Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Νέα Δημοκρατία: Γαντζώνεται στο αντιμνημονιακό μέτωπο

  • Ο Σαμαράς καλεί τους πολίτες να «στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση», αλλά δεν πρόκειται να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ | Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αρνητική στο ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την αυτοδιοικητική μάχη ακόμα και εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά για τη ΝΔ εμφανίζεται η Ρηγίλλης που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιλογή να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος κινείται με τη σημαία του αντιμνημονίου στις περιοδείες του, θεωρεί ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η πρώτη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση και όπως λένε ηγετικά «γαλάζια» στελέχη από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί εάν τελικά θα επιχειρήσει να καταθέσει πρόταση μομφής με στόχο να αναδείξει το αντιμνημονιακό μέτωπο και στη Βουλή.

Στο επιτελείο της ΝΔ γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης θα επηρεάσουν και θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις και γι΄ αυτό σε ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα είναι έτοιμοι να μιλήσουν για «εθνική ενότητα απέναντι στο μνημόνιο». Βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά στην τελική ευθεία για τις εκλογές είναι ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ πρέπει να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα και να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση καταδίκης των κυβερνητικών υποψηφίων και ενίσχυσης της εικόνας της ΝΔ ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επενδύσει στο εκλογικό αποτέλεσμα και θα θελήσει να τονίσει επι κοινωνιακά και πολιτικά το «αντιμνημονιακό μέτωπο». Βασική του παραδοχή είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών αμφισβητεί την υποχρεωτική υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό του μνημονίου και ως εκ τούτου το σύνθημα της ΝΔ για τις τελευταίες 20 ημέρες προ των εκλογών είναι: «Ψήφος στους κυβερνητικούς συνδυασμούς, σημαίνει ψήφος υπέρ του μνημονίου».

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογώναν το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου την ευνοεί.

Οι πολίτες μπορούν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω της κάλπης τρία χρόνια πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Παναγιωτόπουλος .

Οι τελευταίες περιοδείες του κ. Σαμαρά κρίνονται ικανοποιητικές από το επιτελείο του που διαπιστώνει ότι αργά αλλά σταδιακά η ΝΔ αυξάνει τη συσπείρωσή της και ταυτόχρονα αποδοκιμάζεται η κυβέρνηση με τη διαρκή μείωση της ψαλίδας. «Οσο φθάνουμε προς τον πρώτο γύρο των εκλογών η κατάσταση θα γίνεται καλύτερη για τη ΝΔ. Κυρίως όμως θα ενισχύεται το “αντιμνημονιακό μέτωπο” και αυτό είναι το πιο σημαντικό» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη. Από το ποσοστό της συμμετοχής θα κριθεί, όπως λένε και στη Ρηγίλλης, εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα και θα ενταθούν οι προσπάθειες να μειωθούν τα ποσοστά αποχής.

  • Τρομάζουν οι «αντάρτες» και οι αναιμικές υποψηφιότητες
Π αρά την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να επενδύσει στην «αντιμνημονιακή» ψήφο, σε πάρα πολλές περιοχές υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τους υποψηφίους της ΝΔ που αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση από τους «αντάρτες». Παράλληλα καταγράφονται πολύ χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης για ορισμένες «αναιμικές» υποψηφιότητες, όπως π.χ. αυτή του Β. Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής, όπως λένε και τοπικοί βουλευτές.

«Αυτό που μας σώζει και δεν είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας σε εμάς, είναι διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τους υποψηφίους του ΠαΣοΚ» αναφέρει έμπειρο κομματικό στέλεχος. Επίσης αυξάνονται και τα παράπονα για κορυφαίους κομματικούς παράγοντες οι οποίοι κατηγορούνται ότι αντί να λύσουν προβλήματα σε διάφορες περιοχές με τη στάση τους τα επιδεινώνουν. Η Ρηγίλλης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κριτική για τις «αναιμικές» υποψηφιότητες μιλάει με έμφαση για την «αντιμνημονιακή ψήφο» και ταυτόχρονα αρχίζει να προβάλλει το επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι πρέπει με τη στάση τους να επιλέξουν τη ΝΔ διότι έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Για να ενισχυθεί η εικόνα της ΝΔ ενεργοποιούνται επί της ουσίας και οι δύο αντιπρόεδροι Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας που θα περιοδεύσουν σε 11 πρωτεύουσες νομών ο πρώτος και σε 10 ο δεύτερος, σε μια κίνηση που αποδυναμώνει την κριτική όσων υποστήριζαν πως είχαν ελάχιστη προεκλογική παρουσία, ενώ έχει καταρτιστεί μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών με την παρουσία όλων των κορυφαίων στελεχών.
  • Ευχές (και αιχμές) προς τον Επίτιμο από τον Γ. Καρατζαφέρη
Το «παιχνίδι» για την επανένωση της Κεντροδεξιάς συνεχίζει να παίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης που έσπευσε χθες να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις, αξιοποιώντας τα 92α γενέθλια του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε νωρίς το πρωί, όταν του ευχήθηκαν οι δημοσιογράφοι: «Οσο μού δώσει ο Θεός να πεθάνω όρθιος». «Δεχθείτε τις ολόθερμες ευχές μου για τα “εφηβικά” γενέθλιά σας. Σας εύχομαι μακροημέρευση με την πνευματική καθαρότητα που σήμερα διαθέτετε, με την ευθυκρισία που σας διακρίνει και με την ευρυχωρία συναισθημάτων που αχθοφορείτε» αρχίζει την ευχετήρια επιστολή του ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συνεχίζει με εμφανή στόχο να «καυτηριάσει» την πρόσφατη αιχμηρή κίνηση της Ρηγίλλης που χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της «ναυαγοσώστη του ΠαΣοΚ» τον πρώην πρωθυπουργό και του απευθύνθηκε με το «καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη». «Οσον αφορά κάποια απολωλά πρόβατα, μην τα συνερίζεστε, “ου γαρ οίδασι τι λέγουσι και τι ποιούσι”. Καλή σας ημέρα, κύριε πρόεδρε. Και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δώσατε την περίοδο της παντοδυναμίας σας σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές τού σήμερα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος “Κ. Καραμανλής” Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπογράφων κ.ά.». «Ο κ. Καρατζαφέρης είχε την καλοσύνη να μου ευχηθεί για τα σημερινά γενέθλιά μου. Τον ευχαριστώ θερμά για τις ειλικρινείς ευχές του, το κείμενο όμως της επιστολής του δεν θα το σχολιάσω» δήλωσε, σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρώην πρωθυπουργός αρνούμενος να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου