Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Το αντάρτικο των... νησιών

  • Η υποψηφιότητα του κ. Γ. Καλούδη απειλεί το ΠαΣοΚ σε μια «παραδοσιακά δική του» Περιφέρεια

Σκηνές από το... ρεμπελιό των ποπολάρων αναβιώνουν στην εκλογική μάχη για τον έλεγχο της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων- της μικρότερης από απόψεως εκλογικής δύναμης περιφέρειας της χώρας. Η διάσπαση του ΠαΣοΚ, που επήλθε όταν τοπικοί βαρόνοι του κόμματος αμφισβήτησαν ευθέως την επιλογή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου να χρίσει υποψήφιο τον Ηλία Μπεριάτο, εξανέμισε όλα σχεδόν τα πλεονεκτήματα του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή. Η συσπείρωση, από την άλλη πλευρά, της ΝΔ που κατόρθωσε να κερδίσει και την υποστήριξη του ΛΑΟΣ στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Σπύρου Σπύρου της προσδίδει πόντους στην αναμέτρηση. Οι έντονες ωστόσο τοπικιστικές αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των νησιών του Ιουνίου είναι απολύτως βέβαιον ότι θα ρίξουν τη σκιά τους και σε αυτή την αναμέτρηση.

Το επίσημο ΠαΣοΚ κατέρχεται στις κάλπες για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων με τον πανεπιστημιακό και πρώην βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Ηλία Μπεριάτο, ο οποίος όμως, παρ΄ ότι έχει διασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματος στην περιοχή, δεν κατάγεται από την Κέρκυρα. Η αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος επιταχύνθηκε μετά και την απόφαση του δικηγόρου Γ.Καλούδη να παραιτηθεί από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και να κατέλθει ως υποψήφιος-αντάρτης. Ο Καλούδης μάλιστα πήρε μαζί του και τον πρώην δήμαρχο Αργοστολίου Μάκη Φόρτε ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στην περιοχή. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι ο Μπεριάτος, ο οποίος εμφανίζεται από την Αντζελα Γκερέκου ως «η τελευταία ευκαιρία για συνοχή της περιφέρειας», να κινδυνεύει να μην περάσει ούτε καν στον δεύτερο γύρο.

Οι εσωτερικές έριδες στο κυβερνών κόμμα ευνοούν τον υποψήφιο της ΝΔ πρώην βουλευτή Κέρκυρας, Σπύρου. Ο Σπύρου, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί από τον α΄ γύρο, γεγονός που μετατοπίζει το ενδιαφέρον της αναμέτρησης στη δεύτερη Κυριακή. Στο χέρι του όμως είναι να αντιστρέψει το βαρύ για το κόμμα του κλίμα των βουλευτικών εκλογών του 2009. Η ΝΔ συγκέντρωσε στην περιοχή από 29,74% (Ζάκυνθος) ως και 37,01% (Λευκάδα). Αντιθέτως τα ποσοστά που κατέγραψε το ΠαΣοΚ, το οποίο ελέγχει, εκτός των άλλων, και τις τρεις από τις πέντε νομαρχίες, είναι εξαιρετικά υψηλά: από 41,84% (Κεφαλλονιά) ως και 47,56% (Ζάκυνθος).

Υψηλά όμως είναι και τα ποσοστά τα οποία καταγράφει η Αριστερά στην περιφέρεια και κυρίως το ΚΚΕ του οποίου κυμαίνονται από 10,42% (Λευκάδα) ως και 12,25% (Κεφαλλονιά). Για την Περιφέρεια Ιονίων το ΚΚΕ θα στηρίξει τον Θεόδωρο Γουλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται από τους Οικολόγους Πράσινους και προοδευτικές προσωπικότητες της περιοχής είναι ο αντινομάρχης Κεφαλληνίας-Ιθάκης Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ωστόσο έχει απέναντί του την επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει τον πρώην δήμαρχο Παρελίων Κέρκυρας Σωτήρη Βλάχο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=361510&dt=19/10/2010#ixzz12n55NfoC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου