Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές με εθνικό διακύβευμα

Αμιγώς πολιτικό και εθνικό χαρακτήρα προσέδωσε στο δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας, το Σάββατο, στην Αλεξανδρούπολη: «Ή συνεχίζουμε μπροστά για τη σωτηρία της χώρας, ή επιστρέφουμε στη χρεοκοπία» είπε και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: «Οι εμπρηστές της οικονομίας φωνάζουν τώρα ότι το νερό της κατάσβεσης κοστίζει πολύ».

Εκλογές με εθνικό διακύβευμα

«Η πορεία για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας δεν ανακόπτεται. Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός καλώντας τους πολίτες να στείλουν αυτό το μήνυμα «μέσα και έξω από τη χώρα».

Εκλογές με εθνικό διακύβευμα

Χαρακτήρισε «κομβικό» το σημείο που βρίσκεται η χώρα στην προσπάθειά της «να εξέλθει από την οικονομική, αλλά και την ευρύτερη κρίση θεσμών» και επεσήμανε ότι ο μηχανισμός στήριξης λειτουργεί ως «ασπίδα που σηκώνουν από τη μια πλευρά οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη πλευρά εμείς». Και σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να σηκώσει μόνη της αυτή την ασπίδα, «χωρίς δάνειες δυνάμεις».

Ωρα αποφάσεων

«Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία. Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Μας έχει δοθεί χρόνος, λίγος, αλλά πολύτιμος χρόνος, για να την αναμορφώσουμε και να την οχυρώσουμε, για να την κάνουμε ισχυρή, ανταγωνιστική και δυναμική. Και αυτός είναι σήμερα ο νέος πατριωτισμός, η νέα πατριωτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».

«Κάποιοι αποφάσισαν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποδοκιμαστεί η κυβερνητική - όπως λένε - πολιτική», είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην ελάσσονα αντιπολίτευση: «Είναι εκείνοι που αρνούνται «κάθε αλλαγή και κάθε βήμα προόδου, που βάζουν εμπόδια και ζητούν να μην αλλάξει τίποτα παρότι μπορεί να λέγονται προοδευτικοί, αριστεροί».

«Οι εμπρηστές της οικονομίας φωνάζουν τώρα για το νερό της κατάσβεσης»

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στη τη ΝΔ: «Οχι μόνο λιποτάκτησε, για να σκάσει η βόμβα στα χέρια άλλων, αλλά τώρα κρύβεται και υποκρίνεται» είπε και συμπλήρωσε: «Οι εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας τώρα τα βάζουν με μας, επειδή σβήνουμε τη φωτιά. Αφού σβήνουμε τη φωτιά που οι ίδιοι βάλανε, φωνάζουν ότι κοστίζει πολύ το νερό που χρησιμοποιούμε για να σώσουμε τη χώρα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε επίσης ευθύνες στη ΝΔ, εγκαλώντας την για την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια: «Ακόμη και σήμερα η Γιούροστατ βρίσκει γαλάζιους σκελετούς στην ντουλάπα του ελλείμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, που τον παρομοίασε με τον «τερματοφύλακα μπροστά από το πέναλτι», σχολίασε:

Εμείς αποκρούσαμε τα πέναλτι

«Ωραία τα αστεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί ούτε να φανταστεί πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε για να σώσουμε την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς τα αποκρούσαμε, δεν λιποτακτήσαμε πριν από τα πέναλτι όπως αυτοί και ο πρώην αρχηγός τους, που ακόμη αγνοείται. Η αλήθεια είναι ότι δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει αυτά που περάσαμε εμείς, την αγωνία, την αβεβαιότητα, μέχρι να καταφέρουμε να βάλουμε την Ελλάδα σε απάνεμο λιμάνι και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

«Οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα»

«Στις 7 Νοεμβρίου, οι πολίτες, μέσα από τις επιλογές που θα κάνουν για την Αυτοδιοίκηση, θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα», είπε ο κ. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη. «Μην αφήσουμε κανέναν να μας θέτει ψεύτικα διλήμματα, για προφανή μικροκομματικά οφέλη ή για να συγκαλύψει ισχυρά συμφέροντα. Εδώ μιλάμε για τη χώρα και το μέλλον της και είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση «ήταν το αποτέλεσμα σφαλμάτων πολλών ετών» με «αποκορύφωμα την περίοδο από το 2004 μέχρι και πέρσι» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε «τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αναδόμηση της χώρας».

«Δεν πέσαμε. Σταθήκαμε όρθιοι και περήφανοι»

«Βαδίζαμε ολοταχώς προς την απόλυτη καταστροφή», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και πολλοί ήταν βέβαιοι ότι θα πέφταμε. Αλλά δεν πέσαμε. Χάρη στις προσπάθειες όλων μας σταθήκαμε όρθιοι και περήφανοι. Και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε με συνέπεια, την προσπάθεια για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας ως χώρα, ως λαός, ως οικονομία. Και τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν όσο είμαστε συνεπείς στην πορεία αυτή. Θα έρθουν, και γρήγορα η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, αν συνεχίσουμε με συνέπεια να δουλεύουμε μαζί».

Γέφυρα συνεργασίας η μειονότητα της Θράκης

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν «να δώσουμε τον αγώνα μας, γιατί αυτό πρέπει να είναι απόφαση της Ευρώπης» να προωθηθεί η «φιλελευθεροποιήση» των θεωρήσεων για να γίνουν πιο απλές οι διαδικασίες για τη βίζα, καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση της προσφυγιάς και λαθρομετανάστευσης, αλλά και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για περισσότερες ανταλλαγές, εξαγωγές, τουρισμό και ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης, ότι η μειονότητα μπορεί να γίνει «γέφυρα συνεργασίας με την Τουρκία», εξαίροντας τη γειτονική χώρα για τη σημερινή οικονομική της κατάσταση και υπενθυμίζοντας ότι πριν από οκτώ χρόνια είχε δεχθεί στήριξη από το ΔΝΤ, αλλά «σήμερα είναι από τις πιο δυναμικές οικονομίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου