Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ: Μίχας εναντίον Φασούλα

Η έκρηξη άργησε τέσσερα χρόνια
Τα παιδιά του Πειραιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Μίχας (αριστερά) και Φασούλας (δεξιά)  σε προεκλογική  εκδήλωση του  πρώτου, πριν  οδηγηθούν σε  οριστική ρήξη
Πριν από λίγες ημέρες, στο συννεφιασμένο μικρολίμανο παρέα κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν εμπλέκονται σε μηχανισμούς συζητούσε για τις εξελίξεις στον Πειραιά, περί τα αυτοδιοικητικά. «Εκεί που το πρόβλημα το είχε η Ν.Δ., καταφέραμε να το βάλουμε στο σπίτι μας», έλεγαν μη κρύβοντας τη δυσαρέσκειά τους για την εικόνα του Κινήματος σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Ο λόγος βέβαια για τη... ναυμαχία ανάμεσα στους Παναγιώτη Φασούλα και Γιάννη Μίχα που διεξάγεται την τελευταία τετραετία στον Πειραιά και κορυφώθηκε μετά το βέτο του νομάρχη στην προοπτική καθόδου του δημάρχου ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού. Ολοι στον Πειραιά μιλούν για προσωπική βεντέτα μεταξύ των δύο στελεχών της Αυτοδιοίκησης, κανένας όμως δεν μπορεί να εξηγήσει πώς και για ποιους λόγους τα δύο πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τις σχέσεις τους στο σημείο μηδέν. «Μάλλον δεν έχουν καλή “χημεία”», λέει βουλευτής του Πειραιά που έχει παρακολουθήσει την πορεία των δύο ανδρών στο μεγάλο λιμάνι. Ακόμη και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ουδέποτε επιβεβαίωσαν ότι συνέβη μεταξύ τους κάτι, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να συμπεριφέρονται εχθρικά. Μάλιστα την τετραετία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Π. Φασούλας ήταν δήμαρχος και ο Γ. Μίχας νομάρχης υπέγραψαν αρκετά μνημόνια συνεργασίας, «τα οποία όμως δεν τηρήθηκαν». Αμφότεροι τηρούσαν τα προσχήματα και στις εκδηλώσεις όπου συνέπιπταν αντήλλασσαν θερμό χαιρετισμό. Πάντοτε όμως ένα κλίμα καχυποψίας προκαλούσε κύματα αρνητικής ενέργειας ανάμεσα στο δημαρχιακό μέγαρο και στο κτίριο της νομαρχίας. Στον Πειραιά λένε ότι προκάλεσε εντύπωση η απεργία- μέσα στο καταχείμωνο και χωρίς αιτιολόγηση- που κήρυξαν οι δημοτικοί υπάλληλοι και δη οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, συνοδεύοντας την με ανακοίνωση στην οποία ευχαριστούσαν τον κ. Μίχα για τη συμπαράστασή του. Από την άλλη, προσθέτουν ότι ο νομάρχης κάθε φορά που επιχειρούσε να υλοποιήσει ένα έργο στην περιοχή σκόνταφτε σε εκκρεμότητες που προέκυπταν από τις υπηρεσίες του δήμου.
  • Η παράσταση
Οπως και να έχει, τα πράγματα έφθασαν σε οριακό σημείο όταν ο Γιάννης Σγουρός ενώπιον του Γιάννη Μίχα και των τηλεοπτικών φακών ζήτησε από τον Παναγιώτη Φασούλα να κατέβει μαζί του ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα τον Πειραιά, πρόταση που έγινε αμέσως δεκτή. Το σκηνικό αυτό έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα μετά το «ναι» που κατάφερε να αποσπάσει έπειτα α πό θυελλώδεις συζητήσεις το ΠΑΣΟΚ από τον Γιάννη Μίχα για την υποψηφιότητά του στον Πειραιά, μολονότι ο ίδιος επιθυμούσε να βρίσκεται στη θέση του κ. Σγουρού ως υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής. Βεβαίως, ο κ. Μίχας ποτέ δεν δέχτηκε ότι έθεσε βέτο για την κάθοδο του Παναγιώτη Φασούλα, κάτι που όμως επιβεβαίωνε η Ιπποκράτους. Αντιθέτως, με γραπτή δήλωσή του μόλις πριν από λίγες ημέρες επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αρνούμενος ότι έθεσε βέτο και τονίζοντας ότι οι σχέσεις του με τον Π. Φασούλα είναι αρμονικές. Μόνο που πριν από περίπου ένα μήνα ο ίδιος ο Γ. Μίχας μιλώντας σε κομματική εκδήλωση ενώπιον 100 κομματικών στελεχών (βουλευτές, νομαρχιακοί σύμβουλοι και μέλη της Νομαρχιακής) απείλησε ότι αν ο Φασούλας κατέβει αντιπεριφερειάρχης στον Πειραιά, σκόπευε να κινηθεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής. Ολα αυτά ήταν γνωστά στο ΠΑΣΟΚ που προσπάθησε δύο φορές διά του γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη (ματαίως) να πείσει τον Π. Φασούλα να κατέβει υποψήφιος είτε ως αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αττικής είτε ως περιφερειακός σύμβουλος (με ψήφο) στον Πειραιά με την προοπτική να μεταπηδήσει σε κάποια θέση αντιπεριφερειάρχη. Η κατάσταση οδηγήθηκε εκτός ελέγχου όταν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά, ο υποψήφιος διάδοχός του έβαλε νέο βέτο, αυτή τη φορά για την εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή.
  • Η αποβολή
Τις επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε επισήμως η λίστα αντιπεριφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ από την οποία ο Π. Φασούλας έμεινε εκτός, κατηγορώντας τον Γ. Σγουρό ότι δεν κατάφερε να επιβάλει την επιλογή του προς το πρόσωπό του. Τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως επηρέασε νέα δημοσκόπηση που έφθασε στο κόμμα για τον Πειραιά και έδειχνε ότι η δημοτικότητα Μίχα ανέβηκε μετά την τελευταία κόντρα με τον Π. Φασούλα. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, η επόμενη κίνηση του απερχόμενου δημάρχου Πειραιά ήταν να ανακοινώσει ότι θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του αντάρτη Γιάννη Δημαρά, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να τον στείλουν στο σπίτι του...
Οι προσωπικές κόντρες των τοπικών στελεχών στοιχειώνουν την αναμέτρηση των δύο μεγάλων κομμάτων για τη διεκδίκηση του δήμου
Η παλιά κόντρα μεταξύ νομάρχη και απερχόμενου δημάρχου που οδήγησε στον αποκλεισμό του τελευταίου από τα ψηφοδέλτια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου