Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης

  • Τι μπορεί να κάνει ένας αιρετός περιφερειάρχης στην Αττική; Η εύκολη απάντηση είναι ότι μπορεί να κάνει πολλά. Αλλωστε, εκ προοιμίου έχει χαρακτηριστεί και μικρός πρωθυπουργός. Ζητήσαμε λοιπόν από τους υποψήφιους περιφερειάρχες να μας πουν το ένα και μοναδικό μέτρο που θα προωθούσαν εάν δεν είχαν περιθώρια να σχεδιάσουν και να κάνουν πολλά.


Από τις απαντήσεις που πήραμε, προκύπτει με σαφήνεια το στίγμα κάθε υποψηφίου.

* Ο Γ. Σγουρός θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών.

* Ο Β. Κικίλιας προκρίνει την κοινωνική μέριμνα και την προώθηση έργων μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Ο Θ. Παφίλης υπόσχεται ανυπακοή στο μνημόνιο και πρόνοιες για τους ανέργους.

* Ο Α. Γεωργιάδης βάζει στην κορυφή την ασφάλεια του πολίτη και τη μείωση του αριθμού των μεταναστών.

* Ο Α. Μητρόπουλος θα επιδιώξει δέσμευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων σε ένα σχέδιο ήπιας και δίκαιης ανάπτυξης.

* Ο Γ. Δημαράς θέλει δράσεις για τη νεολαία και σχεδιάζει τους Αττικούς Αγώνες.

* Ο Α. Αλαβάνος σχεδιάζει θέσεις εργασίας για τους νέους, με κάθε τρόπο, ακόμη και αν οι πρωτοβουλίες αυτές κριθούν παράτυπες ή και παράνομες.

* Ο Κ. Διάκος προτείνει κοινωνικά παντοπωλεία και συνεταιρισμούς για τους οικονομικά ασθενέστερους.

* Ο Γρ. Ψαριανός σκοπεύει στην προστασία των άχτιστων χώρων και τη δημιουργία πράσινου.

  • «Θα κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές»

Πριν από λίγο καιρό, στην Ιπποκράτους θεωρούσαν τον Γιάννη Σγουρό αδιαμφισβήτητο φαβορί και την Περιφέρεια Αττικής σίγουρη για το ΠΑΣΟΚ.

Οι υποψηφιότητες του Γιάννη Δημαρά και του Αλέξη Μητρόπουλου, όμως, που έκαναν ορισμένους να μιλούν σκωπτικά για τρεις υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θα βλάψουν το ψηφοδέλτιό του, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Ειδικά ο Γ. Δημαράς, που θεωρείται πιθανό ακόμα και να τον νικήσει στο δεύτερο γύρο, εξελίσσεται στον μεγάλο πονοκέφαλο της παράταξής του.

Αρκετές έρευνες, ωστόσο, τον φέρνουν να προηγείται, παρ' ότι το προβάδισμα που είχε στις δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού απειλείται και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανοποιητική, μέχρι στιγμής.

Ο πραγματικός και μεγάλος αντίπαλός του είναι το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική. Θα τα καταφέρει να προσπεράσει τα εμπόδια; Ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί. Μέχρι και αντίθετος με το μνημόνιο επιχείρησε να εμφανιστεί, αν και με τρόπο που θυμίζει την αντιμνημονιακή στάση του... πρωθυπουργού. Δηλαδή, ενώ δήλωσε ότι είναι αντίθετος με το μνημόνιο «όπως τα έντεκα εκατομμύρια Ελληνες», προσέθεσε ότι το θεωρεί «αναγκαίο κακό» και ότι «κανείς δεν παρουσίασε άλλη λύση».

Στην ερώτηση που του έθεσε η «Κ.Ε.» αλλάζει τη στάση του, δηλώνοντας: «Για μένα δεν υπάρχει "αντιμνημονιακή" υποψηφιότητα. Με βάση το έργο, το πρόσωπο και τη σκληρή δουλειά, από τη θέση του περιφερειάρχη, ο πολίτης της Αττικής θα κρίνει αν θα είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Και προσθέτει ότι «όσοι χρησιμοποιούν το μνημόνιο ως διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου, απλά παραπλανούν τους πολίτες».

Οσο για την πρώτη του προτεραιότητα, εάν εκλεγεί περιφερειάρχης, αυτή δηλώνει ότι θα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία θεωρεί υπ' αριθμόν ένα απειλή στην Αττική. «Μηδέν απορρίμματα! Ολες οι παράνομες χωματερές θα κλείσουν» δηλώνει.

Θεωρεί, ωστόσο, εξίσου επείγουσα την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Στην ερώτηση ποιος θα ήθελε να εκλεγεί, εάν δεν τα καταφέρει ο ίδιος, αποφεύγει να απαντήσει: «Θεωρώ πως δεν έχει σημασία τι σκέφτομαι, τι αισθάνομαι ή τι πιστεύω για τους συνυποψηφίους μου. Για τη στάση όλων μας υπέρτατος κριτής είναι ο λαός».

  • «Κοινωνική μέριμνα με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

Ο Αντ. Σαμαράς τον επέλεξε ως «νέο και άφθαρτο πρόσωπο», θεωρώντας ότι ο ειδικευόμενος ορθοπεδικός, πρώην μπασκετμπολίστας και νυν υπεύθυνος για τον αθλητισμό ως δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής. Η επιλογή ωστόσο του Β. Κικίλια χαρακτηρίστηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους -και όχι μόνο- ως «αυτοκτονική» για τη Ν.Δ.

Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις, στην πλειονότητά τους, τον φέρουν τρίτο, λόγω χαμηλής αναγνωρισιμότητας, ο ίδιος θεωρεί ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, με σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει.

Και σ' αυτή την περίπτωση, αν θα έπρεπε να επιλέξει ένα και μοναδικό πράγμα για την τετραετή του θητεία αυτό θα ήταν «τα ζητήματα της κοινωνικής μέριμνας ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου τα μέτρα που καθημερινά ανακοινώνονται προκαλούν ανασφάλεια στον κόσμο. Ομως πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές ως προς τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να πιστεύουμε στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ανακοινώσει και με πρακτικό τρόπο τα μέτρα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ. Επίσης, σας θυμίζω τα προγράμματα "Jessica" και τους κοινοτικούς πόρους. Εχοντας διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους θα μπορέσουμε να απλώσουμε το κοινωνικό δίχτυ. Εχω ήδη εξαγγείλει τη δημιουργία νοσοκομείου στην ανατολική Αττική και το μεγάλο πρόγραμμα των 122 βρεφονηπιακών σταθμών, δύο σε κάθε δήμο της περιφέρειας».

Φύσει και θέσει αισιόδοξος, σημειώνει ότι «κάποιοι παρεξηγούν ακόμη και το γεγονός ότι είναι χαμογελαστός άνθρωπος». Με τον αέρα της αισιοδοξίας που τον διακατέχει λοιπόν στο ερώτημα περί των δημοσκοπήσεων, που τον φέρουν τρίτο, απαντά «διαφωνώ με το πνεύμα της ερώτησής σας. Στις δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είμαι στις δύο πρώτες θέσεις. Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι δημοσκοπήσεις είναι απλά εργαλεία που καταγράφουν τις τάσεις της στιγμής και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κάλπη.

Και στο δεύτερο γύρο, τα κριτήρια των πολιτών θα είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα της πρώτης Κυριακής».

  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
  • «Δημιουργία νέων και δωρεάν παιδικών σταθμών»

Στα λημέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε βρεθεί για μία διετία, ως νομαρχιακός σύμβουλος στην Αθήνα, προτού μετακομίσει για την Ευρωβουλή, το 2004.

Ο Θ. Παφίλης ως υποψήφιος με το ΚΚΕ προτάσσει την ανυπακοή στο αντιλαϊκό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο «Καλλικράτης».

Προέχει η «οργάνωση της πάλης μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα», υποστηρίζει, έτσι ώστε «να επιβληθούν μέτρα υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων». Μερικά παραδείγματα; Κατάργηση των τροφείων, δημιουργία νέων δωρεάν παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, «αφαίρεση υπέρ του λαού» εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί στην εκκλησία και σε ιδιώτες, ανοιχτές παραλίες με δωρεάν πρόσβαση των πολιτών, κατάργηση φόρων και τελών για τους άνεργους.

Καλά όλα αυτά, αλλά όταν ακούμε ότι τα δημόσια ταμεία δεν έχουν χρήματα και πως είναι ανάγκη να περικοπούν δαπάνες, τι γίνεται; «Οχι μόνο δεν θα κόψουμε δαπάνες, που μπορούν να δοθούν για τους εργαζόμενους», αντιδρά, αλλά είναι αναγκαίο και να αυξηθούν: «θα διεκδικήσουμε από τις κυβερνήσεις για να γίνουν κοινωνικές παροχές». Με άλλα λόγια, ισχύει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν». Ο λαός «πληρώνει διπλά και τριπλά, αλλά αυτά πάνε στις τσέπες των βιομηχάνων και των τραπεζιτών».

Για τον Θ. Παφίλη το μνημόνιο δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την ψήφο των πολιτών, αλλά «το σύνολο της στρατηγικής του κεφαλαίου». Στρατηγικής, που περιλαμβάνει τις κετευθύνσεις της Ε.Ε., τα αιτήματα του ΣΕΒ και τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Μέσα σε αυτά και ο «Καλλικράτης».

Το κοντέρ της προεκλογικής εκστρατείας καταγράφει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για ομιλίες σε γειτονιές και χώρους εργασίας. Αλλά αυτό δεν αποτελεί κάτι καινούριο για το ΚΚΕ. Ανεξάρτητα από τις εκλογές, προέχει η «στήριξη της ταξικής πάλης». Δηλώνει συγκλονισμένος βλέποντας τους νέους να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και να καλούνται να εργαστούν σε συνθήκες χειρότερες από αυτές των πατεράδων τους. Και αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που «παράγεται τέτοιος πλούτος και υπάρχουν τόσα νέα επιτεύγματα της επιστήμης».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • «Θα κάνουμε δύσκολη την παραμονή των μεταναστών»

Με σημαία τα ζητήματα ασφάλειας και την αντιμετώπιση του λεγόμενου παραεμπορίου προβάλλει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επικαλείται δημοσκοπήσεις και σενάρια που τον δείχνουν ακόμη και να περνάει στο δεύτερο γύρο!

«Η τριπλέτα περιλαμβάνει το σπάσιμο των γκέτο στο κέντρο της Αθήνας, την πάταξη του παραεμπορίου και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» λέει στην «Κ.Ε.» ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ, ο οποίος επαναφέρει τη βασική θέση του κόμματός του για την ανάγκη δραστικής μείωσης των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. «Ερχονται γιατί βρίσκουν εύκολο τρόπο εγκατάστασης στην Ελλάδα. Συνεπώς, πρέπει να τους κάνουμε την παραμονή δύσκολη, προκειμένου να μην την επιλέγουν» προσθέτει.

Στοχεύοντας κατά κύριο λόγο σε ένα συντηρητικό και «πατριωτικό» ακροατήριο, θέτει ως έναν από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας το «Οχι σε τζαμί στο Βοτανικό».

Ο βουλευτής εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με τη διχοτομία «μνημονιακός - αντιμνημονιακός» και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντιμνημονιακή υποψηφιότητα, γιατί, όπως λέει, όποιος και να εκλεγεί δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του μνημονίου. «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνονται από την εκλεγμένη κυβέρνηση, η νομοθεσία γίνεται από το Κοινοβούλιο και το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους» σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως όποιος περιφερειάρχης δεν εφαρμόσει το νόμο, απλώς θα εκπέσει του αξιώματός του.

Οπως λέει ο ίδιος, σε περίπτωση εκλογής του θα προσπαθήσει να λύσει υπαρκτά προβλήματα που ένας περιφερειάρχης μπορεί να λύσει, και φέρνει ως παράδειγμα τη δημιουργία αποκεντρωμένων τοπικών αγορών. Οσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών; Αποφεύγει να απαντήσει, καθώς εκτιμά ότι το εκλογικό περιβάλλον στην Αττική είναι εντελώς ρευστό και η αναμέτρηση ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα. «Θα μπορώ να απαντήσω μόνο εάν ξέρω το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου» δηλώνει.

  • ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • «Ηπια και δίκαιη αειφόρος ανάπτυξη»

Η υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής προκάλεσε εντάσεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού, οδήγησε στη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ο Α. Μητρόπουλος και ο συνδυασμός «Οχι στο μνημόνιο-Αττική συνεργασία» μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για το ελληνικό πείραμα της συνάντησης της αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο.

Στην ερώτηση αν έκανε μόνο ένα έργο στην Αττική «ποιο θα ήταν αυτό;» η απάντηση είναι άμεση: «Θα επιδίωκα με κάθε τρόπο τη δέσμευση της πολιτείας και όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πάνω σε ένα σχέδιο λελογισμένης, ήπιας, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης με αειφορία». Και καταλήγει: «Το σχέδιο αυτό πρέπει να τηρηθεί ώστε σε βάθους χρόνου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του πολεοδομικού - οικιστικού, οικονομικού, φυσικού και ιστορικού-αρχαιολογικού περιβάλλοντος στο κακοποιημένο λεκανοπέδιο».

Εχει εκφραστεί κατά του μνημονίου με αφορμή τις δραματικές αλλαγές που έχει επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις και εντάσσει τον «Καλλικράτη» στο πλαίσιο του μνημονίου. «Δεν θα αποδεχθούμε τον "Καλλικράτη" ως όργανο δημοσιονομικής επιτήρησης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να τον οργανώσουμε ως σύνδεσμο αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας».

Είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής με το ΔΗΚΚΙ, μαζί με τον Γ. Δημαρά. Σήμερα η πολιτική συγκυρία τους έφερε απέναντι, να διεκδικούν την περιφέρεια Αττικής. Και αποκαλύπτει: «Ο Γ. Δημαράς μού ζήτησε να τον στηρίξω, οι φορείς όμως που προωθούσαν τη δική μου υποψηφιότητα αρνήθηκαν ομόφωνα, εξάλλου δεν με έπεισε για την απόλυτη αντίθεσή του στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης».

Επειδή όμως οι παλιές φιλίες δεν ξεχνιούνται, καταλήγει: «Του εύχομαι καλό κουράγιο».

Αισιόδοξος εμφανίζεται για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου. Στο ερώτημα «τι θα κάνει στο β' γύρο αν ο συνδυασμός του δεν περάσει», αναφέρει: «Πέρασε η εποχή του πολιτικού διαβουκολισμού, οι πολίτες θα επιλέξουν ελεύθερα θα βρουν τον εγγύτερο με τις δικές μας θέσεις συνδυασμό χωρίς να χρειαστεί η δική μας παρότρυνση».

  • «Θα παρανομήσουμε αν χρειαστεί»

Για πολλούς στην αριστερά ο Α. Αλαβάνος πιστώνεται την έστω και μερική ριζοσπαστικοποίησή της, για άλλους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που ανακάλυψε αργά τον αριστερισμό, και για τους στενούς του συνεργάτες είναι «ο πολιτικός που λειτουργεί έξω από καθιερωμένα πλαίσια και συντεταγμένες».

Υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής επικεφαλής της «Ελεύθερης Αττικής», απαντά σε εκείνους που με σκωπτικό τρόπο αναρωτιούνται τι εννοεί όταν λέει: «Ζούμε σε επιστημονική φαντασία, σε ταινία τρόμου, ποιος μπορούσε να σκεφθεί πριν από μία πενταετία ότι θα έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση αχυρανθρώπων, ότι το κοινωνικό κράτος θα διαλυόταν». Και καθιστά σαφέστατη την πρότασή του: «Σε κανένα κτίριο της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να μπούνε οι μπράβοι της τρόικας· αν η αλφάβητος της δημοκρατίας που μάθαμε από τον καιρό που ήμασταν μαθητές είναι ουτοπία, τότε προτιμώ να ζω σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων και παραληρήματος».

Και σε στιγμή έκρηξης λέει: «Το λέμε ανοικτά δεν θα εφαρμόσουμε τους νόμους της τρόικας, δεν φοβόμαστε, θέλουμε μια εξουσία του ίδιου του λαού, αντιεξουσία, όλες οι δράσεις μας ελεύθερες από τη "νομιμότητα" της τρόικας».

Αν και πολλοί ακόμα και από το «Μέτωπο Αλληλεγγύης» τού προσάπτουν έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό, εν τούτοις ο ίδιος έχει ήδη θέσει τον πρώτο στόχο αν εκλεγεί περιφερειάρχης «δουλειά για τους νέους. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα νεανικά τους χρόνια θα τα περάσουν μέσα στην ανεργία, χωρίς σκοπό, προοπτική και αυτοεκτίμηση, μελαγχολικά και μοναχικά με το υπαρξιακό ερώτημα γιατί τόσα χρόνια στα θρανία». Και επισημαίνει: «Ο Καλλικράτης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πρωτοβουλιακές δράσεις για την απασχόληση, εμείς θα το κάνουμε κι ας μας απειλήσουν με καθαίρεση ή φυλακή».

Αισιόδοξος εκ πεποιθήσεως, δύσκολα ξεχνιέται το «ρίσκο» της υποψηφιότητάς του στο Ηράκλειο της Κρήτης, δηλώνει για τις επικείμενες εκλογές: «Θα δώσουμε τη μάχη για το δεύτερο γύρο με όλες μας τις δυνάμεις μας». Και για την περίπτωση που δεν μπει στο δεύτερο γύρο, ως αριστερός παραπέμπει στις διαδικασίες «σε όλα τα μεγάλα θέματα θα είναι η συνέλευση του Μετώπου- Αλληλεγγύης που θα αποφασίσει».

  • Οι εκλογές ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
  • «Κοινωνικά παντοπωλεία»

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα προσφέροντας οικονομική ελάφρυνση στους πολίτες σε συνθήκες κρίσης και τα οποία έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες».

Αυτή την απάντηση δίνει ο νομικός περιβάλλοντος Κώστας Διάκος, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητές του ως υποψήφιου περιφερειάρχη με τους Οικολόγους Πράσινους.

Εξηγώντας, φέρνει ως παράδειγμα προγράμματα της Ε.Ε. για τις Περιφέρειες, οι οποίες μπορεί να έχουν συμμετοχή στο κόστος μετακίνησης των οικονομικά ασθενών πολιτών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ή ακόμη τη δυνατότητα να μπορούν να τρώνε σε συμβεβλημένα εστιατόρια που θα έχουν επιδότηση, αντί των σημερινών «προσβλητικών» συσσιτίων.

Σε ορισμένες χώρες, προσθέτει, δοκιμάστηκε η διαμόρφωση συνεταιρισμών καταναλωτών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με αντίστοιχους συνεταιρισμούς παραγωγών και λειτούργησαν «κοινωνικά παντοπωλεία» χωρίς μεσάζοντες, με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι τιμές. «Αυτές είναι λύσεις χωρίς οικονομικό κόστος που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα, πράγματα στα οποία μπορεί να συμβάλει η Περιφέρεια, αφού τα υπόλοιπα αφορούν την κεντρική κυβέρνηση» τονίζει στην «Κ.Ε.».

Ο Κ. Διάκος σημειώνει ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναζητούνται καλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες και προσθέτει ότι ένας «αντιμνημονιακός» δήμαρχος δεν είναι κατ' ανάγκην και καλός δήμαρχος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουν ότι οι εκλογές είναι από τη φύση τους πολιτικές και ότι επηρεάζονται από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, η οποία προσδιορίζεται σήμερα από το μνημόνιο. «Είμαστε αντίθετοι με το μνημόνιο, αλλά το να μιλάς για δημοψήφισμα στις δημοτικές εκλογές είναι σκέτος καταγγελτισμός».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Αττική ρευστή και όλα τα δίπολα υποψηφίων ανοιχτά. Για το λόγο αυτό δεν παίρνει θέση για το ποιον θα υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο, κάτι που, όπως λέει, θα το εκτιμήσει το κόμμα του μετά τον πρώτο γύρο. Προσθέτει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα βγάλουν «ντιρεκτίβα» για να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους, αλλά θα εκφράσουν την άποψή τους για τις υποψηφιότητες και τα πρόσωπα.

  • Οι εκλογές ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
  • «Δράσεις για τη νεολαία όπως οι «Αττικοί Αγώνες»»

Η υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά αποτελεί την «έκπληξη» της προεκλογικής περιόδου, καθώς ανέπτυξε πολύ μεγαλύτερη δυναμική από όση περίμεναν οι αντίπαλοί του.

Ξεκίνησε ως «ψηφοδέλτιο διαμαρτυρίας» και απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει αρκετές πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο, ακόμα και να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής.

Η συγκυρία μοιάζει ιδανική για εκείνον, καθώς, παρ' ότι δεν καταψήφισε το μνημόνιο - δήλωσε «παρών» - (μόνο η Σοφία Σακοράφα το καταψήφισε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ) αναδεικνύεται ως ο κυριότερος εκφραστής της «αντιμνημονιακής» ψήφου. Ετσι, καταφέρνει να προσελκύει τις ψήφους διαμαρτυρίας ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δυσαρεστημένων - από τη λυπηρή εικόνα της πολυδιασπασμένης αριστεράς.

Προσελκύει, επίσης, ψηφοφόρους και από τη Ν.Δ., είτε γιατί θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον Α. Σαμαρά, είτε γιατί εκτιμούν ότι ο Γ. Δημαράς έχει περισσότερες πιθανότητες να «κατατροπώσει» το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Η υποστήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, άλλωστε, θεωρείται σχεδόν βέβαιη, μετά την προσχώρηση στο ψηφοδέλτιο του Γ. Δημαρά του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και πολιτικού φίλου της, Χρ. Κουρούση.

Είναι έτοιμος να γίνει «μικρός πρωθυπουργός» και να διοικήσει μία περιφέρεια 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων; «Είμαι έτοιμος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου» απαντά. Οσο για το εάν περίμενε να πάει τόσο καλά, όσο τον εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις, λέει ότι «ένας άνθρωπος που δημοσιογραφεί σχεδόν μισό αιώνα, δεν χρειάζεται να δει τις δημοσκοπήσεις για να αντιληφθεί τα ρεύματα». Παρ' όλα αυτά, έχει εντυπωσιαστεί και ο ίδιος από «την ανταπόκριση του κόσμου».

Το πρώτο πράγμα που τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει στην Αττική είναι «δράσεις για τη νεολαία» και αναφέρει τους Αττικούς Αγώνες που σχεδιάζει. Πρόκειται για «αθλητικούς και πνευματικούς αγώνες» όπως ο ίδιος λέει.

Θεωρεί την υποψηφιότητά του «εκ των πραγμάτων αντιμνημονιακή» και δηλώνει ότι αυτές οι εκλογές «έχουν βαθύ πολιτικό χαρακτήρα». Οταν τον ρωτάνε εάν έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, απαντά: «Εγώ δεν πήρα ποτέ ένα χαρτί που να λέει ότι δεν είμαι πλέον μέλος του. Κι όπως και να 'χει, κατάγομαι από την κεντροαριστερά και από εκεί δεν μπορεί να με διαγράψει κανείς». Τι λέει για τις επιθέσεις που δέχεται; «Με είπαν δούρειο ίππο του ΠΑΣΟΚ, μετά δούρειο ίππο της Ντόρας Μπακογιάννη. Τους απαντώ ότι είμαι δούρειος ίππος του εαυτού μου».

Για τη συνεργασία του με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, υπερασπίζεται την επιλογή του, λέγοντας ότι «οταν έπαιζα μπάσκετ, δεν ρωτούσα τους συμπαίκτες μου τι κόμμα είναι. Ούτε τώρα ζήτησα κομματικές ταυτότητες από όσους θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο. Ο Χρ. Κουρούσης, πάντως, είναι αντίθετος με το μνημόνιο. Αυτό το ξεκαθάρισε».

Στο ψηφοδέλτιο του Γ. Δημαρά «Αρμα Πολιτών» υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, μεταξύ άλλων, είναι οι δημοσιογράφοι Νάσος Αθανασίου και Μάκης Γιομπαζολιάς, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Στάθης Παναγούλης , ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού και μετά του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Γαλανός, ενώ μεταξύ των υποψηφίων συμβούλων είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, Νίκος Μαρκάτος.

Παλαιότερα, όταν τον ρωτούσαν τι θα προτείνει στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν, εάν ο ίδιος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, απαντούσε ότι «οι ψηφοφόροι του δεν είναι πρόβατα». Σήμερα απλώς βλέπει το ενδεχόμενο να μην περάσει στο δεύτερο γύρο να απομακρύνεται.

  • Οι εκλογές ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
  • «Ο,τι έχει γλιτώσει απ' το χτίσιμο να γίνει πράσινη ζώνη»

Αυτές τις μέρες είναι πιο εύκολο να συναντήσει κανείς τον Γ. Ψαριανό στο δρόμο παρά να τον βρει στο τηλέφωνο.

Εχει πάρει σοβαρά τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, πιο σοβαρά ακόμη και από τις βουλευτικές εκλογές, και κάθε απόγευμα κάνει περιοδείες που τελειώνουν τις πρώτες πρωινές ώρες, σε κάποιο συνοικιακό μπαράκι με φίλους και χαλαρή κουβέντα.

Στις πρώτες εξορμήσεις του η συζήτηση με τον κόσμο περιστρεφόταν γύρω από την αριστερά, τη διάσπαση του ΣΥΝ, την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά. Ο αυτοσαρκασμός του λειτούργησε κατευναστικά. Τώρα, στην τελική προεκλογική ευθεία, ο συνδυασμός του, «Αττική Γη», έχει και πρόγραμμα.

Εντούτοις, αυτό που περιμένουν όσοι πάνε να ακούσουν τον Γ. Ψαριανό δεν είναι ο προγραμματικός του λόγος αλλά τα καυστικά του σχόλια για την οικονομική και πολιτική κατάσταση. «Ο κόσμος δεν στέλνει μόνο ένα μήνυμα, στέλνει πολλά, αλλά οι περισσότεροι έχουν μπαφιάσει να ακούνε συνέχεια για το μνημόνιο. Από εδώ και πέρα τι γίνεται είναι το κυρίαρχο ερώτημα».

Στο ερώτημα αυτό δεν έχει έτοιμη απάντηση. Κι αν είχε, όπως λέει, δεν θα ήταν πειστική. Εχει πάντως απάντηση για το τι χρειάζεται σήμερα η Αττική και δηλώνει ότι θα παλέψει για να βάλει στην ατζέντα των εκλογών αυτό το ερώτημα. «Η Αττική κινδυνεύει να γίνει μία απέραντη τσιμεντούπολη από άκρου εις άκρον. Τα μικρά γραφικά χωριουδάκια της έχουν γίνει τσιμεντένιες πόλεις με μερικές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους η καθεμία ήδη. Μεταξύ των πόλεων αυτών υπάρχει όλο και λιγότερος άχτιστος χώρος. Αμεσα πρέπει να προστατευτεί ότι έχει γλιτώσει μέχρι τώρα και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μία ιδιαίτερα αυστηρή πράσινη ζώνη, όπως υπάρχει στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ν. Υόρκη».

Αυτό είναι το όραμά του, αλλά ακόμη και αυτό έχει τον τρόπο του να το σαρκάζει. «Βέβαια, αυτές οι πόλεις είναι όλες σε βάρβαρες, καπιταλιστικές χώρες, που δεινοπαθούν από το νεοφιλελευθερισμό, που είναι πολύ κακός, πάρα πολύ κακός, και πρέπει να τον καταδικάζουμε και να τον πολεμάμε κάθε ώρα και κάθε στιγμή, μαζί με τη βουβωνική πανώλη, τον έρπη ζωστήρα, τον καρκίνο του μαστού και το μνημόνιο».

Τι λέει για το μνημόνιο; «Το καταψηφίσαμε, τι άλλο να πούμε; Εσείς έχετε βαρεθεί να με ρωτάτε, όσο έχω βαρεθεί εγώ να σας απαντάω;»

Οι μετρήσεις του δίνουν αξιόλογα μεν αλλά χαμηλά ποσοστά και η κουβέντα πάει στο δεύτερο γύρο. Τι θα κάνει ο συνδυασμός του και η Δημοκρατική Αριστερά; Αποφεύγει την ερώτηση με ένα «θα δούμε». «Θα δούμε ποιος άλλος εκτός από εμάς θα περάσει και ανάλογα θα κανονίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου