Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Με τον «Καλλικράτη» είναι πιο εφικτή από ποτέ η επίτευξη της συνοχής στα νησιά, λέει ο Ηλίας Μπεριάτος


Πώς ο περιφερειάρχης θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ιονίου, αφού το καθένα αποτελεί διαφορετική κοινωνική ενότητα;

Καταρχήν, η νέα περιφερειακή αρχή των Ιονίων Νήσων, θα πρέπει να δουλέψει τόσο για τη συνοχή της περιφέρειας (κοινωνική, οικονομική, συγκοινωνιακή) όσο και για τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Τα Ιόνια νησιά αν και αποτελούν διαφορετικές κοινωνικές ενότητες, τα συνδέει η κοινή πολιτιστική τους ιστορία, αποτέλεσμα της κοινής τους μοίρας κάτω από ξένες κυριαρχίες κατά τη διάρκεια αιώνων. Ο νέος περιφερειάρχης θα πρέπει να επενδύσει σε αυτό το στοιχείο αλλά και στο σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό τόσο των κατοίκων της περιφέρειας όσο και των αποδήμων της σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε τα Ιόνια νησιά να πετύχουν μια ενδογενή ανάπτυξη.

Αναφέρετε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.

1.Επιδίωξη εφαρμογής μειωμένου Φ.Π.Α στα Ιόνια νησιά, όπως ισχύει και στο Αιγαίο πέλαγος λόγω νησιωτικότητας.
2. Επιδίωξη της εφαρμογής της αρχής του μεταφορικού ισοδύναμου, δηλαδή επιδότηση των κομίστρων για επιβάτες και εμπορεύματα που σήμερα είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις χερσαίες μεταφορές και επιβαρύνουν τους νησιώτες. Η πολιτική αυτή θα ενδυναμώσει τις ενδοπεριφερειακές μεταφορικές συνδέσεις για να επιτευχθεί στην πράξη η συνοχή μεταξύ των νησιών.
3. Χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση σε κάθε νησί, ώστε να μπορούν να αναπτυχτούν με βιώσιμο τρόπο οι παραγωγικές – και μη- δραστηριότητες του κάθε νησιού, προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου.

Τι αλλάζει στη ζωή των νησιωτών του Ιονίου με τον «Καλλικράτη»;

Αναμφίβολα, οι πολίτες του κάθε νησιού «έρχονται πιο κοντά» στην περιφέρεια. Συμμετέχουν ισότιμα αλλά και αποφασιστικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του τόπου τους.

Με ποιους τρόπους μπορεί να ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά του Ιονίου, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το φυσικό στοιχείο;

Ο τουρισμός στα Ιόνια νησιά για να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον, πρέπει να είναι ποιοτικός και ήπιος με την έννοια ότι πρέπει να προωθηθούν οι εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού (πολιτιστικός, συνεδριακός, θρησκευτικός, οικολογικός, θαλάσσιος, ορεινός κλπ). Επίσης, με κάθε τρόπο η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να συνδεθεί με τον αγροτικό τομέα.

Τα αγροτικά προϊόντα των νησιών μας πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου ο τουρισμός μας να αποκτήσει την ποιότητα και την ταυτότητα που όλοι επιθυμούμε για τον τόπο μας. Στόχος για τα Ιόνια νησιά δεν πρέπει να είναι απλώς και μόνο η αύξηση των αφίξεων, αλλά η αύξηση του τουριστικού εισοδήματος. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βοηθήσουν.

Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε ορισμένα νησιά;

Αυτό που λείπει συνήθως και οδηγεί στην απώλεια ή και στην κακοδιαχείριση των πόρων είναι ο σχεδιασμός. Σχεδιασμός, που δεν θα παρακάμπτεται λόγω του επείγοντος και θα προκύπτει από διεξοδική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και εμπλεκόμενους φορείς αλλά και θα συνοδεύεται από τολμηρές αποφάσεις από το εκάστοτε αρμόδιο όργανο χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

Έτσι και τα έργα θα ολοκληρώνονται εγκαίρως και η διαχείριση των πόρων θα γίνεται σωστά. Χρειαζόμαστε και δημοκρατία και αποτελεσματικότητα. Και αυτό μόνον μέσω μιας συστηματικής, συνεχούς και συνεπούς διαδικασίας σχεδιασμού-προγραμματισμού μπορεί να επιτευχτεί.

Ποιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητο να λάβετε προκειμένου να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης των νησιών από τις ηπειρωτικές περιοχές;

Με τις νέες αρμοδιότητες που παραχωρεί ο Καλλικράτης στις περιφέρειες είναι περισσότερο εφικτό από ποτέ η επίτευξη συνοχής οικονομικής ολοκλήρωσης στα Ιόνια νησιά. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να υπάρξει καθετοποίηση της παραγωγής και ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων επί τόπου, ώστε αυτά να προωθούνται στην τουριστική αγορά των νησιών μας ως τελικά προϊόντα για να μένει η προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλους τομείς. Έτσι θα μειωθεί η εξάρτηση από την ηπειρωτική χώρα.

Επίσης για την επίτευξη της συνοχής και της γεωγραφικής ολοκλήρωσης, εκτός από την ενίσχυση των μεταφορικών συνδέσεων μεταξύ των νησιών, σημαντικό ρόλο θα παίξει ή ένωση σε επτανησιακό- πανιώνιο επίπεδο των σωματείων, φορέων, ενώσεων, επιμελητηρίων κλπ. Ο συνδυασμός μας δεσμεύεται ότι θα δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση ώστε, μέσα από την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνολογίας, τα Ιόνια νησιά να μετατραπούν σε ένα ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Κική Μαργαρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου