει και το νεαρό της ηλικίας του κ. Κικίλια (που, σύμφωνα με μετρήσεις, υστερεί στις ηλικίες 18-35, σε αντίθεση με τις ηλικίες άνω των 55) συνομίλησε με νέους σε καφετέριες της περιοχής. Στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι... «όλα είναι ανοικτά» και ευελπιστούν, όσο δύσκολο κι αν θεωρείται, να κερδίσει ο κ. Κικίλιας, ο οποίος άκουσε χθες τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Χρ.Κουρούση, που ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον κ. Ι. Δημαρά, να δίνει έμμεση στήριξη.

«Εγώ θα ψηφίσω και θα ψηφίσω κατά συνείδηση. Σας είπα ότι ανήκω σε συγκεκριμένο πολιτικό φορέα τον οποίο δεν απαρνήθηκα με τη συμμετοχή μου στον συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά. Η συνείδησή μου θα κινηθεί στο πλαίσιο του φορέα που ανήκω, δηλαδή τη ΝΔ» τόνισε (Ρ/Σ Βήμα 99,5) ο κ. Κουρούσης, ο οποίος όμως εξέφρασε και την άποψη ότι, αν η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη, ο κ. Δημαράς θα είχε εκλεγεί.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης επιμένει στη στήριξη του υποψηφίου του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σγουρού λέγοντας (Ρ/Σ Βήμα 99,5) ότι δεν του έχει δείξει ότι είναι «πρασινοφρουρός» και επικοινώνησε μαζί του σε αντίθεση με τον κ. Κικίλια. Για τον εκλεκτό της Ρηγίλλης είπε ότι «θα τον στηρίξει αν πρώτα ο κ. Σαμαράς πείσει τους βουλευτές του» που δεν τον στηρίζουν και εξήγησε ότι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν συνοδεύουν τους κκ. Σαμαρά και Κικίλια στις κοινές προεκλογικές εμφανίσεις τους στην Αττική.
  • Μάχη για τα δημοτικά «κάστρα»
Η πιο κρίσιμη μάχη για τη ΝΔ είναι στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο δήμαρχος κ. Ν. Κακλαμάνης πιέζεται αρκετά, αν και το επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμά ότι έστω και δύσκολα- με «απόσταση αναπνοής» λένε ορισμένοι- θα επικρατήσει. Κορυφαία στελέχη επισημαίνουν ότι η όξυνση της αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί στην πρωτεύουσα θα αυξήσει τη συμμετοχή, που θα βοηθήσει και τον κ. Κικίλια. Και αυτό διότι η απώλεια πολύ μεγάλου αριθμού νεοδημοκρατών ψηφοφόρων από τον πρώτο γύρο «κράτησε», όπως λένε, και την υποψηφιότητα του κ. Κικίλια. Μεγάλο ντέρμπι είναι σε εξέλιξη στον Πειραιά, όπου, αν και ο κ. Β. Μιχαλολιάκος έχει τη στήριξη του κ. Π. Μαντούβαλου, οι υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι με χθεσινή τους ανακοίνωση τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Ι.Μίχα.

Στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ δίνει σκληρή μάχη να κρατήσει τον δήμο με τον κ. Κ. Γκιουλέκα (χθες στηρίχθηκε επίσημα από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Β. Παπαγεωργόπουλο) που δέχεται πίεση από τον κ. Ι. Μπουτάρη, ο οποίος βάλλεται όμως και από τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και από τον ΛΑΟΣ. Κρίσιμη είναι η στάση που θα τηρήσει ο πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος κ. Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος χθες με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε απορριπτέες και καταδικαστέες τις οιεσδήποτε παρερμηνείες της δήλωσής του για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Εκείνοι οι οποίοι μας ψήφισαν είναι ευφυείς πολίτες, οξυδερκείς και με ισχυρή πολιτική συνείδηση. Δεν έχουν ανάγκη να τους κατευθύνουμε εμείς. Θα κρίνουν σωστά τι θα κάνουν την επόμενη Κυριακή» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου