Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δήμος Ηρακλείου Κρήτης - Ξεκάθαρη η πράσινη υπεροχή

  • Το ΠαΣοΚ, επιβεβαιώνοντας την παράδοση, επιδιώκει να κερδίσει τον δήμο από την πρώτη Κυριακή

Η παράδοση... που θέλει το ΠαΣοΚ να ελέγχει τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης δεν φαίνεται να σπάει στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου. Η υπεροχή του ΠαΣοΚ στον δήμο θεωρείται δεδομένη και ενισχύεται περαιτέρω από την εσωκομματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ, η οποία μάλιστα δεν έχρισε δικό της καθαρά κομματικό υποψήφιο για τον δήμο, αλλά επέλεξε να στηρίξει μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Η επιλογή αυτή ανοίγει τις πόρτες για την εκλογή του υποψηφίου του ΠαΣοΚ ακόμη και από την πρώτη Κυριακή.

Το κυβερνών κόμμα στηρίζει για τον Δήμο Ηρακλείου τον νυν δήμαρχο κ. Ι. Κουράκη, ένα πρόσωπο με σημαντική πολιτική επιρροή στο νησί. Ο κ. Κουράκης, το όνομα του οποίου ακουγόταν και για την περιφέρεια της Κρήτης αλλά προτίμησε να παραμείνει στον δήμο, είχε εκλεγεί βουλευτής Ηρακλείου στις βουλευτικές εκλογές του 1993, του 1996 και του 2000. Το 2002 εξελέγη δήμαρχος Ηρακλείου, ενώ επανεξελέγη το 2006 με το συντριπτικό ποσοστό του 72,76%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσε υποψήφιος σε μεγάλο δήμο της χώρας. Η πολιτική επιρροή του ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στον Νομό Ηρακλείου είναι εξαιρετικά υψηλά (62,73%). Επιπλέον, συγκεντρώνει και την άτυπη υποστήριξη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη (υποψήφιοι στον συνδυασμό του είναι ορισμένοι υποψήφιοι από τον αντίπαλο συνδυασμό το 2002, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Ροκαδάκη). Αντίπαλος του κ. Κουράκη για τον Δήμο Ηρακλείου είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Τάσος Ηλιαδάκης, τον οποίο στηρίζει τελικά και η ΝΔ. Η κρίση που ξέσπασε στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ γύρω από την επιλογή υποψηφίου υπήρξε μεγάλη, με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει και επισήμως, πρώτον, ότι δεν δίνει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο και, δεύτερον, ότι στηρίζει τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Τάσου Ηλιαδάκη στον Δήμο Ηρακλείου, «που χαρακτηρίζεται από ήθος, εντιμότητα και διάθεση προσφοράς προς την πόλη μας».

Ο κ. Ηλιαδάκης, κατά τ΄ άλλα, είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Στο παρελθόν υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στον νομό με τον ΣΥΝ, ενώ διετέλεσε και γενικός γραμματέας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού. Σε δικές του παρεμβάσεις οφείλεται η διάσωση των αρχαιολογικών χώρων του Διασκαρίου (Μακρύς Γιαλός, Ιεράπετρα), αλλά και η διάσωση των ενετικών τειχών του Ηρακλείου. Υπήρξε ακόμη πρωτεργάτης της διεκδίκησης από την Ελλάδα των αποζημιώσεων της Κατοχής από τη Γερμανία.

Το ΚΚΕ στηρίζει για τον Δήμο Ηρακλείου την υποψηφιότητα του κ. Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος έχει πάρει μέρος στις βουλευτικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών και είναι γιος του προδικτατορικού βουλευτή της ΕΔΑ Δανιήλ Συντυχάκη. Η επιρροή του κόμματος ωστόσο στον δήμο και εν γένει στον Νομό Ηρακλείου θεωρείται πολύ μικρή. Είναι ενδεικτικό ότι στην εκλογική αναμέτρηση του 2006 ο υποψήφιος του ΚΚΕ στον δήμο κ. Στυλιανός Ορφανός, τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, στηρίζει σήμερα για την Περιφέρεια Κρήτης, συγκέντρωσε μόλις το 4,33% των ψήφων. Με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Κώστα Καμπιτάκη ρίχνεται στη μάχη του δήμου ο ΣΥΝ, με τη σύμπραξη και των Οικολόγων Πράσινων.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=363541&dt=28/10/2010#ixzz13cr9xMW9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου