Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μητέρα των μαχών για το ΠαΣοΚ τρεις δήμοι και Αττική. Στην συμμετοχή ποντάρει ο Ι. Σγουρός

Χωρίς φανερές παρεμβάσεις του κεντρικού κομματικού μηχανισμού του ΠαΣοΚ επιχειρεί η κυβέρνηση να επιτύχει συνεργασίες στην Περιφέρεια Αττικής, εν όψει του β΄ γύρου της προσεχούς Κυριακής. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στις αδυναμίες του μηχανισμού, ο οποίος εν πολλοίς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα συντονισμού και συνοχής, αλλά και στο γεγονός ότι η προσπάθεια αποπολιτικοποίησης της ψήφου της δεύτερης Κυριακής έχει προκαλέσει σύγχυση στα στελέχη του ΠαΣοΚ και προβλήματα χειρισμών.

Σε παρασκηνιακές συζητήσεις και σε γραφεία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι σαφές ότι η «κατάργηση» του εκλογικού διλήμματος προκαλεί προβληματισμό, τη στιγμή που οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής «τρέχουν», ενώ η ΝΔ εξακολουθεί να επενδύει στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι το κλίμα που μεταφερόταν από το περιβάλλον κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα χθες το απόγευμα, με τη φράση «ελπίζουμε ότι έως την Κυριακή θα παραμείνει ως έναν βαθμό ζωντανό το δίλημμα της προηγούμενης, για το καλό του Σγουρού και όλων μας».

Πάντως, με βάση την προσπάθεια αποπολιτικοποίησης της ψήφου την προσεχή Κυριακή έχουν περιοριστεί οι δημόσιες εμφανίσεις και αναφορές στο θέμα των εκλογών από τον Πρωθυπουργό και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.

Το στοιχείο που προβληματίζει την κυβέρνηση στην περιφέρεια της Αττικής είναι η μεγάλη αποχή του α΄ γύρου (44%) και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή. Η κατάσταση περιπλέκεται από την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στους δήμους του βόρειου τομέα της Περιφέρειας Αττικής, όπου οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ διεκδικούν με αξιώσεις- βάσει ποσοστών- μόλις τέσσερις δήμους (Αγίας Παρασκευής, Βριλησίων, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου), ενώ στους υπολοίπους είτε έχουν αποκλειστεί από την προηγούμενη Κυριακή είτε δεν έχουν ελπίδες νίκης. Αυτό που αντισταθμίζει το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι σε μεγάλους δήμους, όπως το Μαρούσι, η εκλογή έχει κριθεί από την προηγούμενη εκλογή υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ, πράγμα το οποίο πιθανώς να στοιχίσει στον κ. Κικίλια λόγω αποχής.

Αυτό που ανησυχεί τους συνεργάτες του κ. Σγουρού και την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο αυξημένης αποχής ψηφοφόρων λόγω απουσίας υποψηφίων δημάρχων του ΠαΣοΚ στον β΄ γύρο εκλογών του βόρειου τομέα, όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 360.000 ψηφοφόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου