Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Βγαίνει μπροστά για να αλλάξει το κλίμα στο φίνις

Σε «πρώτο πλάνο» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί της πολιτικής εκστρατείας με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στόχο πάντα την ενίσχυση των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες και στους δήμους.


Βγαίνει μπροστά για να αλλάξει το κλίμα στο φίνις

Τα ανησυχητικά στοιχεία των γκάλοπ, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής όπου διαμένει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέδιο «επέλασης» του πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών, με καθημερινές εμφανίσεις, είτε «δίπλα» στους υποψηφίους είτε δίνοντας τηλεοπτικές μάχες.

Βγαίνει μπροστά για να αλλάξει το κλίμα στο φίνις

Το σχέδιο για ένα δυνατό φινάλε της μάχης μέχρι τις κάλπες βασίζεται στην εκτίμηση ότι αν το ΠΑΣΟΚ προηγείται, και μάλιστα με διαφορά στο σύνολο των περιφερειών, θα καταφέρει να καταρρίψει την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης (και κυρίως της ΝΔ) για κλίμα κατά του Μνημονίου.

Ο χάρτης
Η ύπαρξη πάντως του ψηφοδελτίου του Γ. Δημαρά και ίσως του «πράσινου» αντάρτη στα Ιόνια, που προηγείται του επίσημου υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, περιπλέκει τους υπολογισμούς για τον πανελλαδικό «χάρτη».

Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ έχουν την άποψη ότι το πανελλαδικό προβάδισμα (έστω και μέσω των exit polls που θα μετρήσουν και πρόθεση ψήφου «αν γίνονταν εθνικές εκλογές»...) δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς την έντονη αμφισβήτηση της πορείας της για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Σαφές στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα μέχρι τις 7 Νοέμβρη θα δώσει ο πρωθυπουργός με τη διακαναλική συνέντευξη αύριο στις 9 το βράδυ. Η απόφαση για τη διακαναλική ελήφθη έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του επιτελείου (Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης, Μ. Καρχιμάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη κ.ά.) υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος για εξωστρεφή πολιτική με αυτοπεποίθηση -λέει στενός συνεργάτης του- ότι οι πολίτες θα πεισθούν πως οι κυβερνητικές επιλογές ήταν υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Η εντολή του Γ. Παπανδρέου, όταν του ετέθη το ερώτημα πώς απαντά το επιτελείο στη δυναμική Δημαρά, αφορά στη δυναμική επίθεση. Εκτιμούν ότι το προφίλ του Γιάννη Σγουρού θα τονωθεί αισθητά, μόνο αν αναδειχθεί το έργο του στη νομαρχία και αν ενεργοποιηθούν τα κορυφαία στελέχη.

ΣΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Παίζουν και οι πρόωρες εκλογές

Ο κ. Παπανδρέου και μέσω της διακαναλικής συνέντευξης αύριο στις 9 το βράδυ θέλει να δείξει ότι δεν «κρύβεται στα δύσκολα» κι ότι ηγείται του «συνεχούς αγώνα». Ο πρωθυποργός θέτει το δίλημμα, αναγνωρίζοντας κατ’ αρχάς τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά των εκλογών, με τον «Καλλικράτη» να παραπέμπει στη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Ή θα προχωρήσουμε σταθερά για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας ή θα επιλέξουμε την οπισθοδρόμηση, είναι η φράση που αναδεικνύει η κυβερνητική παράταξη.

Πρόωρες εθνικές εκλογές αν το ΠΑΣΟΚ καταγράψει σημαντικές απώλειες, όπως ενδεχομένως ζητήσει η ΝΔ; Από το Μαξίμου εξηγούν ότι δεν θέτουν εκβιαστικά διλήμματα, αλλά είναι γεγονός ότι από τις συζητήσεις στις κλειστές συσκέψεις δεν έχουν αποκλειστεί τα σχετικά σενάρια.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Θα μπαίνει φρένο στην τρόικα όπου χρειάζεται

Η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στην «προτροπή» της τρόικας για νέα μέτρα και η δική του δέσμευση ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελεί πυξίδα της προεκλογικής ρητορικής του ΠΑΣΟΚ.

Παρότι η αναθεώρηση του ελλείμματος με μαθηματική ακρίβεια δεν αποκλείει την επιβολή νέων μέτρων, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι το «φρένο» σε νέα μέτρα είναι αληθές και αδιαπραγμάτευτο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η εκπομπή θετικών μηνυμάτων από κυβερνητικής πλευράς υποβοηθά την προσπάθεια του κόμματος να πείσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους ότι το Μνημόνιο δεν υπεγράφη ελαφρά τη καρδία.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων και το fast track θεωρείται για την κυβέρνηση απόδειξη για την εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου για την «απελευθέρωση» από το δυσμενές οικονομικό σενάριο.

Βασικός στόχος του κυβερνητικού στρατηγείου είναι η αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ υπουργών, που εμφανίζουν εικόνα «διάλυσης» και κάθε άλλο παρά διευκολύνουν στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων.

Τα τελευταία «κρούσματα» υπουργών να διαφωνούν για μείζονα θέματα, φαίνεται ότι είχαν αρνητικό αντίκτυπο όπως δείχουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, τις οποίες εξετάζει το «μεικτό» επιτελείο Ιπποκράτους και Μαξίμου με «έδρα» το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, από τα ποιοτικά στοιχεία ξεχωρίζει η εκτίμηση ότι στις προσεχείς εκλογές θα καταγραφεί η τάση για ψήφο διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να καταδεικνύει πρόθεση των πολιτών να ζητήσουν την «απόσυρση» του Μνημονίου.

Οι πολίτες διά των γκάλοπ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική υπέρ των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, λένε οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 23/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου