Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Τα σκληρά «ντέρμπι» της δεύτερης Κυριακής σε πέντε περιφέρειες και τρεις δήμους

Μπρα ντε φερ Ιπποκράτους - Ρηγίλλης

Σε σκληρά ντέρµπι εξελίσσονται οι αναµετρήσεις στους τρεις μεγάλους δήµους και σε πέντε περιφέρειες της χώρας. Αττική, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος, αλλά και οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης δίνουν τον τόνο στον β' γύρο των εκλογών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στην Περιφέρεια Αττικής από τό ΠΑΣΟΚ γίνεται τις τελευταίες ηµέρες συντονισµένη επιχείρηση ενίσχυσης του κ. Σγουρού, με στόχο να περιοριστεί το ποσοστό της αποχής και να μεγαλώσει η διαφορά από τον Βασίλη Κικίλια.

Στη Νέα ∆ηµοκρατία, παρά το ιστορικό χαµηλό που κατέγραψε ο κ. Κικίλιας στον α’ γύρο (20,4%) εµφανίζονται πεπεισµένοι ότι -με δεδοµένη τη διαχειρίσιµη απόσταση των 4 μονάδων που τον χωρίζει από τον κ. Σγουρό- μπορούν να πετύχουν την ανατροπή, εάν συγκροτηθεί ένα ευρύτατο αντικυβερνητικό - αντιµνηµονιακό μέτωπο. Αυτόν τον στόχο άλλωστε υπηρετεί και η καµπάνια του γαλάζιου υποψηφίου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ έκανε στη διάρκεια της εβδοµάδας µεγάλη προσπάθεια να διευρύνει την απόσταση από τον αντίπαλό του, υποψήφιο της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆.∆ράκο.

Παράλληλα, το κυβερνών κόµµα αξίωσε από το σύνολο των βουλευτών του στην Πελοπόννησο να ενεργοποιηθούν και να στηρίξουν ανοιχτά την υποψηφιότητα Τατούλη, βάζοντας φρένο σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του Κινήµατος.

Στη Ρηγίλλης στοιχηµατίζουν ότι αν κλείσει η ψαλίδα στην Αρκαδία (που έχει δώσει προβάδισµα 29 μονάδων στον κ. Τατούλη), η οριακή διαφορά του α’ γύρου θα ανατραπεί υπέρ του κ. ∆ράκου

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θεωρείται ανοιχτή τόσο από την Ιπποκράτους όσο και από τη Ρηγίλλης, όχι μόνο λόγω της οριακής διαφοράς της περασµένης Κυριακής -περί το 1%- αλλά και γιατί δεν είναι προβλέψιµος ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεµηθεί η ψήφος της μουσουλµανικής μειονότητας, η οποία θεωρείται καθοριστικός παράγων για την έκβαση της εκλογικής αναµέτρησης.

Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Άρης Γιαννακίδης καταγράφει ισορροπηµένη δυναµική σε όλους τους νοµούς της περιφέρειας, ενώ ο υποψήφιος της Νέας ∆ηµοκρατίας Γ.Παυλίδης έχει πιο ισχυρή παρουσία σε Έβρο και Καβάλα.

Σε κάθε περίπτωση, σηµαντική αποδεικνύεται και σε αυτή την περιφέρεια η συµπεριφορά των ψηφοφόρων της παραδοσιακής Αριστεράς. Επίσης κοµβικό στοιχείο θεωρείται το ποσοστό συµµετοχής των ετεροδηµοτών στις εκλογές, καθώς εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι στους ακριτικούς νοµούς η αποχή στον β’ γύρο θα είναι ιδιαίτερα αυξηµένη.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκµεταλλευθεί τα εσωκοµµατκά προβλήµατα που αντιµετωπίζει το κόμμα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην περιοχή. Πλεονέκτηµα για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Κλ.Περγαντά θεωρείται η µεγάλη ψαλίδα (17 µονάδων) που εξασφάλισε από τον υποψήφιο της Ν∆ Αθ.Χειµάρα στη Βοιωτία και το σχεδόν ισόπαλο αποτέλεσµα που προέκυψε στη Φθιώτιδα, τους τόπους καταγωγής δηλαδή των δύο αντιπάλων.

Στην αξιωµατική αντιπολίτευση οι προσδοκίες έχουν µειωθεί, αλλά ευελπιστούν ότι η µάχη θα εξελιχθεί σε ντέρµπι, εάν κατευθυνθεί στον κ. Χειµάρα το 8% του υποψηφίου του ΛΑΟΣ Ν.Παπανδρέου και παράλληλα υπάρξει µεγαλύτερη κινητοποίηση των γαλάζιων ψηφοφόρων στη Φθιώτιδα.

Το κλειδί για τη νίκη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η στάση των ψηφοφόρων της παραδοσιακής Αριστεράς, οι οποίοι στον α’ γύρο έδωσαν στα ψηφοδέλτιά της ποσοστό της τάξης του 23%.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υποτίµησε τη δυναµική του υποψηφίου του Νάσου Γιακαλή στον α’ γύρο και εξ αυτού του λόγου ρίχνει όλες του τις δυνάµεις στο Βόρειο Αιγαίο και ενισχύει τις µετακινήσεις των ετεροδηµοτών.

Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι εάν ο κ. Γιακαλής αντλήσει σηµαντικό τµήµα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ στη Λέσβο, όπου τον είχαν στηρίξει στο παρελθόν όταν έθεσε υποψηφιότητα για τη δηµαρχία Μυτιλήνης, θα έχει προβάδισµα για τη νίκη.

Στην αντίπερα όχθη εκτιµούν ότι το «κλειδί» δεν θα είναι το αποτέλεσµα στη Λέσβο από την οποία προέρχεται τόσο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο υποψήφιος της Ν∆ Π.Βογιατζής, αλλά η συµπεριφορά των αριστερών ψηφοφόρων στη Χίο και την Ικαρία.

  • Οι δήμοι

Η μάχη στον ∆ήµο Αθηναίων εξελίσσεται σε θρίλερ λόγω της αντεπίθεσης του Γιώργου Καµίνη και της καταγεγραµµένης φθοράς του Νικήτα Κακλαµάνη. Ο κ. Καµίνης επικέντρωσε στη διάρκεια της εβδοµάδας τις δραστηριότητές του σε τηλεοπτικές εµφανίσεις, αλλά και σε εκδηλώσεις στα επτά δηµοτικά διαµερίσµατα, ενώ είχε επαφές και µε τους συνυποψηφίους του που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Από την πλευρά του ο κ. Κακλαµάνης επενδύει εµφανώς στα συντηρητικά ανακλαστικά της αθηναϊκής κοινωνίας, στοχοποιώντας τον αντίπαλό του για τις θέσεις του πρωτίστως στο µεταναστευτικό.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η αναμέτρηση εξελίσσεται σε ντέρµπι µετά το αποτέλεσµα του α’ γύρου, που έδωσε ένα προβάδισµα µικρότερο των τεσσάρων µονάδων στον υποψήφιο της Ν∆ Κωνσταντίνο Γκιουλέκα. Ο αντίπαλός του Γιάννης Μπουτάρης επικέντρωσε τις τελευταίες ηµέρες τον αγώνα του στο δίληµµα «πρόοδος ή σκοταδισµός».

Ο κ. Γκιουλέκας επενδύει στη στήριξη των ψηφοφόρων τού Στέλιου Παπαθεµελή και του υποψηφίου του ΛΑΟΣ Μάκη Στεργίου, αλλά γύρω από την υποψηφιότητα του Γ.Μπουτάρη φαίνεται ότι συσπειρώνονται αρκετοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Αριστεράς µετά τον ανοιχτό πόλεµο του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς µε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιµο.

Για τον Δήμο Πειραιά, ΠΑΣΟΚ και Νέα ∆ηµοκρατία αναµένουν το βράδυ της Κυριακής τα αποτελέσματα των δηλώσεων στήριξης του Π.Μαντούβαλου προς τον Βασίλη Μιχαλολιάκου. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο Γιάννης Μίχας που τερµάτισε πρώτος την προηγούµενη Κυριακή µπορεί να κόψει το νήµα και στον δεύτερο γύρο, αρκεί να κλείσουν οι ενδοπασοκικές πληγές που επηρέασαν την υποψηφιότητά του και επιπλέον να υπάρξει µία εύλογη στήριξη από τους ψηφοφόρους που στήριξαν τους συνδυασµούς του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ξεπερνούν το 20%. [Newsroom ΔΟΛ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου