Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Φαβορί το ΠαΣοΚ παρά τα «αντάρτικα»

  • Με τον αέρα των βουλευτικών εκλογών ο κ. Κατσικόπουλος, με ορμή έρχεται ο ανεξάρτητος κ. Δημαράς

Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στον Δήμο Πατρέων, τον τρίτο σε μέγεθος δήμο της χώρας, όπου η πληθώρα των «ανταρτών» υποψηφίων, οι οποίοι αποτελούν, εκτός των άλλων, και απόρροια των έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων - κυρίως των μεγάλων κομμάτωνδιαμορφώνει ένα ρευστό τοπίο.

Το ΠαΣοΚ στηρίζει για τον Δήμο Πατρέων την υποψηφιότητα του επί δύο τετραετίες νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου. Στην επιλογή του βάρυνε η απόφαση του νυν δημάρχου Ανδρέα Φούρα να μη διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο. Ο κ. Φούρας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε θύμα έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Το τοπίο που διαμορφώθηκε ευνόησε την εκδήλωση «αντάρτικων» ψηφοδελτίων, όπως αυτό του οικονομολόγου Ανδρέα Τζουραμάνη, δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό του κ. Φούρα.

Ο κ. Κατσικόπουλος, παρά ταύτα, παραμένει το φαβορί αξιοποιώντας τα εκλογικά πλεονεκτήματα του ΠαΣοΚ στην περιοχή. Το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2009 εξασφάλισε το 52,69% των ψήφων έναντι του μόλις 28,97% της ΝΔ, ενώ το 2007 είχε λάβει το 45,97%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, ωστόσο, δεν εκφράζονται πάντοτε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πατρέων ελέγχεται από το ΠαΣοΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φούρας στις εκλογές του 2006 εξελέγη τη δεύτερη Κυριακή.

Την πρώτη Κυριακή είχε συγκεντρώσει το 34,73% των ψήφων τη στιγμή που ο υποψήφιος της ΝΔ Ευάγγελος Φλωράτος είχε λάβει το 34,06%.

Ο κ. Κατσικόπουλος όμως έχει να αντιμετωπίσει και την υποψηφιότητα του πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Δημαρά ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος. Ο κ. Δημαράς που προέρχεται από το ΠαΣοΚ ήταν υποψήφιος και στις εκλογές του 2006- με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά καισε αυτές του Νοεμβρίου μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά - και είχε λάβει ποσοστό 18,47%. Το ίδιο περίπου ποσοστό τού δίνουν και σήμερα ορισμένες δημοσκοπήσεις οι οποίες τον φέρνουν στον δεύτερο γύρο ως αντίπαλο του κ. Κατσικόπουλου. Υπέρ του κ. Δημαρά εκφράζουν την προτίμησή τους δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι τόσο του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ, καθώς στην παράταξή του έχουν προσχωρήσει δύο πρώτης γραμμής γαλάζια στελέχη, η δημοτική σύμβουλος Λένα Καλεντζιώτη και ο πολιτευτής Γ. Σιγαλός .

Πολυδιασπασμένο εμφανίζεται και το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Η ΝΔ στηρίζει επισήμως τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Χριστόπουλο. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε όμως και ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Αϊβαλής ο οποίος, όπως και πολλά τοπικά στελέχη, διαφώνησε ανοικτά με την απόφαση της Ρηγίλλης. Η υποψηφιότητα του κ. Αϊβαλή, τον οποίο στηρίζει και η Ντόρα Μπακογιάννη, μειώνει δραματικά τις επιλογές του κ. Χριστόπουλου που είναι αμφίβολο πλέον αν θα περάσει ακόμη και στον δεύτερο γύρο.

Το πρόσωπο του υποψήφιου στις εκλογές του 2006 για τον Δήμο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη επιβεβαίωσε το ΚΚΕ, ενώ στις εκλογές κατέρχεται και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Πατούχας που στηρίζεται από την ΚΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου