Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - «Ναυμαχία» με το βλέμμα... αριστερά

  • Το ΠαΣοΚ είχε προβάδισμα 12 μονάδων το 2009, αλλά απειλείται από ενδεχόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο»

Η στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, που διατηρεί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά στην περιοχή, αναμένεται να κρίνει την έκβαση της μάχης για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον δεύτερο γύρο. Η μάχη μεταξύ των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς κανένας δεν φαίνεται να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο Βόρειο Αιγαίο είναι η παρουσία στην περιοχή και των δύο πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, η οποία ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να ενισχύσουν τους «εκλεκτούς» των κομμάτων τους.

Ο νυν δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, ο οποίος στηρίζεται από το ΠαΣοΚ, διατηρεί το πλεονέκτημα των αριθμών: το κυβερνών κόμμα, με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009, προηγείται της ΝΔ περίπου με 12 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και τα ποσοστά του ΠαΣοΚ στο Βόρειο Αιγαίο αγγίζουν τον μέσο όρο της χώρας, κρίνεται ότι δεν επαρκούν για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο. Εκτός τούτου, η δημοτικότητα του ιατρού κ. Γιακαλή περιορίζεται κυρίως στη Λέσβο, στην οποία έχει αναπτύξει έντονη δράση από τη Μεταπολίτευση ως και σήμερα.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον νυν νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος καλείται ν΄ ανατρέψει τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές επενδύοντας στην «αντιμνημονιακή πολιτική», έτσι ώστε να αλιεύσει ψήφους από τα κόμματα της Αριστεράς, ιδίως στον δεύτερο γύρο. Υπέρ του συνηγορεί το γεγονός ότι στηρίζεται από την επίσημη ηγεσία της ΝΔ, παρ΄ ότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ντόρας Μπακογιάννη στην εσωκομματική διαμάχη για την αρχηγία του κόμματος. Σκιές όμως στην υποψηφιότητά του ρίχνουν δύο υποθέσεις που χειρίστηκε και έχουν χαρακτηριστεί «σκάνδαλα».

Ισχυρή όμως είναι και η παρουσία του ΚΚΕ στην περιοχή που υποστηρίζει για υποψήφιο περιφερειάρχη τον κ. Στρατή Κόρακα, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Λέσβου από το 1985 ως το 1996 και ευρωβουλευτής του κόμματος από το 1996 ως το 2004. Τα ποσοστά του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κυμάνθηκαν από 5,38% (Χίος) ως και 17,86% (Σάμος) και είναι αυξημένα συγκριτικά και με τα ποσοστά τα οποία πήραν οι υποψήφιοι του κόμματος στις νομαρχιακές εκλογές του 2006.

Το ΛΑΟΣ στηρίζει ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, τον εκπρόσωπο Τύπου του Κόμματος Κώστα Αϊβαλιώτη. Τα ποσοστά ωστόσο του κόμματος στην περιφέρεια εμφανίζονται χαμηλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τον πολιτικό μηχανικό και επί τρεις τετραετίες δημοτικό σύμβουλο Μυτιλήνης (1979-1990) Βασίλη Τεντόμα . Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τον Ηλία Γιαννίρη, αρχιτέκτονα μηχανικό, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Τάκη Τσιπερλή.

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου