Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Είµαι έτοιµος να αλλάξω την Αττική


  • Ι. Σγουρός: Μη χάσουµε την ευκαιρία
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βούλα Κεχαγιά, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Ο Ι. Σγουρός στη χωµατερή. «Τα σκουπίδια σε ενάµιση χρόνο θα µας σκεπάσουν. Θα γίνει ό,τι έγινε στη Νάπολι. Οσοι νοµίζουν ότι θα καθήσουν σε µια καρέκλα και θα έχουν δυο - τρεις συµβούλους και θα λύσουν το προβλήµα, είναι µακριά νυχτωµένοι»
  • Πανέτοιµος για τη µάχη της κάλπης εµφανίζεται ο Γιάννης Σγουρός, σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα πριν αρχίσει η κρίσιµη ψηφοφορία.

Δηλώνει ότι έχει ολοκληρωµένο πρόγραµµα για την Αττική των 5 εκατ. κατοίκων και δεσµεύεται ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να κλείσουν όλες οι χωµατερές, να βελτιωθεί η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να λυθούν όλα τα προβλήµατα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εξοµολογείται ότι ήταν προετοιµασµένος να δεχθεί και το «όχι» του κ. Παπανδρέου στην υποψηφιότητά του. Αναφέρει µάλιστα ότι είχε ζητήσει από τον κ. Κακλαµάνη να του ετοιµάσει µια άδεια για να... πουλάει κουλούρια, σε περίπτωση που δεν είχε επιλεγεί ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. Αναφέρει ότι προβληµατίστηκε από τη στάση κάποιων στο ΠΑΣΟΚ που έφθασαν σε ακρότητες επειδή δεν επελέγησαν και προσθέτει ότι δεν µπορεί να βγάλει το καπέλο στον Γ. Δηµαρά αφού εκείνος αρνήθηκε να συζητήσει µαζί του…
Μας χωρίζουν λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα από τις κρίσιµες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Τι προσδοκάτε;
Πρώτα απ’ όλα, περιµένω οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, να έχουν ενηµερωθεί για το τι εκφράζει ο κάθε υποψήφιος, να πάρουν τις αποφάσεις τους και να πάνε να ψηφίσουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί µε τον «Καλλικράτη» παρουσιάζεται η ευκαιρία να συµµαζευτεί το αλαλούµ που υπάρχει.

Στις 7 Νοεµβρίου ψηφίζουµε περιφερειάρχη που θα ασχοληθεί µε τα 4 εκατ. των πολιτών, µπορώ να πω και 5 εκατ. µαζί µε τους µετανάστες. Εχει να διαχειριστεί σε ποσοστό 65% - 70% τα θέµατα που αφορούν τον πολίτη και για πρώτη φορά το ΕΣΠΑ και τα τοµεακά προγράµµατα.
Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Αν µέχρι τα τέλη του 2013 δεν αξιοποιήσουµε στο 100% τα περίπου 5 δισ. ευρώ για τις υποδοµές, για τη Δυτική αλλά και την Ανατολική Αττική όπου δεν υπάρχει αποχετευτικό, και αν τα νησιά δεν αποκτήσουν υποδοµές για τα σκουπίδια, το αποχετευτικό αλλά και για το νερό, αυτά τα κονδύλια θα χαθούν.

Τα σκουπίδια σε ενάµιση χρόνο θα µας σκεπάσουν. Θα γίνει ό,τι έγινε στη Νάπολι. Αρα, τι χρειαζόµαστε; Χρειαζόµαστε στη Φυλή να επεκταθεί ο Χώρος Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων και να γίνει Υπολειµµάτων. Επίσης, δεν γίνεται ανακύκλωση. Κάθε µέρα ρίχνουµε στη Φυλή 7.000 τόνους γιατί έρχονται και σκουπίδια από την Πελοπόννησο. Εµείς τι λέµε; Να γίνουν τα εργοστάσια ανακύκλωσης και στη Φυλή και στο Γραµµατικό και να αρχίσει στην Κερατέα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυµάτων. Αυτά λοιπόν, όσοι νοµίζουν ότι θα καθήσουν σε µια καρέκλα και θα έχουν δυο - τρεις συµβούλους και θα τα λύσουν είναι µακριά νυχτωµένοι. Γι’ αυτό φώναζα εδώ και δύο µήνες, «παιδιά, να καθήσουµε και να συζητήσουµε γι’ αυτό το θέµα». Μόνος του κανείς δεν µπορεί να κάνει τίποτα. Αν δεν έχεις συγκροτηµένη οµάδα και είσαι ανεµοµαζώµατα ανεµοσκορπίσµατα υπό µορφή παρέας, είναι σίγουρο ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Κάτι δεν πάει καλά.
Ποια θέµατα θα προχωρήσετε άµεσα;
Σκουπίδια, αποχέτευση, ιστορικό κέντρο. Θα προσπαθήσουµε να στηρίξουµε τους επιχειρηµατίες. Κλείνουν τα µαγαζιά γιατί ο κόσµος ερχόταν στην Αθήνα, αλλά τώρα φεύγει και πάει αλλού. Δεν φεύγει µόνο για το παρεµπόριο, είναι και η πορνεία, τα ναρκωτικά, η παραβατική συµπεριφορά. Εχουν συσσωρευθεί κάθε καρυδιάς καρύδι σε µια περιµετρική τριών χιλιοµέτρων.
Ως περιφερειάρχης, πώς θα παρεµβαίνατε στο θέµα της παραβατικότητας και της ασφάλειας;
Ως νοµάρχης, έκανα αυτό που έπρεπε ξεπερνώντας και τις αρµοδιότητές µου. Ποιες είναι αυτές; Ελεγχος στα θέµατα δηµόσιας υγείας. Ελεγξα όλα τα κτίρια που είναι στο κέντρο της Αθήνας. Πού µένουν οι αλλοδαποί, πού µένουν οι ναρκοµανείς, πού υπάρχουν ανθυγιεινές εστίες. Εγινε πλήρης καταγραφή. Εστειλα ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, επισηµαίνοντας τι ακριβώς συµβαίνει. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 1.200 κτίρια εγκαταλειµµένα, από τα οποία 700 - 800 είναι διατηρητέα. Καταγράψαµε και τις πολυκατοικίες που είναι για 50 άτοµα και µέσα ζουν 500.

Δεσµεύοµαι να ρίξω όλες τις δυνάµεις µου για να µπορέσει να ανασάνει το ιστορικό κέντρο. Ανάπλαση όλων των χώρων, γκρεµίσµατα εκεί όπου δεν είναι διατηρητέα, µικρές πράσινες εστίες. Εφόσον εκλεγώ θα είµαι ένας αιρετός που ξέρει τα προβλήµατα και υποχρεούται να µάθει αυτά που δεν ξέρει και να είναι αποτελεσµατικός, έντιµος και διαφανέστατος.

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
δεσµεύεται ότι θα κλείσουν οι χωµατερές και θα δοθούν λύσεις στα προβλήµατα ύδρευσης και αποχέτευσης της Αττικής

«Είµαι µια ελεύθερη και ανεξάρτητη φωνή µέσα στο ΠΑΣΟΚ»

Είστε έντιµος;
Πιστεύω, ναι, στο 100%. Ηρθε προχθές εδώ η Εurostat για να ελέγξει τα στοιχεία της νοµαρχίας. Σε µισή ώρα έφυγε… Δεν χρωστάµε σε τράπεζα ούτε ένα ευρώ, δεν χρωστάµε σε κανέναν φορέα ούτε ένα ευρώ. Εχουµε πληρώσει τους πάντες και τα πάντα. Η εντιµότητα αποδεικνύεται στην πράξη.
Αποτελεσµατικός είστε;
Θα µε κρίνουν οι πολίτες. Οταν δεν έχεις το µυαλό σου να βάλεις τα λεφτά στην τσέπη, η πολιτική είναι εύκολη. Δεν µπορεί να σε ξεγελάσει. Εγώ δεν είµαι πολιτικός καριέρας, ούτε έχω κρυφούς πολιτικούς στόχους.

Ούτε έχω άγχος του πολιτικού κατεστηµένου. Ηµουν στον ιδιωτικό τοµέα, δούλεψα από µικρό παιδί πάρα πολύ σκληρά, ασχολήθηκα µε τον αθλητισµό, είδαν ότι περπατάω µε ψηλά το κεφάλι, µου πρότειναν να ασχοληθώ µε την Τ.Α., δέχτηκα, µε ξαναψήφισαν οι πολίτες. Και εδώ θέλω να πω γιατί πολλά ακούγονται: δύο φορές ο σηµερινός Πρωθυπουργός µε ενέκρινε µε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για να κατέβω.

Αυτό τι λέει. Παρ’ όλο που δεν διετέλεσα ποτέ σε κάποιο κοµµατικό όργανο, δεν ήµουν κάτι βεβαίως, είµαι µια ελεύθερη φωνή, µια ανεξάρτητη φωνή µέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντοτε µε λογική και µε σκοπό να λύσω τα θέµατα. Η στήριξη που µου έδωσε, µου δηµιουργεί ακόµη µεγαλύτερες ευθύνες. Θεωρώ ότι δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να κάνει πίσω, να µη δεχθεί κανέναν εκβιασµό και από εκεί και µετά ακόµη και να µου πει «ξέρεις Γιάννη πρέπει να φύγεις», εγώ θα το δεχθώ, θα τον ευχαριστήσω και θα τον στηρίξω ακόµη περισσότερο απ’ ό,τι τον στηρίζω σήµερα.

Το χωνευτήρι των σκουπιδιών θα τελειώσει

Για τις ρυπογόνες βιοµηχανίες στη Δυτική Αττική έχετε σχεδιασµό;
Βεβαίως. Στα θέµατα περιβάλλοντος έχω συνεργαστεί µε την κ. Μπιρµπίλη. Συνεργάζοµαι άψογα µε το ΥΠΕΚΑ. Στη Δυτική Αττική, το χωνευτήρι των σκουπιδιών θα τελειώσει. Δεσµεύοµαι.
Και οι χωµατερές;
Οι παράνοµες χωµατερές θα κλείσουν. Είναι στο πρόγραµµα των υποδοµών.
Εναλλακτική λύση έχει βρεθεί για τον Χώρο Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων;
Βεβαίως. Υπάρχουσες χωµατερές, προτεινόµενες, ανεξέλεγκτες χωµατερές, εργοστάσιο κοµποστοποίησης. Ο σχεδιασµός υπάρχει από το 2003. Κι όµως, κάποιοι...

απίθανοι τύποι άφησαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική µε τα βοθροτζίδικα. Εξακόσια βυτιοφόρα να πηγαινοέρχονται στη Μεταµόρφωση. Διαµαρτύροµαι και µόνο ως πολίτης.
Για τις εγκαταλειµµένες περιοχές της Αττικής τι θα κάνετε;
Το 2005 είχα καταθέσει ολόκληρη εισήγηση. Δυστυχώς, πέσαµε στη χειρότερη οικονοµική συγκυρία. Οταν βλέπεις ότι ο Ελαιώνας είναι σε αυτό το χάλι, στο Χαϊδάρι τα στρατόπεδα, το Γουδή, το Ελληνικό, την Ανατολική και τη Δυτική Αττική. Οταν βλέπεις, ας πούµε, χιλιάδες στρέµµατα αναξιοποίητα και το οικολογικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» που προσπαθεί να επιβιώσει, τον Εθνικό Κήπο τον οποίο έχουµε χρηµατοδοτήσει για αποκατάσταση των υποδοµών και για να λειτουργήσει το σύστηµα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια. Πρέπει οι υπουργοί να κάνουν υπέρβαση για να αξιοποιηθούν.
Για το πρόβληµα που υπάρχει στα νησιά του Αργοσαρωνικού µε το νερό;
Εκεί πρέπει να υπάρχουν εργοστάσια αφαλάτωσης. Επίσης, στα νησιά πρέπει να αντιµετωπιστούν τα θέµατα της αποχέτευσης και των σκουπιδιών. Δεν είναι δυνατόν τα σκουπίδια να πετάγονται στη θάλασσα.

«Στον Γιάννη Δηµαρά δεν βγάζω πλέον το καπέλο»

Υπάρχει κάτι που σας στενοχώρησε στον προεκλογικό αγώνα;
Θέλω να πω µε κάθε ειλικρίνεια και όλη την πολιτική εντιµότητα που µε διακατέχει από µικρό παιδί. Εµαθα να παλεύω στη ζωή, να µη µεµψιµοιρώ. Οταν έφυγα 15 χρονών από τη Θεσσαλονίκη, δούλεψα πολύ σκληρά, πήγα σε νυχτερινό γυµνάσιο, το πρωί από τις 5.30 ήµουν στον δρόµο, έβρισκα χρόνο να κάνω αθλητισµό, κερδίσαµε το στοίχηµα της ζωής, δεν αλητέψαµε, µορφωθήκαµε. Δηλαδή είναι η ψυχή µου τόσο καθαρή και τόσο ξεκάθαρη πάνω σ’ αυτά τα τερτίπια της πολιτικής, τη ζωή την έχω περπατήσει τόσο που µπορώ να πω µόνο ότι προβληµατίστηκα σε ποιο σηµείο φτάνει η ακρότητα ενός ανθρώπου ο οποίος θέλει να διεκδικήσει κάτι.
Σε ποιον αναφέρεστε;
Σε κανέναν δεν αναφέροµαι. Να σας πω όµως κάτι; Ποτέ αυτός ο οποίος συµπεριφέρεται έτσι δεν έχει το θάρρος να τα πει δηµόσια. Βάζει κύκλους να διοχετεύουν τις φήµες. Εγώ στις φήµες δεν απάντησα ποτέ στη ζωή µου. Οποιος όµως µε προκάλεσε, πήρε την απάντηση. Αλλά δεν στενοχωριέµαι κιόλας. Από εκεί και µετά και τη στήριξη να µη µου δίνανε. Είχα πει στον Νικήτα τον Κακλαµάνη και το λέω τώρα: «Σε παρακαλώ ετοίµασε να µου δώσεις µία άδεια για να πουλάω κουλούρια», για να δείξω ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή. Αµα τα πόδια σου, τα χέρια σου, η ψυχή σου είναι δυνατή και το πνεύµα σου καθαρό τότε δεν έχεις να φοβηθείς απολύτως τίποτε.
Ολα δείχνουν ότι πάµε σε δεύτερο γύρο. Αν περάσετε σε αυτόν ποιον θα θέλατε απέναντί σας;
Αυτό θα το πουν οι πολίτες. Οπου και να έχω µιλήσει στην Αττική δεν έχω ακούσει για µένα ένα παράπονο. Το µόνο που ζητάω από τους πολίτες είναι να ενηµερωθούν. Γιατί υπάρχει ένα έλλειµµα επικοινωνίας σε ορισµένα ζητήµατα. Ο ενηµερωµένος πολίτης ξέρει τι θα κάνει, δεν χρειάζεται καµία υπόδειξη.
Με τον κ. Δηµαρά έχετε επικοινωνήσει;
Καθόλου. Τον κ. Δηµαρά τον γνωρίζω από το 1968 όταν έπαιζε µπάσκετ στον Αµύντα. Εγώ ήξερα ότι το µπάσκετ είναι οµαδικό παιχνίδι. Κάποια στιγµή συναντηθήκαµε, µιλήσαµε. Πέρασαν τα χρόνια, έκανε καλή καριέρα ως δηµοσιογράφος, µε τον Γιώργο Λιάνη και τον Κώστα τον Χαρδαβέλλα, οι οποίοι παρεµπιπτόντως είναι φίλοι µου χρόνια ολόκληρα. Του Κώστα και του Γιώργου τούς βγάζω το καπέλο. Στον Γιάννη τον Δηµαρά δεν βγάζω πλέον το καπέλο.
Γιατί;
Ως δηµοσιογράφος ζητούσε από όλους να του µιλήσουν για να κάνει το ρεπορτάζ. Ως υποψήφιος δεν βγήκε µαζί µου. Και αυτό το θεωρώ λάθος. Ηταν τόσα χρόνια δηµοτικός σύµβουλος στην Αθήνα. Ποια είναι η θέση του για τα χάλια του ιστορικού κέντρου; Λυπάµαι πάρα πολύ. Γιατί δεν έρχεται να µιλήσουµε µαζί; Και γιατί τόσα χρόνια ως δηµοτικός σύµβουλος πόσα δηµοτικά συµβούλια παρακολούθησε; Να ζητήσετε τις παρουσίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου