Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παραμένει ο πηχης των προσδοκιών στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές στους ΟΤΑ

Δύο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πήχης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις προσδοκίες του για το αποτέλεσμα τόσο του πρώτου (7 Νοεμβρίου) όσο και του δεύτερου γύρου (14 Νοεμβρίου) παραμένει στο ίδιο ύψος.

Στην Ιπποκράτους, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι πολιτικές εντυπώσεις το βράδυ των εκλογών θα διαμορφωθούν με βάση το χρώμα που θα πάρει ο χάρτης της χώρας στην τηλεοπτική οθόνη, αλλά και το αποτέλεσμα στους τρεις μεγάλους δήμους, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά.

Το ύψος του πήχη, που σημαίνει νίκη του κυβερνώντος κόμματος σε οκτώ, από τις δεκατρείς, Περιφέρειες και δύο από τους τρεις μεγάλους Δήμους, μπορεί να παραμένει. Δεν φαίνεται, όμως, αυτό να ισχύει και για το κλίμα το οποίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αναφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι οι δημοσκοπήσεις - και οι δικές τους - φέρνουν πολύ κοντά τους δύο «μονομάχους» Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Δημαρά, με τον δεύτερο να προηγείται ελαφρώς στον πρώτο γύρο.

Η διαφορά, πάντως, σημειώνεται ότι είναι πολύ μικρή, στα όρια του στατιστικού λάθους. Επισημαίνεται δε ότι στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται πολύ υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων. Και το προβάδισμα του κ.Δημαρά καταγράφεται χωρίς την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, με την οποία, όταν γίνει, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει η εικόνα.

Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται, επίσης, ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και αυτό που θα επιδιωχθεί το επόμενο διάστημα θα είναι η αύξησή της. Στην πραγματικότητα η προσπάθεια ξεκίνησε από την Πέμπτη, όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Περιστέρι όπου και μίλησε, ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, και την οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα κάνει και άλλες παρόμοιες επισκέψεις σε περιοχές της Αττικής για να αυξήσει τη συσπείρωση. Ο πρωθυπουργός στις εμφανίσεις που θα κάνει, όχι μόνο στην Αττική, αναμένεται να θέσει και τα σοβαρά διλήμματα και τα διακυβεύματα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία, αναμένεται να θέσει με καθαρό τρόπο το σκληρό δίλημμα «σωτηρία της πατρίδας, ή χρεοκοπία». Δίλημμα αναμένεται να θέσει και σχετικά με τον «Καλλικράτη», καλώντας τους πολίτες να αποφανθούν αν πρέπει να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις κι αν το σχέδιο «Καλλικράτης» κρίνουν ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί, ώστε η χώρα να βαδίσει με μεγαλύτερη σιγουριά στο μέλλον.

Στην Ιπποκράτους δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι τα διλήμματα που θα θέσει ο Πρωθυπουργός θα έχουν θετική επίδραση στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του Κινήματος. Το ίδιο αναμένουν και από τη διακαναλική συνέντευξη της Δευτέρας, η οποία εμφανίσθηκε ως αποτέλεσμα πανικού της Ιπποκράτους, λόγω του μικρού προβαδίσματος του Γ. Δημαρά. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η διακαναλική συνέντευξη ήταν η αντιπρόταση του επικοινωνιακού επιτελείου προς τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία είχαν ζητήσει χωριστές συνεντεύξεις, κάτι που δεν ήταν δυνατό να προλάβει ο κ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Αττικής, πάντως, σημειώνεται και το γεγονός ότι ο υποψήφιος της ΝΔ Β. Κικίλιας «παραμένει 3ος και στάσιμος», ενώ σημειώνουν καθίζηση τα ποσοστά των Αλέκου Αλαβάνου και Αλέξη Μητρόπουλου, κάτι που, όπως λένε στην Ιπποκράτους, ευνοεί την υποψηφιότητα του Γ. Σγουρού.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με εκτιμήσεις στελεχών του Κινήματος, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, παρ' ότι θεωρούν βέβαιο ότι η ΝΔ θα δώσει γραμμή καταψήφισης του κ. Σγουρού, οι ψηφοφόροι της δεν θα ακολουθήσουν, στο σύνολό τους, αυτή τη γραμμή, αναλογιζόμενοι ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου