Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγή έπειτα από 24 χρόνια στην Αθήνα

  • «Κερδίσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε την Αθήνα, είναι μια νίκη των πολιτών» δήλωσε ο νέος δήμαρχος. Τους μισούς περίπου ψηφοφόρους του 2006 έχασε χθες στην αναμέτρηση του β’ γύρου ο Ν. Κακλαμάνης

Ιστορική ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων. Μετά από 24 χρόνια απομακρύνεται η συντηρητική παράταξη από τη διοίκηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας και επανέρχεται ο προοδευτικός χώρος με επικεφαλής τον Γ. Καμίνη, ο οποίος εκλέχθηκε δήμαρχος με ποσοστό 51,94%.

Μετά την ήττα του Ν. Κακλαμάνη, η Αθήνα, αλλάζει χέρια, για πρώτη φορά, από το 1986 ?οπότε ήταν δήμαρχος ο Δ. Μπέης. «Κερδίσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε την Αθήνα, είναι μια νίκη των πολιτών της Αθήνας» δήλωσε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μετά τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα.

«Η νέα δημοτική αρχή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που δεν μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αλλά μας ψήφισαν στον δεύτερο, καθώς και στις προσδοκίες εκείνων που δεν μας ψήφισαν» διαβεβαίωσε ο νέος

«Η νέα δημοτική αρχή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που δεν μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αλλά μας ψήφισαν στον δεύτερο, καθώς και στις προσδοκίες εκείνων που δεν μας ψήφισαν» διαβεβαίωσε ο νέος δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης

Ο κ. Καμίνης διαβεβαίωσε πως «η νέα δημοτική αρχή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που δεν μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αλλά μας ψήφισαν στον δεύτερο, καθώς και στις προσδοκίες εκείνων που δεν μας ψήφισαν». Ακολούθως εξέφρασε την ανησυχία του για το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο, όπως είπε, «είναι κάτι που προβληματίζει».

Η αποδοκιμασία των δημοτών για την τετραετία του απερχόμενου δημάρχου, και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, ήταν εμφανής από τις πρώτες κιόλας ώρες της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Τα μικρότερα ποσοστά ο κ. Κακλαμάνης έλαβε στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπως Κολωνό, Αγ. Παντελεήμονα, Ομόνοια, στις οποίες οι κάτοικοι βιώνουν πιο έντονα τα προβλήματα.

Ο Γ. Μίχας πήγε στο εκλογικό κέντρο του Β. Μιχαλολιάκου για να τον συγχαρεί
Ο Γ. Μίχας πήγε στο εκλογικό κέντρο του Β. Μιχαλολιάκου για να τον συγχαρεί

Ενδεικτικά, το μικρότερο ποσοστό έλαβε στο 1ο διαμέρισμα, δηλαδή στην Ομόνοια και την ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα ο Γ. Καμίνης στο ίδιο διαμέρισμα συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Κακλαμάνης, συγκριτικά με τις εκλογές του 2006, έχασε τους μισούς ψηφοφόρους του. Ειδικότερα, είχε εκλεγεί δήμαρχος με 126.877 ψήφους, ενώ χθες συγκέντρωσε περί τις 71.000 ψήφους.

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της ήττας του ο Ν. Κακλαμάνης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας: «Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι κάτι που με χαροποιεί, πλην όμως αυτό δεν θα με εμποδίσει, από το να πω επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο περίπου 50% των συμπολιτών μου, που για μία ακόμα φορά με τίμησαν με την ψήφο τους». Ταυτόχρονα έδωσε συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γ. Καμίνη, προσθέτοντας πως «στον βαθμό που θα χρειαστεί τη βοήθειά μου κατά την προσεχή τετραετία, είναι αυτονόητο ότι θα του την προσφέρω, γιατί δεν θα πάψω ποτέ να αγαπώ την πόλη μου.

  • Γ. Μίχας: Ο νέος δήμαρχος είναι ένας δήμαρχος μειοψηφίας
    Η αποχή 65% έδωσε τη νίκη στον Β. Μιχαλολιάκο

Η αποχή, που έφτασε στον Πειραιά στο ποσοστό-ρεκόρ του 65%, διαμόρφωσε μία από τις μεγάλες ανατροπές του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναδεικνύοντας ως δήμαρχο της πόλης τον Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Η αποχή είχε φτάσει και στον α’ γύρο σε μεγάλο ποσοστό (55%) και το επιτελείο του Γιάννη Μίχα επικέντρωσε την τελευταία εβδομάδα τις προσπάθειές του να πείσει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν, καθώς φαινόταν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών που επέλεγαν την αποχή ήταν φιλικά προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ μετά και τη δήλωση στήριξης του κ. Μιχαλολιάκου από τον Πέτρο Μαντούβαλο. Ετσι, περίπου στις 9.30 το βράδυ, καθώς είχε οριστικοποιηθεί η έκπληξη των εκλογών, ο κ. Μίχας κατέβηκε από το γραφείο του στο ισόγειο του κτιρίου όπου βρισκόταν το εκλογικό κέντρο του κ. Μιχαλολιάκου και αφού τον συνεχάρη βγήκε χειροκροτούμενος και δήλωσε: «Είχαμε απευθύνει έκκληση και είχαμε καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε ο νέος δήμαρχος του Πειραιά να είναι προϊόν της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενεργών πολιτών της πόλης μας. Δυστυχώς ο νέος δήμαρχος του Πειραιά είναι ένας δήμαρχος μειοψηφίας. Αυτό δεν αμφισβητεί ουδόλως τη νίκη του κ. Μιχαλολιάκου, τον οποίο και συγχαίρω. Πρέπει όμως να προβληματίσει όλους μας».

Ακολούθως, ο κ. Μίχας ευχαρίστησε όλους όσοι επέλεξαν και στήριξαν τον συνδυασμό και απευθυνόμενος σε όσους επέλεξαν τον δρόμο της αποχής τους κάλεσε να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να κάνουμε την απογοήτευσή μας θέληση για μία καλύτερη πόλη». Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Μιχαλολιάκος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του ευχαρίστησε όσους «συνέβαλαν στη μεγάλη νίκη» και κάλεσε όλους τους Πειραιώτες να στηρίξουν την προσπάθειά του, που όπως είπε θα γίνει για να γυρίσει σελίδα ο Πειραιάς.

«Μας ενώνει ο Πειραιάς» τόνισε ο νέος δήμαρχος της πόλης, που ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Παναγιώτη Φασούλα «για να ξεβρωμίσει ο Πειραιάς πριν από τις γιορτές» και να γίνει «ένας αξιοπρεπής στολισμός της πόλης».

Λ. Γαλανός, Χρ. Τελίδης, Αφ. Καρίμαλη, Στ. Μαλαγκονιάρης, Ν. Τσίτσας, Β. Ιγνατιάδης, Μ. Ριτζαλέου, Μ. Κοκολάκης

  • Πάτρα
  • Δήμαρχος ο Γ. Δημαράς

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στον Δήμο της Πάτρας, αφού νικητής του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδείχθηκε ο Γιάννης Δημαράς, επικεφαλής της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα». Ο κ. Δημαράς, ο οποίος δήλωνε ανεξάρτητος, είχε τη στήριξη μικρών κομμάτων, ενώ στην παράταξή του είχαν προσχωρήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ. Ο ίδιος ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια συνεργάτης του «πράσινου» πρώην δημάρχου της Πάτρας Ανδρέα Καράβολα.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πατρέων δήλωσε ότι ο δήμος πλέον ανήκει στην κοινωνία και αυτό που ζήτησαν οι πολίτες, δηλαδή την αλλαγή του σκηνικού, αυτό και έγινε. «Κάναμε τη μεγάλη ανατροπή και θα είμαστε συνεχώς δίπλα στους δημότες μας. Ευχαριστώ τους Πατρινούς και τις Πατρινές που με στήριξαν και από εδώ και στο εξής ο δήμος θα είναι ανοιχτός για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος».

Στο εκλογικό κέντρο της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» επικρατούσε το αδιαχώρητο και οι πανηγυρισμοί για τη νίκη κράτησαν μέχρι αργά. Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Κατσικόπουλος, που είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως θα βρίσκεται στο πλευρό του Γιάννη Δημαρά, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της πόλης προς το καλύτερο. Με το άκουσμα των αποτελεσμάτων στην παράταξη του κ. Κατσικόπουλου «Ενωτική Κίνηση Πάτρας» επικράτησε παγωμάρα, καθώς κανείς δεν περίμενε την αλλαγή του κλίματος, μια και στον πρώτο γύρο ήταν πρώτος με 14 μονάδες διαφορά.

Λίνα Μπάστα, ΕΘΝΟΣ, 15/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου