Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τα μεγάλα ντέρμπι στους δήμους

  • Ποια κάστρα πολιορκούν «γαλάζιοι» και «πράσινοι» υποψήφιοι, πού υπερτερούν και πού συναντούν εμπόδια

Στα «γαλάζια» και «πράσινα» κάστρα που έχουν χτιστεί σε δήμους της χώρας εξελίσσονται μάχες που θυμίζουν «ντέρμπι αιωνίων». Οπως στον Δήμο Αθηναίων, όπου εδώ και 24 χρόνια καταγράφεται ως το κάστρο των κάστρων της Δεξιάς, και στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την επί 12 χρόνια εμβληματική γαλάζια «διακυβέρνηση» του Β. Παπαγεωργόπουλου. Από την άλλη, σε... αδιαλείπτως πράσινους δήμους, όπως στην Κοζάνη, ή στους μεγάλους δήμους στην Κρήτη (το ΠαΣοΚ, π.χ., δεν έχει χάσει τον Δήμο Ηρακλείου από το 1974 και μετά), η ΝΔ προσπαθεί να βγει μπροστά, ενώ αλλού τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν να διαχειριστούν τη σφήνα «ανταρτών» τους.

Ωστόσο, και στους δύο κεντρικούς δήμους της χώρας, τόσο ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Ν. Κακλαμάνης που στηρίζεται από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, όσο και ο Κ. Γκιουλέκας, που προσπαθεί να διαχωρίσει την υποψηφιότητά του από το παρελθόν των πεπραγμένων Παπαγεωργόπουλου, βλέπουν να αμφισβητείται ο αέρας «περιπάτου» που είχαν όταν ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας.
  • Αγχος για το 45%
Στην Αθήνα ο κ. Κακλαμάνης, που εξελέγη το 2006 με ποσοστό 46,05%, βρέθηκε να δίνει τη μάχη με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο και με το άγχος να ανταγωνιστεί τα ποσοστά που κατά μέσο όρο έχουν πάρει οι υποψήφιοι της ΝΔ τα τελευταία χρόνια και ξεπερνούν το 45%. Παράλληλα, η συνύπαρξη με τον ΛΑΟΣ έδωσε πιο σκληρή «αντιμεταναστευτική» διάσταση στην ατζέντα του, ενώ στελέχη του Γ. Καρατζαφέρη, που επέμεναν στην αυτόνομη κάθοδο του κόμματός τους, βλέπουν να τους κόβει κομμάτι της πίτας η παρουσία της Χρυσής Αυγής.

Την ανατροπή επιχειρεί να κάνει ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη και συνταγματολόγος Γ. Καμίνης. Εθεσε ως προτεραιότητα κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας, ελέγχου των οικονομικών- έχοντας παρουσιάσει μάλιστα τη «μαύρη βίβλο» των οικονομικών πεπραγμένων του συστήματος Κακλαμάνη- και πρότεινε τη δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος «επιστροφής στην πόλη» με κίνητρα. Επιπλέον, έβαλε στην ατζέντα του την ανάγκη να ξαναγίνει η Αθήνα «ασφαλής και βιώσιμη πόλη» με σεβασμό και προς τους μετανάστες αλλά προτείνοντας μέτρα για να διαχωριστεί και να αντιμετωπισθεί η παραβατικότητα, «απομονώνοντας τα εγκληματικά στοιχεία» όπως είπε.

Στον τρίτο σε μέγεθος δήμο της χώρας ο επί δύο τετραετίες νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος (ΠαΣοΚ) θεωρείται φαβορί, μια και επικρατούν τα τελευταία χρόνια οι πράσινες υποψηφιότητες. Οχι όμως με... περίπατο- ο Αν. Φούρας είχε κερδίσει τη δεύτερη Κυριακή τον υποψήφιο της ΝΔ. Ο κ. Κατσικόπουλος δεν έχει απέναντί του μόνο το (διασπασμένο) γαλάζιο στρατόπεδο (η ΝΔ στηρίζει τον πολιτικό μηχανικό Κ. Χριστόπουλο ενώ κατέρχεται και ο Δ. Αϊβάλης). Πονοκέφαλος για το ΠαΣοΚ είναι ο προερχόμενος από τον χώρο του πολιτικός μηχανικός Ι. Δημαράς - κατέρχεται ως ανεξάρτητος με τη στήριξη ΣΥΝ και Δημοκρατικής Αριστεράς-, με δεδομένο ότι στις εκλογές του 2006 είχε λάβει 18,47%.
  • Κρύβουν εκπλήξεις
Επίσης έκπληξη μπορεί να κρύβει ένας από τους 15 μεγαλύτερους καλλικρατικούς δήμους, ο Δήμος Κέρκυρας, μετά τη μη ανακήρυξη του συνδυασμού του Χρ. Σαρλή (είχε το επίσημο χρίσμα του ΠαΣοΚ) από το Πρωτοδικείο λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης δικαιολογητικών. Στην Κέρκυρα είναι διασπασμένοι οι «γαλάζιοι» (ο πρώην δήμαρχος Ι. Τρεπεκλής στηρίζεται από τη ΝΔ αλλά κατέρχεται ως «αντάρτισσα» η νυν αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου). Στην κούρσα παραμένει μεν αντλώντας πράσινους ψήφους ο νυν δήμαρχος Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης, αλλά έχει μεγάλη δυναμική και ευρύτερη αποδοχή ο Χαρ. Χαραλάμπους του ΚΚΕ, για τον οποίο πολλοί δεν αποκλείουν να περάσει στον δεύτερο γύρο...

Στον μεγάλο δήμο του Νότιου Αιγαίου, στη Ρόδο, το νησί όπου υπερέχει εκλογικά η ΝΔ, δίνεται η μάχη «γαλάζιων» και «πράσινων» με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γ. Χατζημάρκο (στηρίζει η ΝΔ) και τον νυν βουλευτή Δωδεκανήσου Στάθη Κουσουρνά. Στον έβδομο σε μέγεθος δήμο της χώρας, στον Δήμο Λαρισαίων, η δημαρχία φαίνεται ότι θα κριθεί στον δεύτερο γύρο με κομβικό ρόλο να έχουν οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων. Φαβορί θεωρείται ο νυν δήμαρχος Κ.Τζανακούλης, ο οποίος έχει το χρίσμα της ΝΔ, αλλά απέναντί του ο καρδιολόγος Ι. Σάπκας (ΠαΣοΚ) επιχειρεί να «σπάσει» τη «γαλάζια» συνέχεια.

Στον Πειραιά οι ενδοπαραταξιακοί εμφύλιοι αλλά και τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης δίνουν χαρακτήρα «μεγάλης μάχης» στη διεκδίκηση της δημαρχίας. Η εκλογική υπεροχή του ΠαΣοΚ στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά και η θητεία του από το 2002 ως νομάρχη της πόλης αποτελούν ατού του Ι. Μίχα. Διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή του, παρ΄ ότι έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ο νυν δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας μετά τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου περιφερειάρχη Ι. Σγουρού. Τον Β. Μιχαλολιάκο, που παραιτήθηκε από βουλευτής για να διεκδικήσει τον δήμο με το επίσημο χρίσμα της ΝΔ, δυσκολεύουν η συρρικνωμένη εκλογική βάση της ΝΔ στην περιοχή, όπως και η υποψηφιότητα του προερχόμενου από τη ΝΔ Π. Μαντούβαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου