Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

  • Χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία, τα πρόσωπα, τη σταυροδοσία- Πώς χωρίζονται οι Περιφέρειες με τον «Καλλικράτη»


Αύριο 9.809.177 εκλογείς- εκ των οποίων οι 112.552 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι 14.961 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι 9.559 είναι οικονομικοί μετανάστες και ομογενείς που απέκτησαν πρόσφατα το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές- θα κληθούν να αναδείξουν τους 325 δημάρχους της χώρας και τους 13 περιφερειάρχες. Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί σε ένα εντελώς νέο αυτοδιοικητικό τοπίο λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει ο «Καλλικράτης», της επαναφοράς του 50+1% στην ανάδειξη των δημάρχων και των περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη σε πολλούς δήμους θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, της δυνατότητας να είναι υποψήφιοι σύμβουλοι και νέοι που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και της ριζικής αλλαγής του τρόπου με τον οποίο εκλέγουμε τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι; Κατ΄ αρχήν, η συμμετοχή στις εκλογές παραμένει υποχρεωτική, αν και ουδέποτε έχει ασκηθεί δίωξη για τη μη προσέλευση στις κάλπες. Δεύτερον, απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα είναι να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεικτικό της ταυτότητάς του έγγραφο, όπως είναι το διαβατήριο. Τρίτον, να γνωρίζει εκ των προτέρων πού ακριβώς ψηφίζει, δηλαδή σε ποιο εκλογικό τμήμα, κάτι που μπορεί να μάθει επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το 1500 ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr).

  • Τα αποτελέσματα στο www.tovima.gr

Αναλυτικά και από το πρώτο λεπτό μετάδοσής τους θα βρίσκονται στην ηλεκτρονική σελίδα www.tovima.gr τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών 2010. Σε ειδικό πλαίσιο-ένθετο που θα βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του ηλεκτρονικού «Βήματος» με τίτλο «Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2010», οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε όλη τη διάρκεια της μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Παράλληλα στο www.tovima.gr θα δημοσιεύονται όλα τα ρεπορτάζ, οι ειδήσεις και τα σχόλια για την εκλογική διαδικασία από το δημοσιογραφικό δυναμικό της εφημερίδας.

  • Πώς ψηφίζουμε για περιφερειάρχες

Ν έα «εμπειρία» για τους ψηφοφόρους θα είναι και η εκλογή- για πρώτη φορά- περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβουλίων. Οι εκλογείς δεν βάζουν σταυρό για περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, ωστόσο για τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα ψηφίσουν ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκουν. Οι ενότητες αυτές σε γενικές γραμμές συμπίπτουν με τις υφιστάμενες νομαρχίες. Ετσι, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης έχει πέντε περιφερειακές ενότητες (Δράμα, Εβρος, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη) όσες είναι και οι σημερινές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Στην Περιφέρεια Αττικής όμως δεν υπάρχει ταύτιση των νομαρχιών με τις περιφερειακές ενότητες. Ετσι η υφιστάμενη Νομαρχία Αθηνών διαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες και σε δύο η Νομαρχία Πειραιά. Αντίστοιχη διαφοροποίηση υπάρχει στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων, όπου μια ενότητα αποτελεί η Κεφαλλονιά και άλλες ενότητες τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και στη Θεσσαλία, στην οποία οι Σποράδες αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των επαρχιών.

Κάθε περιφερειακή ενότητα έχει το δικό της ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται ο υποψήφιος περιφερειάρχης (κοινός για όλη την Περιφέρεια), ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της συγκεκριμένης ενότητας, καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι αυτής. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται και πάλι από τον αριθμό των εδρών της κάθε εκλογικής περιφέρειας και διαμορφώνεται ως εξής: ένας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται έως 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, έως δύο σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 4 ως 7 περιφερειακοί σύμβουλοι, έως τρεις σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 8 ως 12 περιφερειακοί σύμβουλοι, έως 4 σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται πάνω από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι. Σε κάθε εκλογικό τμήμα έχει αποφασιστεί να υπάρχει ειδική αφίσα στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός των σταυρών για την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων.

  • Πώς ψηφίζουμε στους 8 μεγάλους δήμους

Εκτός από τους «Καλλικράτειους» δήμους με μια παρόμοια διαδικασία ψηφίζουν οι ψηφοφόροι και στους οκτώ μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Καλλιθέα, Περιστέρι και Λάρισα) οι οποίοι χωρίζονται σε εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτούς τους δήμους κάθε ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει έως και τρεις υποψήφιους συμβούλους της περιφέρειας στης οποίας τους καταλόγους είναι εγγεγραμμένος και έναν για τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ο Δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα, έχει επτά εκλογικές περιφέρειες οι οποίες αντιστοιχούν στα επτά υφιστάμενα διαμερίσματα του δήμου. Ο ψηφοφόρος του 1ου διαμερίσματος μπορεί να σταυρώσει ως και τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Διαμερίσματός του και έναν υποψήφιο σύμβουλο κάποιου άλλου διαμερίσματος. Το Περιστέρι έχει 4 εκλογικές περιφέρειες, η Καλλιθέα 3, ο Πειραιάς 5, το Ηράκλειο Κρήτης 4, η Πάτρα 4, η Λάρισα 4 και η Θεσσαλονίκη 5. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ψηφοδέλτια γι΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα αναγράφουν και τον αριθμό των σταυρών που θα μπορεί να βάζει κάθε ψηφοφόρος.




  • Ταυτότητες και Σαββατοκύριακο
Παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των γραφείων έκδοσης ταυτοτήτων στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας για την εξυπηρέτηση των εκλογέων. Ειδικότερα, το Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 7 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Το ωράριο αυτό θα εφαρμοστεί και το επόμενο Σαββατοκύριακο για τον β΄ γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου