Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Δήμος Πειραιά - Εκρηκτικοί εμφύλιοι στο λιμάνι

  • Ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις σφραγίζουν την αναμέτρηση, με τον Ι. Μίχα να έχει το προβάδισμα

Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη για την εκλογή στον Δήμο Πειραιά, έναν δήμο του οποίου ο δημαρχιακός θώκος θεωρείται... ηλεκτρική καρέκλα. Η υπερχρέωση του δήμου- οφείλει μόνο σε δάνεια πάνω από 130 εκατ. ευρώ -, τα σκουπίδια που κατακλύζουν τους δρόμους, η ανυπαρξία ουσιαστικά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής και η διαχείριση του λιμανιού συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι υποψήφιοι ωστόσο δεν είναι αντιμέτωποι μόνο με τα προβλήματα της πόλης, αλλά και με τους ενδοπαραταξιακούς εμφυλίους, τους έντονους παραγκωνισμούς και τα πισώπλατα μαχαιρώματα, που προδιαγράφουν ότι η έκβαση της μάχης θα κριθεί τελικά τη δεύτερη Κυριακή.

Το ΠαΣοΚ στηρίζει για τον Δήμο Πειραιά τον Ι.Μίχα, νομάρχη εκεί από το 2002. Ο Μίχας κατέρχεται με σαφή πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων του, τα οποία βασίζονται στην επιτυχημένη θητεία του στη Νομαρχία Πειραιά με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος, στην εκλογή του Π.Φασούλα στις δημοτικές εκλογές του 2006 στη θέση του δημάρχου (ανέτρεψε την «παντοκρατορία» του Χρ. Αγραπίδη) και κυρίως στην εκλογική υπεροχή του ΠαΣοΚ στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά. Η ΝΔ στην αναμέτρηση του 2009 έχασε στην Α΄ Πειραιά περίπου εννέα ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2007 και ήλθε δεύτερο κόμμα.

Σκιά πάντως στην υποψηφιότητα Μίχα ρίχνει η δυσαρέσκεια του Φασούλα μετά τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο του Ι.Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής

και τον «εξοστρακισμό» από τον δήμο. Η εξέλιξη αυτή αν και επηρεάζει αρνητικά τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του Μίχα δεν απειλεί ωστόσο την πρωτοκαθεδρία του, η οποία παγιώνεται μετά και τη διάσπαση της «γαλάζιας» παράταξης. ΟΒ. Μιχαλολιάκος, στέλεχος πρώτης γραμμής της ΝΔ, ο οποίος από το 1990 εκλέγεται αδιάλειπτα βουλευτής Α΄ Πειραιώς, δήλωσε ότι εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον δήμο. Η εκλογή του ωστόσο δεν... προσκρούει μόνο στη συρρίκνωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ, αλλά κυρίως στην υποψηφιότητα του προερχόμενου από τη «γαλάζια» παράταξη Π.Μαντούβαλου. Ο Μαντούβαλος εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Πειραιώς με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000 (με απόφαση του Εκλογοδικείου αντικατέστησε τον Στ. Σουμάκη ) και του 2004 και αποχώρησε από την κεντρική πολιτική σκηνή μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η υποψηφιότητά του δίχασε τη συντηρητική παράταξη, καθώς οι Μαντούβαλος και Μιχαλολιάκος διεκδικούν σχεδόν επί ίσοις όροις το πανίσχυρο «μανιάτικο λόμπι». Το ποιος θα περάσει τελικά στον δεύτερο γύρο είναι ένα από τα ζητούμενα της αναμέτρησης.

Το ΚΚΕ στηρίζει για τον δήμο την πρώην βουλευτή Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, η οποία ήταν υποψήφια δήμαρχος και το 2006-έλαβε 6,13%, ποσοστό μικρότερο από το 8,10% στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και το 8,95% του 2007 στην Α΄ Πειραιώς. Η «Συμμαχία στον Πειραιά» (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγοι Πράσινοι) αποφάσισε μετά τον θάνατο του επικεφαλής της Νίκου Λεγάκη να μην προβεί σε αντικατάστασή του. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον οικονομολόγο Θανάση Διαβολάκη, ενώ ως ανεξάρτητος διεκδικεί τη δημαρχία ο οδοντίατρος Αντώνης Καλογερόγιαννης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=364796&dt=04/11/2010#ixzz14KJge57L

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου