Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Πολιτικές διεργασίες: Η κάλπη γεννάει... κόμματα

  • Λίγκα του Βορρά προετοιμάζει ο Π. Ψωμιάδης, Μέτωπο Ανατροπής ο Αλ. Αλαβάνος, Κίνημα Πολιτών ο Μ. Θεοδωράκης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ | Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΒΑΡΥ κλίμα που προκαλεί η εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό που καταγράφονται ήδη, δημιουργούν συνθήκες επώασης νέων κομμάτων, τα οποία θα εκκολαφθούν μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κανόνας της πολιτικής που θέλει τα κόμματα να δημιουργούνται πριν από τις εκλογές κινδυνεύει να καταρριφθεί μετά τις 15 του μήνα, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες για τον σχηματισμό νέων πολιτικών σχηματισμών αξιοποιώντας την κάμψη του δικομματισμού και τις αποστάσεις που κρατούν ολοένα περισσότεροι πολίτες από τα παραδοσιακά κόμματα.

Το πρώτο νέο κόμμα έχει ήδη προαναγγελθεί. Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός της. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει το νέο κόμμα του κ. Αλ. Αλαβάνου, το οποίο επίσης έχει ήδη αναγγελθεί. Και όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι τα μόνα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές οικοδομούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και ορισμένοι από τους υποψήφιους περιφερειάρχες που διαπιστώνουν ότι βρίσκονται κοντά στην εκλογική νίκη καταστρώνουν ήδη σχέδια αυτόνομης πολιτικής πορείας με δικούς τους πολιτικούς σχηματισμούς. Εφόσον εκλεγεί περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Π. Ψωμιάδης θεωρείται πια βέβαιο ότι θα ιδρύσει τη δική του «Λίγκα του Βορρά», αποχωρώντας από τη ΝΔ που τον πλήγωσε στην προεκλογική περίοδο. Αυτόνομη πορεία και δική του πολιτική κίνηση δείχνει να επιλέγει και ο κ. Ι. Δημαράς, εφόσον επικρατήσει στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και με τον κ. Π. Τατούλη, καθώς οι εντάσεις και οι πικρίες της προεκλογικής περιόδου έδειξαν ότι δεν μπορεί να συμβιώσει ανέφελα με το ΠαΣοΚ. Και αν τελικώς ο Πρωθυπουργός επιλέξει τις πρόωρες εκλογές, με νέα πολιτική κίνηση απειλεί και ο κ. Μ. Θεοδωράκης...

O νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ κ. Π. Ψωμιάδης ξάφνιασε τους πάντες την περασμένη εβδομάδα, όταν σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι δρόμοι του με τη ΝΔ θα χωρίσουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ότι σχεδιάζει ήδη το δικό του κόμμα.

«Δεν θα μείνω έτσι μετά τις εκλογές, η κοινωνία της Ελλάδας με θέλει πιο κοντά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στους συνομιλητές του τονίζει συχνά ότι δεν έχει ξεχάσει ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς τον ανάγκασε να αποκλείσει τον αδελφό του Διονύση από το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη. Και να θέλει να το ξεχάσει, δεν τον αφήνει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης που του το υπενθυμίζει άπαξ εβδομαδιαίως!

Φαίνεται λοιπόν ότι ο γνωστός για τον αυθορμητισμό του πολιτικός αποκάλυψε και τα μελλοντικά του σχέδια κάπως πρόωρα. Παρ΄ ότι την επόμενη ημέρα αυτοδιαψεύστηκε δηλώνοντας πως είναι και θα παραμείνει στη ΝΔ, όλοι πια στη Θεσσαλονίκη στοιχηματίζουν ότι ο κ. Ψωμιάδης, εφόσον εκλεγεί και διασφαλίσει δημόσιο αξίωμα για άλλα τέσσερα χρόνια, θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος που θα εκφράζει τον λαό της Μακεδονίας, κατά τα πρότυπα της ιταλικής Λίγκας του Βορρά. Ετσι κι αλλιώς ο κ. Ψωμιάδης επενδύει συχνά τον λόγο του με κορόνες κατά του «αθηνοκεντρικού κράτους» και έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να αναλάβει πολιτική σταυροφορία για τους Μακεδόνες αναδεικνύοντας τα προβλήματα που τους απασχολούν και τις θέσεις τους για τα εθνικά θέματα. Με την κίνηση αυτή ο κ. Ψωμιάδης στοχεύει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και του ΛΑΟΣ, αφού άλλωστε πολύ πρόσφατα δήλωσε ότι «η ψυχή των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ είναι κοντά του».

  • Πυρήνας Δημαρά

Εντονες φήμες κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα από τον κ. Ι. Δημαρά, εφόσον κατορθώσει και εκλεγεί στην Περιφέρεια Αττικής. Η αντιμνημονιακή στρατηγική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ότι «εφόσον εκλεγεί, δεν μπορεί να πανηγυρίσει κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα», αποκαλύπτουν την απόφασή του να διακόψει κάθε δεσμό με το ΠαΣοΚ από το οποίο προέρχεται, αλλά και να μην επιδιώξει καμία συ νεργασία με κανένα άλλο κόμμα στο μέλλον.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε άλλωστε τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Ιούνιο με τον κ. Σαμαρά δείχνει ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης έχει επιλέξει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία στο μέλλον και να αξιοποιήσει το δημόσιο αξίωμά του- εφόσον το κατακτήσει- για να δημιουργήσει έναν πυρήνα στελεχών για ένα νέο ξεκίνημα, καλώντας σε συστράτευση ανέντακτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα αυτή τη στρατηγική του, έχει ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

  • Στις 21 η Ντόρα

Μία εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ανακοινώσει το νέο κόμμα της και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Με μια πανηγυρική εκδήλωση που προετοιμάζεται για τις 21 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Μπάντμιντον, η πρώην υπουργός θα προχωρήσει στην κίνηση την οποία είχε αποφασίσει από την πρώτη ημέρα που αποχώρησε από τη ΝΔ, καθορίζοντας τις πρωτοβουλίες της ανάλογα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυρία Μπακογιάννη μιλάει ήδη για την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από πολυκομματικά σχήματα, δείχνοντας καθαρά τις προθέσεις της να συνεργαστεί κυρίως με το ΠαΣοΚ, αφού με τη ΝΔ δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης.

  • «Μέτωπο» Αλαβάνου

«Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» ονόμασε τον πολιτικό φορέα του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος όμως στη συνέχεια διέψευσε ότι σχεδιάζει την ίδρυση νέου κόμματος. Στην πραγματικότητα ο κ. Αλαβάνος αναμένει τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, αλλά η δυναμική σύγκρουσης την οποία ακολουθεί με την ηγεσία του ΣΥΝ σχεδόν προδιαγράφει τις επόμενες κινήσεις του, που δεν μπορεί να είναι άλλες από τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.

  • Αυτόνομος Τατούλης

Ο κ. Π. Τατούλης έχει ήδη δημιουργήσει έναν φορέα προβληματισμού μέσω του Διαδικτύου και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι αν κατακτήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υψώσει τη δική του σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου