Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για δηλώσεις υπουργών που προκαλούν σύγχυση

Σιωπητήριο στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του μετά την αναμέτρηση της Κυριακής
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του μετά την αναμέτρηση της Κυριακής
Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίµου οι συνεχιζόµενες εκτός γραµµής δηλώσεις υπουργών που θολώνουν την κυβερνητική εικόνα λίγα 24ωρα µετά τις εκλογές και εν όψει του β' γύρου την Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξετάσει προεκλογικές και μετεκλογικές συμπεριφορές που προκάλεσαν σύγχυση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ακόμη και το σενάριο μίνι ανασχηματισμού.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αποφάσεις του Γ.Παπανδρέου ενδέχεται να ανακοινωθούν αφότου ολοκληρωθεί η εκλογική περιπέτεια της προσεχούς Κυριακής. Κριτήριο για τις αποφάσεις που θα λάβει ο κ. Παπανδρέου τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι οι προεκλογικές συμπεριφορές στελεχών και υπουργών, στον βαθμό που αυτές προξένησαν σύγχυση ή έστειλαν αντιφατικά μηνύματα, αλλά και οι επί της ουσίας παρεμβάσεις κάποιων που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής ή προκάλεσαν αντιδράσεις που είχαν επίπτωση και στο εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση και το αν στηρίχθηκαν επαρκώς οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης και συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, μετά την κίνηση του ανασχηματισμού τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και το μείζον εκλογικό δίλημμα που τέθηκε τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να προβεί σε νέα δυναμική κίνηση, προκειμένου να επιδιωχθεί μηδενισμός του πολιτικού κοντέρ και να καταδειχθεί προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι διαθέτει τα πολιτικά αποθέματα προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Αυτό που έχει συζητηθεί μεταξύ του κ. Παπανδρέου και κάποιων συνομιλητών του (υπουργών και μη) είναι ότι στη νέα δύσκολη φάση εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης απαιτείται δραστική παρέμβαση προκειμένου να εκλείψει κάθε κρούσμα διγλωσσίας, σύγχυσης και απόκλισης από την πορεία που έχει χαραχθεί.

Στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό συγκαταλέγονται η αντικατάσταση υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, ειδικώς σε τομείς οι οποίοι δεν σχετίζονται άμεσα με την τήρηση του μνημονίου, και η ενεργοποίηση της θεσμοθετημένης Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον ουσιαστικό πολιτικό συντονισμό, δηλαδή θα λαμβάνει αποφάσεις και θα διαχειρίζεται την επικοινωνιακή πολιτική.

Όπως αναφέρουν τόσο Το Βήμα, όσο και η εφημερίδα Τα Νέα, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν και το έναυσμα για τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου, αναφέρονται:
  • η πολιτική διαχείριση του θέματος της περαίωσης λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές
  • οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλουπερί αναδιάρθρωσης του χρέους, κυρίως όμως η φραστική επίθεσή του κατά δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων
  • η «βόμβα» του υπουργού Δικαιοσύνης Χ.Καστανίδηπερί ανάγκης επανεξέτασης του μνημονίου
  • η διαπίστωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Πάνος Μπεγλίτης ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης.
  • οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ενηµερώθηκε για το δίληµµα που επροτίθετο να θέσει ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη, αφήνοντας να γίνει αντιληπτό ότι διαφωνούσε και µε την ουσία του διλήµµατος
  • η δήλωση του υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών ∆ηµήτρη Ρέππα ότι η κοινωνία δείχνει κατανόηση «αυτό όµως δεν πρέπει να το παρερµηνεύσουµε, δεν πρέπει να το θεωρήσουµε ότι είναι έγκριση της πολιτικής µας. Πρέπει να βελτιώσουµε την πολιτική µας».
  • η τοποθέτηση του πρώην πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαµάνη ότι υπήρξαν λάθη στους χειρισµούς του κυβερνητικού επιτελείου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς επίσης πως τα κόµµατα δεν λειτουργούν δηµοκρατικά εδώ και χρόνια.

[Newsroom ΔΟΛ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου