Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Απείχε ένας στους δύο

  • ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ισχυρό πολιτικό μήνυμα έδωσαν χθες οι πολίτες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, γυρνώντας την πλάτη στις κάλπες και μετατρέποντας το δικαίωμα-υποχρέωση της άσκησης του εκλέγειν σε ηχηρή αρνητική απάντηση συνολικά για το πολιτικό σύστημα.

Αντε γεια

Αντε γεια

Με την αποχή να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ που στην πρωτεύουσα έφτασε το 58%, στον Πειραιά 57% και στη Θεσσαλονίκη 47%, ένας στους τρεις πολίτες -για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές- επέλεξε να μη συμμετέχει καν στη διαδικασία. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους η αποχή στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 για το Λεκανοπέδιο ήταν μόλις 30% με υψηλότερο ποσοστό το 42%. Από αυτά τα μεγέθη προκύπτει σαφώς η δυσαρέσκεια προς πάσα κατεύθυνση και υποβόσκει ο θυμός ιδιαίτερα των κατοίκων των αστικών κέντρων που βιώνουν καθημερινά μεγάλα προβλήματα, ενώ η στάση αυτή ερμηνεύεται και ως αρνητική απάντηση στα διλήμματα που τέθηκαν προεκλογικά.

Μεγάλο ήταν το ποσοστό της αποχής κατά μέσο όρο και πανελλαδικά. Στην Πάτρα ανήλθε στο 40% και στο Ηράκλειο της Κρήτης 39%. Αν αναλύσουμε τα ποσοστά της αποχής σε επίπεδο περιφερειών, η Κρήτη και η Πελοπόννησος κατέγραψαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή και αντίστοιχα τη μικρότερη αποχή (33%.) Στη Θεσσαλία η αποχή ήταν 35%, στην Κεντρική Μακεδονία 36%, στην Ηπειρο 37% όπως και στη Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Ελλάδα 39%. Πάνω από 40% ήταν η αποχή σε Δυτική Μακεδονία (44%), Αττική (45%), Βόρειο Αιγαίο (45%) και Ιόνια (48%). Ακριβώς στο 40% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στο Νότιο Αιγαίο [ΕΛ.ΔΕΛ-Λ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου