Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ο χάρτης των περιφερειακών εκλογών

Η εκλογική αναμέτρηση στις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, που αποτελεί, εκτός των άλλων, και το βαρόμετρο για να μετρήσουν τα πολιτικά κόμματα την εκλογική τους δύναμη, εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει νέες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Η «μητέρα των μαχών», όπως είναι φυσικό, δίνεται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου προσέρχονται στην κάλπη πάνω από 2,7 εκατ. ψηφοφόροι. Το κόμμα που θα επικρατήσει στην Αττική δεν θα κερδίσει απλώς τις πολιτικές εντυπώσεις αλλά εγγράφει και ισχυρή παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το ΠαΣοΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 υπερίσχυσε της ΝΔ σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην οποία έλαβε ποσοστό 40,41%, δηλαδή περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ (29,54%). Προσέρχεται ως εκ τούτου στη σημερινή αναμέτρηση με ένα σαφές πλεονέκτημα, το οποίο ωστόσο περιορίζεται σημαντικά μετά την αυτόνομη κάθοδο του κ. Ι. Δημαρά που μπήκε σφήνα ανάμεσα στους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων επιχειρώντας να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένουςλόγω μνημονίου και όχι μόνο- ψηφοφόρους. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τη μάχη στο Λεκανοπέδιο, που θα κριθεί έτσι κι αλλιώς στον δεύτερο γύρο, εξαιρετικά αμφίρροπη και ρευστή. Το ερώτημα που ανακύπτει μεταξύ των εκλογολόγων πλέον είναι αν την προσεχή Κυριακή ο κ. Δημαράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον επίσημο υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σγουρό ή τον «εκλεκτό» της ΝΔ κ. Βασίλη Κικίλια.

Η υπεροχή ωστόσο του ΠαΣοΚ σε μια σειρά περιφέρειες που έχουν χαρακτηριστεί «κάστρα» για το κυβερνών κόμμα, όπως είναι η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, θεωρείται και σήμερα αδιαμφισβήτητη. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σε αυτές τις περιοχές διαχρονικά υπερβαίνουν το 40%, ενώ στην εκλογική αναμέτρηση του 2009 ξεπέρασαν ακόμη και το 50%. Η ΝΔ, από την άλλη πλευρά, διεκδικεί με αξιώσεις τις περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και εν μέρει του Βορείου Αιγαίου, στις οποίες, εκτός από αυξημένα ποσοστά που λαμβάνει στις εθνικές εκλογές, διατηρεί και ισχυρά αυτοδιοικητικά ερείσματα. Η μάχη σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας αναμένεται να είναι σκληρή και η έκβασή της θα κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου