Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Πράσινη κούρσα μετ΄ εμποδίων

  • Σίγουρο χαρτί για το ΠαΣοΚ ο Ι. Μαχαιρίδης και με έντονο παρασκήνιο οι κινήσεις των υποψηφίων

Μόνο με αυτογκόλ χάνει την Περιφέρεια το ΠαΣοΚ, λένε σαν κοινό μυστικό οι Δωδεκανήσιοι. Η πορεία ωστόσο προς τις κάλπες για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου έχει απ΄ όλα: σκάνδαλα με πρωταγωνιστές νυν ή πρώην υποψηφίους, πολιτικές ίντριγκες και παραγκωνισμούς, πισώπλατα μαχαιρώματα, αυθαίρετους αποκλεισμούς και έντονο παρασκήνιο. Ολα αυτά προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εκλογική αντιπαράθεση τόσο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και για τον Δήμο Ρόδου, που μετά τον «Καλλικράτη» είναι μεταξύ των 15 μεγαλυτέρων της χώρας, καθώς αριθμεί 120.000 κατοίκους.

Ο Ι. Μαχαιρίδης, αρχιτέκτονας και επί δύο τετραετίες νομάρχης Δωδεκανήσου, θεωρείται ένα από τα σίγουρα χαρτιά για το κυβερνών κόμμα. Υπέρ της εκλογής του συνηγορούν τα υψηλά ποσοστά του ΠαΣοΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 (στα Δωδεκάνησα 54,89% και στις Κυκλάδες 44,90%). Παράλληλα από το 2002 «ελέγχει» τις νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Σκιά όμως στην υποψηφιότητα του κ. Μαχαιρίδη ρίχνει η εμπλοκή του νυν νομάρχη Κυκλάδων Δ. Μπάιλα με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Μυκόνου, που του στοίχισε τη θέση του αντιπεριφερειάρχη.

Περιπέτεια με τη Δικαιοσύνη έχει και ο υποψήφιος της ΝΔ στην περιοχή, ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πράξη για την οποία κατηγορήθηκε (παράνομοι διορισμοί) είχε «πλημμεληματικό χαρακτήρα» και πως «το δικαστήριο έκρινε με ρητή διάταξή του ότι δεν πρέπει να στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων του». Επιπλέον έχει απέναντί του και ορισμένα τοπικά στελέχη και πρώην βουλευτές της ΝΔ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αξιοποιήσει τη «γαλάζια» υπεροχή στον Δήμο Ρόδου. Υπάρχουν όμως και τα «απόνερα» από την αποπομπή του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου Αρ. Παυλίδη, ο οποίος κατηγορήθηκε για σκάνδαλα. Ετσι η ΝΔ δεν υποστήριξε για τον Δήμο Ρόδου τον νυν δήμαρχο Χατζή Χατζηευθυμίου, ο οποίος παραχώρησε τη θέση του στον ανεξάρτητο (προέρχεται από τη ΝΔ) πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργο Χατζημάρκο. Ούτε η στήριξη από το ΠαΣοΚ για τον Δήμο Ρόδου του νυν βουλευτή Δωδεκανήσου Στάθη Κουσουρνά, που υπήρξε προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, υπήρξε ανέφελη. Στελέχη του ΠαΣοΚ που είχαν ανακοινώσει μάλιστα ότι θα είναι υποψήφιοι και αναγκάστηκαν σε παραίτηση έκαναν λόγο για παραγκωνισμούς και ίντριγκες.

Περιπετειώδης υπήρξε και η κάθοδος τόσο των Οικολόγων όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού υποστήριξαν ξεχωριστούς υποψήφιους, με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο οι Οικολόγοι Πράσινοι και τον νομαρχιακό σύμβουλο Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια ανακοίνωσαν διεργασίες για κοινή κάθοδο. Λίγο αργότερα όμως «τα έσπασαν». Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, μακριά από τις αντιπαραθέσεις της περιοχής, έχρισε υποψήφια την Λίλα Καφαντάρη. Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=362037&dt=21/10/2010#ixzz12yWH38gW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου