Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κόπηκε στη... μέση η «ολική επαναφορά»

  • Η ήττα σε Πελοπόννησο - Αττική καθώς και στον Δήμο Αθηναίων μετά από 24 χρόνια, έφερε σύννεφα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Αποστάσεις στελεχών από τους πρόωρους πανηγυρισμούς

Μήνυμα όχι στην κυβέρνηση, όπως ζητούσε μετ’ επιτάσεως ο κ. Αντ. Σαμαράς, αλλά στη... Ρηγίλλης έστειλε η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα στις 13 περιφέρειες αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους μόνο ικανοποίηση δεν προκάλεσε στη ΝΔ, στελέχη της οποίας, με πρώτο τον κ. Αντ. Σαμαρά, είχαν σπεύσει να μιλήσουν πριν από μία εβδομάδα για «ολική επαναφορά». Η ήττα στις οκτώ περιφέρειες, μεταξύ των οποίων είναι η Πελοπόννησος και η Αττική, όπου απέτυχαν τα πρόσωπα που επέλεξε προσωπικά ο κ. Αντ. Σαμαράς, καθώς και η ήττα -ύστερα από 24 χρόνια κυριαρχίας- στον Δήμο Αθηναίων συνθέτουν το αποτέλεσμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Κόπηκε στη... μέση η «ολική επαναφορά»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, τον οποίο βουλευτές της ΝΔ κατηγορούν ήδη για βεβιασμένη ανάλυση και έκφραση πολιτικών συμπερασμάτων που συνόψισε στο σύνθημα περί «ολικής επαναφοράς», καλείται από σήμερα να διαχειριστεί ένα άσχημο αποτέλεσμα. Από τη δήλωσή του έδειξε να μην αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα και στο κόμμα του, πέραν της αποχής. Επέμεινε ότι η ΝΔ ουσιαστικά κέρδισε, συγκρίνοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου με τα ποσοστά που είχε πάρει στις νομαρχίες (!!) τον Οκτώβρη του 2009.

Επίσης, στηρίχτηκε στη μείωση της διαφοράς που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς και πάλι να συνυπολογίζει την πτώση των ποσοστών του δικού του κόμματος.

«Ο δεύτερος γύρος επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου όπου η ΝΔ επικράτησε σε 33 νομούς, έναντι μόλις 6 που είχε κερδίσει το 2009», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση για συναίνεση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε να την προσπερνά με τη φράση ότι «η ΝΔ, ανασυγκροτημένη και ισχυρή, εθνικά υπεύθυνη και αποφασισμένη, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, για να ανατραπούν τα αδιέξοδα και για να ανοίξει για τον λαό μας ο δρόμος της ελπίδας».

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πάντως, το κλίμα μετά το χθεσινό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες το βράδυ στελέχη όπως ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος πήραν σαφείς αποστάσεις από τους... πρόωρους (όπως αποδείχθηκε) πανηγυρισμούς του κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ολικής επαναφοράς και προσέθεσε ότι «απλά η ΝΔ βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο».

  • Κριτική

Στον κ. Σαμαρά, πέραν των λανθασμένων επιλογών προσώπων σε δύο κρίσιμες περιφέρειες, όπως ήταν αυτές της Αττικής και της Πελοποννήσου, μέλη της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης καταλογίζουν:

  • Ταύτιση με τη «γραμμή» του ΚΚΕ στο θέμα του μνημονίου.
  • Εκφραση υπερβολικών εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά τους στόχους της ΝΔ, ειδικά μετά τον πρώτο γύρο.
  • Παροχή ελλιπούς πολιτικής στήριξης στον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, εν αντιθέσει με την καθημερινή σχεδόν παρουσία του δίπλα στον κ. Βασ. Κικίλια, στον οποίο επένδυσε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.
  • Αδυναμία συντονισμού της προεκλογικής καμπάνιας στην Πελοπόννησο, όπου παρά την κινητοποίηση που είχε εξαγγελθεί τα ποσοστά της αποχής (ειδικά σε νομούς όπου είχε το προβάδισμα ο κ. Δράκος) ήταν μεγαλύτερα στον δεύτερο γύρο.

Νωρίτερα χθες, πάντως, ορισμένοι στη Ρηγίλλης είχαν λάβει τα μηνύματα και έτσι εξηγείται η στροφή που έγινε το απόγευμα, όταν ξαφνικά βουλευτές της ΝΔ που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Σαμαρά έλεγαν ότι τα πολιτικά συμπεράσματα «βγήκαν» στον πρώτο γύρο.

Χθες το πρωί, πάντως, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ζητούσε από την Πύλο να σταλεί από τον ελληνικό λαό ένα νέο ισχυρότερο μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και στο μνημόνιο.

  • Α. Σαμαράς:
    Η ΝΔ βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη

Στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου. Η ΝΔ βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη. Δυνατή, γιατί κατάφερε να κερδίσει στον πρώτο γύρο 33 από τους 54 νομούς της χώρας, έναντι μόνο 6 που είχε κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου του ‘09. Ανανεωμένη, γιατί στον δεύτερο γύρο κερδίζει 5 από τις 13 περιφέρειες, ενώ σε άλλες δίνει μάχη στήθος με στήθος.

Η πρόσφατη διαφορά των 10,5 μονάδων από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές έπεσε κάτω από 2. Η ΝΔ βγαίνει και υπεύθυνη, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Αττική, τόλμησε να σπάσει κατεστημένα και άνοιξε τον δρόμο στη νέα γενιά, φέρνοντας αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που προδίκαζαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Η μεγάλη αποχή έδειξε ότι το εκλογικό σώμα απορρίπτει τα σημερινά αδιέξοδα και στέλνει αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους. Εμείς το μήνυμα αυτό το πήραμε. Στόχος μας είναι με τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις μας να δώσουμε και πάλι ελπίδα και προοπτική σε όλους αυτούς που σήμερα αμφισβητούν την πολιτική. Τόσο αυτοί που ψήφισαν όσο κι εκείνοι που δεν ψήφισαν ζήτησαν σήμερα και πάλι αλλαγή πορείας. Γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί σε ασφυξία την οικονομία και σε απόγνωση την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πιο εμφανές από αύριο κιόλας. Γιατί τα μεγάλα προβλήματα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ

Θετικά

  • Η νίκη του κ. Βασ. Μιχαλολιάκου στον Πειραιά
  • Το αξιοπρεπές ποσοστό του κ. Βασ. Κικίλια στην Αττική

Αρνητικά

  • Η ήττα -μετά από 24 χρόνια κυριαρχίας της ΝΔ- στον Δήμο Αθηναίων
  • Η «εντός έδρας» ήττα στην Πελοπόννησο της προσωπικής επιλογής του προέδρου της ΝΔ
  • Ο περιορισμός της εκλογικής δυναμικής της ΝΔ και η ακύρωση στην πράξη του συνθήματος περί «ολικής επαναφοράς»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, ΕΘΝΟΣ, 15/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου