Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Στροφή στο σκληρό ροκ από τον Πρωθυπουργό

  • Ο κ. Παπανδρέου προσέδωσε χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αναμέτρησης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Την πλήρη στροφή στη στρατηγική της κυβέρνησης για τις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου σηματοδότησε η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στη Λάρισα αλλά και η χθεσινή εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός προσέδωσε χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αναμέτρησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές θέτοντας το δίλημμα: «Θα συνεχίσουμε το έργο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης της χώρας, ή θα πάμε πίσω, στην παρακμή της φαυλότητας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της πελατειακής σπατάλης; Δηλαδή, σε όλα αυτά τα φαινόμενα, που ξέρουμε ότι είναι η βάση αυτής της κρίσης» επεσήμανε. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια «ιστορική εκλογική διαδικασία» και διετύπωσε αιχμές για τη ΝΔ λέγοντας ότι προσπαθεί να υποτιμήσει τους πολίτες, να σβήσει τις τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και να ξεχαστεί ότι περάσαμε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του Ελληνισμού. «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και συνεχίζουμε το έργο μας, με σχέδιο και στρατηγική» επεσήμανε.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε πάντως να πει τη λέξη «δημοψήφισμα», μολονότι είναι φανερό ότι το κλίμα θα πολωθεί πολύ ως τις εκλογές με στόχο τη συσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της παράταξης, οι οποίες έχουν σκορπίσει προς αντάρτικα ψηφοδέλτια. Παράλληλα επιστρατεύονται όλα τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ για να στηρίξουν τους υποψηφίους που στηρίζει το κόμμα. Ειδικά στην Αττική ξεκίνησε από χθες μεγάλη εκστρατεία για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του Ι. Σγουρού, καθώς το επιτελείο της Ιπποκράτους αλλά και η ομάδα σχεδιασμού πιστεύουν ότι η νίκη ή η ήττα στην Περιφέρεια Αττικής θα έχει βαρύτητα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Η στροφή αυτή στη στρατηγική της κυβέρνησης δεν έγινε ξαφνικά. Την προηγούμενη εβδομάδα πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ προσέγγιζαν όποιον θεωρούσαν ότι έχει πρόσβαση στον Πρωθυπουργό προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους όχι τόσο για το αποτέλεσμα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση αλλά για το μέλλον της ίδιας της παράταξης. Οι προβληματισμοί αυτοί έφθασαν ως τον κ. Παπανδρέου από το επιτελείο του αλλά και από υπουργούς που ανησυχούσαν για την έκβαση της αναμέτρησης.
  • Η ΙΝSΤΑLLΑΤΙΟΝ ΑRΤ ΤΟΥ Γ. ΚΑΜΙΝΗ
Οι περαστικοί κοντοστέκονται. Τα αυτοκίνητα φρενάρουν ελαφρά. «Τι είναι τούτο;» αναρωτιούνται όσοι διέρχονται από την πλατεία Κλαυθμώνος. Εχει χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων τέχνης - installation art-, παρατηρούν οι... πιο ψαγμένοι. Το σίγουρο είναι ότι το προεκλογικό περίπτερο του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη» του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη είναι ασυνήθιστο για το βλέμμα και κυρίως κανένα από τα υλικά του δεν πάει χαμένο. «Συναρμολογείται, αποσυναρμολογείται και τίποτα δεν καταστρέφεται. Τα υλικά θα επιστραφούν στην αγορά για επανάχρηση» λέει στο «Βήμα» η αρχιτέκτονας Μαρία Κοκκίνου. Μαζί με τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κούρκουλα σχεδίασαν το εκλογικό κέντρο. Δεξαμενές (40 πλαστικά δοχεία) σχηματίζουν ένα τείχος σε δύο κομμάτια 15Χ3,6 μ. που φωτίζονται. Υπάρχει μία κεντρική είσοδος, όπου στη μέση επάνω σε παλέτες υπάρχει ένα δέντρο, μια μεγάλη φυσική ελιά. Δύο τέντες από μουσαμά σκεπάζουν όλη τη σύνθεση..
  • Ανακωχή στο εσωκομματικό μέτωπο
Μ νήμες του 2007 ξύπνησε στο ΠαΣοΚ η παρ΄ ολίγον ενεργοποίηση του ρήγματος «παπανδρεϊκών»- «βενιζελικών» με αφορμή το «κόψιμο» από τα ψηφοδέλτια- της Αττικής κυρίως- όσων στελεχών είχαν στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο. Η συζήτηση αυτή άνοιξε έπειτα από την ανακοίνωση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας Γρ. Φελώνη, ο οποίος έθετε ανοιχτά θέμα αποκλεισμών. Από την άλλη πλευρά άρχισε να διαχέεται ένα ερώτημα περί «λευκής απεργίας» των βενιζελικών στελεχών, το οποίο απαντήθηκε αμέσως με ένα αιχμηρό σχόλιο, ότι οι περισσότεροι «αντάρτες» προέρχονται από το «προεδρικό» στρατόπεδο και ότι οι «βενιζελικοί» συμμετέχουν και στηρίζουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο υπουργός Αμυνας δεν πήρε θέση δημοσίως, ωστόσο από το περιβάλλον του εκφράζεται η πάγια θέση του ότι στηρίζει τις θεσμικές λειτουργίες και επιλογές, η οποία στην παρούσα συγκυρία και με βάση τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ακούγεται αμφίσημη.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=361505&dt=19/10/2010#ixzz12naa0r8f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου