Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Δήμος Λαρισαίων - Οι μικροί ρυθμιστές στη μάχη του Πηνειού

Χωρίς εκπλήξεις είναι τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων που στηρίζουν τα πολιτικά κόμματα για τον Δήμο Λαρισαίων τον έβδομο σε μέγεθος δήμο της χώρας, που αντιμετωπίζει ωστόσο κρίσιμα προβλήματα, όπως είναι το κυκλοφοριακό, η ρύπανση, το θέμα του Πηνειού, ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Από τα ψηφοδέλτια απουσιάζουν τα ηχηρά ονόματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και αποτυπώνουν, εν πολλοίς, την εικόνα των δημοτικών εκλογών του 2006. Η μάχη μεταξύ των υποψηφίων, παρά ταύτα, εκτιμάται ότι θα είναι σκληρή και η έκβασή της, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί στον δεύτερο γύρο με ρυθμιστές τα μικρά πολιτικά κόμματα, τα οποία διατηρούν υψηλά ποσοστά στον νομό.

Η ΝΔ στηρίζει για τον Δήμο Λαρισαίων τον νυν δήμαρχο Κ.Τζανακούλη , ο οποίος διαθέτει μακρόχρονη αυτοδιοικητική εμπειρία καθώς εκλέγεται από το 1998. Ο Τζανακούλης παραμένει και σήμερα το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τον δημαρχιακό θώκο. Ο Τζανακούλης στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2002 συγκέντρωσε ποσοστά 42,46% και 40,69% αντιστοίχως. Τα ποσοστά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να του διασφαλίσουν το διαβατήριο για τη δημαρχία. Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2009 απώλεσε ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος στον Νομό Λάρισας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στον δήμο.

  • Απέναντι στον κ. Τζανακούλη...
είναι ο γιατρός καρδιολόγος Ι. Σάπκας, ο οποίος στηρίζεται από το ΠαΣοΚ. Ο Σάπκας το 2004 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή, ενώ το 2006 είχε στηριχθεί και πάλι από το ΠαΣοΚ για τον δήμο. Τα ποσοστά τα οποία έλαβε ήταν υψηλά (40,10%) και έχασε τη δημαρχία από τον Τζανακούλη για περίπου 1.500 ψήφους. Το γεγονός αυτό προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2002 απέναντι στον κ. Τζανακούλη, ο Χριστόδουλος Καφφές, είχε συγκεντρώσει μόλις το 26,46% των ψήφων. Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2009 ανέκτησε τις δυνάμεις του στον νομό συγκεντρώνοντας το 40,81% των ψήφων, ποσοστό το οποίο, αν και υπολείπεται του μέσου όρου της χώρας, εντούτοις ξεπερνά κατά περίπου 4,5% το αντίστοιχο της ΝΔ.

Υψηλά όμως είναι και τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων στον Νομό Λάρισας, τα οποία στις εκλογές του 2009 συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από το 20%. Οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων, όπως και του ανεξάρτητου υποψήφιου, του δικηγόρου Γ. Μπαρτζώκη, θα γείρουν την πλάστιγγα στον δεύτερο γύρο. Το ΚΚΕ, που στις εθνικές εκλογές πήρε 9,47% στον νομό, στηρίζει για τον Δήμο Λαρισαίων τον γιατρό πνευμονολόγο Γ. Λαμπρούλη, γιο του ιστορικού δημάρχου της Αριστεράς Αρ. Λαμπρούλη. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ στις εκλογές του 2006 Αγις Παπαστεργίου είχε συγκεντρώσει 10,11% των ψήφων. Τον οδοντίατρο Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος στις εκλογές του 2006 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 7,28%, στηρίζουν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Αριστερά. Ο Καλογιάννης διαθέτει αυτοδιοικητική πείρα, καθώς την περίοδο 1982-1988 είχε διατελέσει και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου