Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η μητέρα των μαχών και ο... Κικίλιας

  • Το σενάριο που απεύχονται στο ΠΑΣΟΚ είναι να βρεθεί στον β' γύρο ο Σγουρός με τον Δημαρά και ελπίζουν ότι ο υποψήφιος της ΝΔ θα «ταυτιστεί» με το κόμμα του και θα περάσει στον δεύτερο γύρο

Την Παρασκευή το απόγευμα μαζεύτηκαν στην Ιπποκράτους αρκετά στελέχη από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στο Λεκανοπέδιο και διαβάζουν γκάλοπ. Είχαν προσκληθεί από τον γραμματέα του κόμματος, Μιχάλη Καρχιμάκη, για να ακούσουν το... παρασύνθημα και την τακτική του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής. Αν δεν υπήρχε ανησυχία, δεν θα τους επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ο Μ. Καρχιμάκης ότι η Αττική "είναι η μητέρα των μαχών" σ' αυτές τις εκλογές.

Ως ισχυρότερος αντίπαλος για τον Γ. Σγουρό εμφανίζεται η «αντισυστημική ψήφος». Εάν μάλιστα ο Γ. Δημαράς καταφέρει και συσπειρώσει τους... διαμαρτυρόμενους και περάσει στο Β' γύρο η μάχη για την Περιφ

Ως ισχυρότερος αντίπαλος για τον Γ. Σγουρό εμφανίζεται η «αντισυστημική ψήφος». Εάν μάλιστα ο Γ. Δημαράς καταφέρει και συσπειρώσει τους... διαμαρτυρόμενους και περάσει στο Β' γύρο η μάχη για την Περιφέρεια θα εξελιχθεί σε θρίλερ.

ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ Online - ΕΚΛΟΓΕΣ
Δείτε όλη την επικαιρότητα των επερχόμενων αναμετρήσεων για Δήμους και Περιφέρειες
Καταθέστε τη γνώμη σας στις δημοσκοπήσεις
Διαβάστε άρθρα και συνεντεύξεις
Δείτε τηλεοπτικά ρεπορτάζ
Μάθετε χρήσιμες πληροφορίες
Γνωρίστε ιστορικά στοιχεία

Ούτε οι συμμετέχοντες θα ανέφεραν ουκ ολίγες φορές τον κίνδυνο από την "αντισυστημική ψήφο". Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αντιληφθεί ότι ο συνδυασμός του Γιάννη Σγουρού θα δεχθεί "πυρά" από την επιχειρούμενη ταύτιση της εικόνας του με τα σκληρά μέτρα του μνημονίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει σοβαρή προσπάθεια να αποδομήσουν το προφίλ του ανεξάρτητου υποψηφίου Γ. Δημαρά, αλλά στη σύσκεψη συζήτησαν για τον ?δρόμο? που θα ακολουθήσουν άμεσα, στοχεύοντας στην "απομυθοποίηση" ενός συνδυασμού ?που απλώς επενδύει στην ψήφο διαμαρτυρίας?.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων στην Ιπποκράτους υιοθετήθηκε η φράση ότι "ο στρατός των ατάκτων δεν μπορεί να κυβερνήσει την Περιφέρεια και τις επιπτώσεις πρέπει να τις αντιληφθούν άμεσα οι πολίτες".

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αναλύσει τα τελευταία γκάλοπ και φιλοδοξούν ότι ο Γ. Σγουρός και οι οκτώ αντιπεριφερειάρχες θα καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά στην τελική ευθεία. Ο Β. Κικίλιας θα "ταυτιστεί" -λένε- με την παράταξή του και θα φτάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Γ. Σγουρό. Το πιστεύουν; Θα το επιδιώξουν. Με τον καλό συντονισμό κυβέρνησης-κόμματος και βουλευτών, οι οποίοι προς το παρόν προτιμούν να κρατούν "γέφυρες" -οι περισσότεροι- και με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο περιφερειάρχη. Ποντάρουν επίσης στην απήχηση των αντιπεριφερειαρχών -που έχει διαφορετικό προφίλ ο καθένας.

Η Μαρία Καρακλιούμη κατεβαίνει στα νότια, όπου μεγάλωσε. Της πρότεινε νωρίτερα ο Κλ. Περγαντάς την Αντιπεριφέρεια Φωκίδας, αλλά από τα "ρετιρέ" της Ιπποκράτους έγινε αντιπρόταση με στόχο να μείνει εν Αθήναις.

Στα βόρεια κατεβαίνει ο Κ. Μανιάτης, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Συνδικαλιστής -επιλέχτηκε για την πρόσβαση που έχει στον χώρο των εκπαιδευτικών και αντιδρά για τα σκληρά μέτρα.

Ο Κώστας Παπαντωνίου, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Κατέληξαν στην υποψηφιότητά του στη Δυτική Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κατοικεί εκεί.

Στον Πειραιά, κατεβαίνει ο Στέφανος Χρήστου, πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού, με το σκεπτικό ότι προσελκύει ψήφους από τη Β' Πειραιά.

Στα νησιά... έφτασε ο Δ. Κατσικάρης, δημοσιογράφος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με στενή πολιτική σχέση με τον Κ. Λαλιώτη. Επικράτησε η άποψη ότι μπορεί να ενώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο ΠΑΣΟΚ.

Στη Δυτική Αττική επελέγη η Σταυρούλα Δήμου. Είναι αντινομάρχης και έμπιστη συνεργάτης επί χρόνια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου.

Στην Αν. Αττική επίσης μια κυρία, η οποία ήταν στην επιτροπή ανάδειξης των υποψήφιων δημάρχων υπό τον Θ. Τσούρα. Η Χρυσάνθη Κισκήρα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Φώφη Γιωτάκη

  • Aννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου
    Με καλή διαχείριση κονδυλίων μπορείς να πετύχεις πολλά

Στο κέντρο της Αθήνας τη σκυτάλη παίρνει η Aννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου. Δικηγόρος πολυτάλαντη, δυναμική. Εργάζεται σε τράπεζα, κρατά το δικηγορικό γραφείο του αείμνηστου συζύγου της, Γιώργου Παπαδημητρίου. Πατέρας της ο αείμνηστος Δ. Τσάτσος (ακαδημαϊκός, συνταγματολόγος, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.ά.) και μητέρα της η Τζούλια Τσιριμώκου-Πιμπλή, που εκλέχτηκε βουλευτής μαζί με άλλες τρεις κυρίες το '77 με τη ΝΔ. Η ίδια μεγαλώνει τον γιο της Αλέξανδρο, είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και υποψήφια βουλευτής το 1989. Το '90 κατέβηκε με τη Μελίνα στην Αθήνα, «αποσύρθηκε» από την Αριστερά, και έστρεψε το ενδιαφέρον της στο ΠΑΣΟΚ επί Κ. Σημίτη. Εχει άριστες σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου.

Της προτάθηκε η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του Γ. Καμίνη. Δέχθηκε να «συστρατευτεί» με τον Γ. Σγουρό - τον «Κολοκοτρώνη», όπως τον χαρακτηρίζει, εννοώντας προφανώς ότι έχει την ιδιότητα του αρχιστράτηγου που επικοινωνεί απευθείας με τον στρατό... Στους συνομιλητές της εξηγεί ότι «είναι εξαιρετικό ότι υπάρχουν δέκα "σαλόνια" στην Ελλάδα αλλά είναι εκεί - η πραγματικότητα είναι σύνθετη και οι ανάγκες πολλές».

Η κυρία Παπαδημητρίου έχει πλούσια επαγγελματική, πολιτική και κοινωνική δράση (είναι πρόεδρος του ΚΕΘΙ -για την ισότητα των δύο φύλων- και άλλα πολλά). Αννα Διαμαντοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εισηγήθηκαν και δέχθηκε να αναλάβει ρόλο σε ιδρύματα.

Δέχθηκε να κατέλθει στις εκλογές γιατί -όπως επισημαίνει- τη γοητεύει να είναι εκεί, στα πρώτα βήματα της λειτουργίας του «Καλλικράτη». Να κάνει κάτι συγκεκριμένο και να μην εντάσσεται στην πολιτική για την προβολή.

Πιστεύει ότι με την καλή διαχείριση των ανθρώπων και των κονδυλίων μπορείς να πετύχεις «μικρά» αλλά σημαντικά. «Οχι βαρύγδουπα», συμπληρώνει. Για το «αντιμνημόνιο» ελπίζει ότι ο κόσμος θα σκεφτεί και θα αποφασίσει ότι δεν αφορά την ψήφο του για την περιφέρεια. Οτι δεν θα εγκατασταθεί στην περιφέρεια ο κύριος από την τρόικα, αλλά όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουν την επομένη να στηρίξουν τον «Καλλικράτη», που, ως γνωστόν, στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές στη Βουλή.

Οι φίλοι της κυρίας Παπαδημητρίου-Τσάτσου υπερτονίζουν μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα της. Οτι είναι καλόκαρδη και θέλει να τους φροντίζει. Τα καλέσματα στο σπίτι τους στην Τήνο, στον λόφο με θέα το Αιγαίο που αγάπησαν με τον σύζυγό της πριν από 12 χρόνια, έχουν αφήσει θετική ενέργεια. Διατηρεί την αισιοδοξία της και τον δυναμισμό της παρότι ο ξαφνικός θάνατος του Γ. Παπαδημητρίου ήταν πλήγμα ακόμη και για όσους απλώς τον είχαν συναναστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου