Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ενισχύσεις για τις εκλογές

  • Στον καλύτερο συντονισμό του "τριγώνου" κυβέρνησης, κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στόχο την έμπρακτη υποστήριξη των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών, προσβλέπει το ΠΑΣΟΚ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη στείλει μηνύματα ενεργοποίησης όλων των κρίσιμων "κρίκων" για την ενίσχυση της "πράσινης" προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έθεσε εκ νέου τα διλήμματα που αναδεικνύονται στην πορεία προς τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.


Ενισχύσεις για τις εκλογές

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία ευρήματα στα γκάλοπ κάθε άλλο παρά χαροποιούν την Ιπποκράτους για την απήχηση των υποψηφίων στις μεγάλες περιφέρειες και τους δήμους - εκεί όπου εκ των πραγμάτων θα κριθούν οι εντυπώσεις.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός δεν έχει ακόμη "απαγκιστρωθεί" από ποσοστά που παραπέμπουν σε "χαμηλή πτήση" της συσπείρωσης των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Για τη "μητέρα των μαχών", την Αττική, στο ΠΑΣΟΚ πάντως φιλοδοξούν ότι μέσα στις τρεις εβδομάδες θα καταφέρουν να ανατρέψουν τα αρνητικά προγνωστικά και να απαντήσουν στους πολίτες που στα γκάλοπ εκφράζουν διάθεση να "τιμωρήσουν" διά του Γ. Σγουρού την κυβέρνηση για την επιλογή του μνημονίου.

Παρόμοιο κλίμα προσμονής και συγκρατημένων προσδοκιών παρατηρείται στην Ιπποκράτους και για το αποτέλεσμα στις άλλες περιφέρειες. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χθες ότι "μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξασφαλίσει δυνατή έφοδο στις περισσότερες περιφέρειες - έτσι υπολογίζουμε ότι το σκορ στις περιφέρειες θα είναι 7-6, χωρίς όμως να ξέρουμε αν εμείς θα κερδίσουμε τις 7!".

Τα "ειδικά" προβλήματα στις περιφέρειες εξέτασαν σε απανωτές συσκέψεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου τα συμπεράσματα μεταφέρθηκαν στον πρωθυπουργό από κορυφαίο συνομιλητή του. Στα των περιφερειών "προστέθηκαν" δε οι προβλέψεις για τους μεγάλους δήμους, όπου θεωρούν ανοιχτό ενδεχόμενο για τη μεγάλη αλλαγή (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη) στον δεύτερο γύρο και εφόσον συστρατευτεί στη μάχη και το "βαρύ πυροβολικό" του ΠΑΣΟΚ.

Οι "παρατηρήσεις" που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν στην κατεύθυνση να περιγραφούν τα διλήμματα επί της ουσίας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε μάλιστα στους υπουργούς του χθες ότι ετούτες οι εκλογές παραπέμπουν σε μια ιστορική διαδικασία. Μίλησε για τους τοπικούς κυβερνήτες που θα εκλεγούν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να αναδειχθούν μέσω της λογικής ότι πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους πολίτες ως "ευκαιρία διαμαρτυρίας".

Τη σκυτάλη της "επεξήγησης" πήρε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης με την ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκαν από τους κ. Σγουρό και Καμίνη οι στόχοι τους για την "επόμενη μέρα". Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα που θα φέρουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ (και στις άλλες περιοχές), ανέλυσε την "ακτινογραφία" του "Καλλικράτη", επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά για την άρνηση να υπερψηφίσουν νομοθετήματα π.χ. για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ειδικότερα για τη μάχη της Αττικής υπερτόνισε το διακύβευμα.

"Πρόκειται για τη μάχη ανάπτυξης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, που θα κρίνει την καλύτερη αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων", δήλωσε ο κ. Ραγκούσης εξηγώντας ότι η σωστή διαχείριση αυτών των πόρων οδηγεί σε θέσεις εργασίας, αλλά και σε ποιότητα ζωής, στην πιο κρίσιμη συγκυρία.

Πολιτικοποιώντας περαιτέρω το μήνυμα (κάτι που έκανε με ενάργεια εν συνεχεία και ο Μιχάλης Καρχιμάκης), επιτέθηκε στη ΝΔ για "την απόφαση να εγκαταλείψουν το βέβαιο ναυάγιο" και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι "δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες, δεν θα αφήσουμε τους εμπρηστές να σταματήσουν τους πυροσβέστες, δεν θα επιτρέψουμε να μας πάνε πίσω στον εφιάλτη της χρεοκοπίας".

Οι κ. Ραγκούσης και Καρχιμάκης απηύθυναν με τις παρεμβάσεις τους κάλεσμα σε όλα τα (κορυφαία και μη) στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αρκετά από τα οποία είχαν ενημερωθεί για τη χθεσινή εκδήλωση-πρεμιέρα της προεκλογικής εκστρατείας μετά την ανακοίνωση του συνόλου των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.

  • Φώφη Γιωτάκη, ΕΘΝΟΣ, 19/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου