Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η κάλπη δεν έβγαλε... πρόωρες

  • «Συνεχίζουμε τη δουλειά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρα εθνικές εκλογές - Ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς

Νικήτρια η αποχή με ποσοστό 40% - Από πέντε περιφέρειες κερδίζουν καθαρά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τρία «ντέρμπι» σε εξέλιξη- Την παραίτησή του από βουλευτής ανακοίνωσε ο Γ. Δημαράς

Με τη φράση, «από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας» ο πρωθυπουργός με δήλωσή του λίγο μετά τις 23:00 απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Στις περιφερειακές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε καθαρά πέντε περιφέρειες ενώ μπορεί να τις αυξήσει καθώς σε τρεις περιφέρειες -Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου- η μάχη κρίνεται στο νήμα. Στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός κέρδισε τη μάχη του πρώτου γύρου ενώ ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος μένει τελικώς εκτός δεύτερου γύρου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Νικήτρια και η αποχή καθώς τέσσερις στους δέκα πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες.

“Η προσπάθειά μας να αλλάξουμε τη χώρα θα συνεχιστεί. Γι' αυτή την αλλαγή μας έφερε ο λαός στην εξουσία έναν χρόνο πριν και σήμερα επιβεβαίωσε ότι αυτή την αλλαγή θέλει και σήμερα” δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ απομακρύνοντας έτσι οριστικά το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν πρόωρα εθνικές εκλογές. “Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, και μένουμε προσηλωμένοι στους στόχους” πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε προβληματισμένος από τα υψηλά ποσοστά αποχής. “Κάνουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς” τόνισε για να συμπληρώσει: “η συμμετοχή και μάλιστα η δημιουργική είναι και προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια καλύτερη και βιώσιμη Ελλάδα”. Για την εκλογική μάχη της επόμενης Κυριακής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν με κριτήριο την ικανότητα των υποψηφίων.

  • Ικανοποιημένος ο Αντώνης Σαμαράς

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του αποδοκίμασε την πολιτική του μνημονίου. “Με το εκβιαστικό του μήνυμα, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερει να εξασφαλίσει τη λευκή επιταγή που ζητούσε” τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκμηδενίσει τη διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ μέσα σε έναν χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές του 2009. “Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προέκυψαν μηνύματα για όλους. Μόνο που εμείς έχουμε ανοικτά τα αυτιά μας και ακούμε” κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

  • Τα αποτελέσματα

Καθαρό προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε σε πέντε από τις 13 περιφέρειες. Το κυβερνών κόμμα, κερδίζει την Αττική, την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά στην Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στα Ιόνια Νησιά και στη Κεντρική Μακεδονία. Μεγάλη μάχη γίνεται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (στην οποία η διαφορά με καταμετρημένο το 45% των ψήφων είναι μικρότερη του 0,5%) στην Πελοπόννησο (όπου προηγείται με βραχεία κεφαλή ο Π. Τατούλης) και στο Βόρειο Αιγαίο. Στις 11 από τις 13 περιφέρειες, ο θώκος είναι βέβαιο ότι θα κριθεί την επόμενη Κυριακή καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 50%. Σε δύο περιφέρειες, την Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ήταν πολύ κοντά στο να συγκεντρώσουν το 50% με καταμετρημένο το 45% των ψήφων. Σε επίπεδο δήμων, επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν σε τουλάχιστον 225 δήμους καθώς από την πρώτη Κυριακή, θα εκλεγούν όχι περισσότεροι από 100 δήμαρχοι.

  • Οι περιφέρειες στις οποίες προηγείται το ΠΑΣΟΚ

Στην περιφέρεια Αττικής, το αποτέλεσμα της οποίας βάρυνε ιδιαίτερα στην εξαγωγή του πολιτικού συμπεράσματος της βραδιάς, ο Γιάννης Σγουρός κερδίζει τη μάχη και θα διεκδικήσει την περιφέρεια την επόμενη Κυριακή από τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια. Εκτός δεύτερου γύρου μένει ο Γιάννης Δημαράς. Στην Δυτική Ελλάδα ο Απόστολος Κατσιφάρας, με το “χρίσμα” του ΠΑΣΟΚ, έχει διαφορά άνω των 16 ποσοστιαίων μονάδων από τον Γιώργο Παπαναστασίου της Νέας Δημοκρατίας. Η Κρήτη, είναι η μοναδική περιφέρεια που μπορεί να κριθεί από την πρώτη Κυριακή καθώς ο Σταύρος Αρναουτάκης εμφανίζεται να υπερβαίνει το όριο του 50%. Το 50% πλησιάζει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαχαιρίδης και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αν η μάχη δεν κριθεί από την πρώτη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο ο Γιάννης Μαχαιρίδης θα αντιμετωπίσει το Χαράλαμπο Κόκκινο ο οποίος έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κλέαρχος Περγαντάς, προηγείται του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιου Χειμάρα.

  • Οι περιφέρειες στις οποίες προηγείται η Νέα Δημοκρατία

Ο Γιώργος Δάκης, της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να προηγείται του Γιάννη Παπαϊορδανίδη από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην Ήπειρο, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης είναι μπροστά του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη ενώ στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός είναι μπροστά από τον Απόστολο Παπατόλια. Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Σπύρος Σπύρου προηγείται του Ηλία Μπεριάτου από το ΠΑΣΟΚ ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι κατά 12 μονάδες μπροστά του Μάρκου Μπόλαρη.

  • Τα...ντέρμπι

Στο Βόρειο Αιγαίο, πότε μπαίνει μπροστά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Γιακαλής,και πότε ο υποψήφιος της ΝΔ,Παύλος Βογιατζής. Η τελευταία εκτίμηση αποτελέσματος, δίνει το προβάδισμα στον υποψήφιο της ΝΔ. Η περιφέρεια θα κριθεί την επόμενη Κυριακή. Στην Πελοπόννησο, η εκλογική μάχη εξελίσσεται επίσης ντέρμπι καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Τατούλης, προηγείται μεν αλλά με πολύ μικρή διαφορά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Δράκο. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η διαφορά εκτίμηση του αποτελέσματος όπως ανακοινώθηκε στις 22:00 από τον Γιάννη Καρακαδά, διευθύνοντα σύμβουλο της Singular Logic εμφάνιζε τον Αριστείδη Γιαννακίδη να προηγείται του Γιώργου Παυλίδη.

Τα ονόματα των υποψηφίων που προηγούνται στις 13 περιφέρειες (με καταμετρημένο το 45% των ψήφων), φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Περιφέρεια Υποψήφιος Ποσοστό Ενσ/ση
Αν. Μακεδονίας & Θράκης Παυλίδης Γεώργιος 41,7 43,09
Αττικής Σγουρός Ιωάννης 24,04 37,04
Βορείου Αιγαίου Βογιατζής Παύλος 38,39 48,43
Δυτικής Ελλάδας Κατσιφάρας Απόστολος 43,48 38,81
Δυτικής Μακεδονίας Δάκης Γεώργιος 45,54 51,52
Ηπείρου Καχριμάνης Αλέξανδρος 45,23 50,33
Θεσσαλίας Αγοραστός Κωνσταντίνος 38,7 54,31
Ιονίων Νήσων Σπύρου Σπυρίδων 29,17 57,79
Κεντρικής Μακεδονίας Ψωμιάδης Παναγιώτης 43,48 48,98
Κρήτης Αρναουτάκης Σταύρος 49,4 44,6
Νοτίου Αιγαίου Μαχαιρίδης Ιωάννης 50,3 45,68
Πελοποννήσου Τατούλης Πέτρος 42,31 49,47
Στερεάς Ελλάδας Περγαντάς Κλέαρχος 39,57 46,51
  • Η μάχη στους μεγάλους Δήμους

Οι συνδυασμοί οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία προηγούνται στους Δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Αντίστοιχα, οι συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν προβάδισμα το Δήμο Πειραιά, στην Πάτρα, στον Πειραιά, στο Ηράκλειο και στο Βόλο.

Στην πρωτεύουσα, με το 10% των ψήφων καταμετρημένο, προηγείται ο νυν δήμαρχος Νικήτας Κακαλαμάνης, με 36,52%. Στο δεύτερο γύρο περνά και ο Γιώργος Καμίνης, που συγκεντρώνει το28,09% και ακολουθούν ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) με 13,79%, ο Γιώργος Αμυράς με 7,33%, η Ελένη Πορτάλιου (ΣΥΡΙΖΑ) με 5,84%, Ο Ν. Μιχαλολιάκος με 4,93%, ο Π. Κωνσταντίνου με 2,84% και ο Μιχ. Ηλιάδης με 1,56%.

Στον Πειραιά, με καταμετρημένο το 10,46% των ψήφων, προηγείται ο Γιάννης Μίχας με 29,74% και ακολουθούν: Βασίλης Μιχαλολιάκος (23,46%), Πέτρος Μαντούβαλος (18,42%), Ελπίδα Παντελάκη (15,18%), ο συνδυασμός ¨Συμμαχία στον Πειραιά" (7,49%), ο Αντ. Καλογερογιάννης (3,04%) και ο Αθ. Διαβολάκης (2,66%).

Με διαφορά της τάξης του 5,5% προηγείται ο Κώστας Γκιουλέκας (38,7%) έναντι του Γιάννη Μπουτάρη (33,2%) στη Θεσσαλονίκη. Τρίτος είναι, μέχρι στιγμής, ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 9,1% ενώ υψηλά είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Στέλιος Παπαθεμελής ξεπερνώντας το 6%.

Στην Πάτρα με καταμετρημένο το 7,89% των ψήφων, προηγείται ο Δημήτρης Κατσικόπουλος με 36% και ακολουθούν: Γιάννης Δημαράς (20,5%), Κώστας Χριστόπουλος (18,3%), Κώστας Πελετίδης (16,5%), Χρήστος Πατούχας (3,8%).

  • "Δεν πέρασε η αντιμνημονιακή φρενίτιδα"
Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είχαν από τις επτά το απόγευμα, με το κλείσιμο της κάλπης, διαρρεύσει το μήνυμα ότι “η αντιμνημονιακή φρενίτιδα σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν πέρασε”. Βασιζόμενοι κυρίως στα αποτελέσματα από την περιφέρεια Αττικής, εκτίμησαν ότι “η κυβέρνηση δεν αποδοκιμάστηκε και ότι το μήνυμα “ζεματίστε την κυβέρνηση” δεν πέρασε.

Παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις εξελίξεις για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές και σχολιάστε όσα συμβαίνουν, κάνοντας κλικ εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Άρχισε η καταμέτρηση για περιφέρειες και δήμους και.. πρόωρες

Το σύνδρομο των εκλογών

Μονομαχία Σγουρού - Κικίλια δείχνει η GPO

Σγουρό και Κικίλια στο β' γύρο δείχνει και δημοσκόπηση της ALCO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου