Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Εκπλήξεις κρύβει η Αττική

  • Μεγάλες ανατροπές κρύβουν οι κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με γκάλοπ που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Εθνους. Ντέρμπι στην περιφέρεια Αττικής μεταξύ Δημαρά - Σγουρού. Προβάδισμα Κακλαμάνη στην Αθήνα και φαβορί ο Μίχας στον Πειραιά

Εκπλήξεις αναμένεται να κρύβει η κάλπη της 7ης Νοεμβρίου για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς ο Γιάννης Δημαράς διατηρεί στον πρώτο γύρο προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στον δεύτερο γύρο φαίνεται να υπερισχύει τόσο του Γιάννη Σγουρού όσο και του Βασίλη Κικίλια. Προβάδισμα στην κούρσα για τη δημαρχία της Αθήνας έχει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Γιάννης Μίχας στον Πειραιά είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Σύμφωνα με την τηλεφωνική μέτρηση της Marc για το «Εθνος», στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας -δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες- ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Δημαράς από τον πρώτο γύρο των εκλογών διατηρεί προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Γιάννη Σγουρό (ΠΑΣΟΚ). Η υπεροχή του κ. Δημαρά καταγράφεται και στο ερώτημα «Ποιον σκέφτεστε να ψηφίσετε», καθώς σχεδόν έξι στους δέκα (58,5%) πολίτες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν. Στο ίδιο ερώτημα ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει το 34,9%.

Εκπλήξεις κρύβει η Αττική

Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, παραμένει καθηλωμένος κοντά στο 15%, αδυνατώντας μέχρι στιγμής να εισπράξει την «αντιμνημονιακή» πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δίδυμα του δεύτερου γύρου. Ο κ. Δημαράς με αντίπαλο τον Γ. Σγουρό κερδίζει με μεγάλη διαφορά. Πάντως στο ενδεχόμενο όπου ο Γ. Σγουρός θα έχει ως αντίπαλο τον Β. Κικίλια, κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ με διαφορά περίπου 13 μονάδων.

  • Η αποχή

Πάντως στον δεύτερο γύρο αυξάνει εντυπωσιακά η αποχή, καθώς το 16% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Από τα στοιχεία της τηλεφωνικής μέτρησης φαίνεται ότι το 29,3% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και το 16,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Γιάννη Δημαρά. Αντίθετα ο Αλέξης Μητρόπουλος παίρνει μόνο το 4,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είναι στο 9,1% και ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης, στο 8,5%. Ακολουθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος με 6,5%, ο οποίος, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, δεν καταφέρνει να εισπράξει τη διαρροή ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς κατευθύνονται προς τον Γιάννη Δημαρά.

Στη μάχη των υπόλοιπων τριών υποψηφίων ο Αλέκος Αλαβάνος είναι στο 3,4%, ο Γρηγόρης Ψαριανός στο 2,9% (Δημοκρατική Αριστερά), ενώ ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, είναι στο 2,2%.

Β’ γύρος σε Αθήνα - Πειραιά

  • Υπεροχή Κακλαμάνη - Νικητής ο Γ. Μίχας

Απρόθυμοι οι ψηφοφόροι της Αθήνας να ψηφίσουν για τον β’ γύρο

Η αναμέτρηση στον Δήμο Αθήνας και τον Δήμο Πειραιά, όπως δείχνουν και τα ευρήματα της μέτρησης της Marc, δύσκολα θα έχει εκπλήξεις. Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στον α’ γύρο των εκλογών έχει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων από τον βασικό αντίπαλό του Γιώργο Καμίνη.

Στον β’ γύρο των εκλογών μεταξύ των δύο υποψήφιων δημάρχων η ψαλίδα κλείνει (περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες), αλλά με τον Νικήτα Κακλαμάνη να διατηρεί μία σαφή υπεροχή. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στον β’ γύρο το 10,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό, ενώ το 11,3% φαίνεται αποφασισμένο να μην πάει να ψηφίσει.

Η υπεροχή του Νικήτα Κακλαμάνη διαπιστώνεται και στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τον δήμαρχο Αθηναίων ψηφίζει το 76,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 18,1% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Ο κοινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πρασίνων Γιώργος Καμίνης φαίνεται να έχει απώλειες, καθώς μόνο το 62% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός συγκεντρώνει το 9%, η Ελένη Πορτάλιου του ΣΥΡΙΖΑ 6,1% και ο Γιώργος Αμυράς το 5,4%. Στη μάχη του Δήμου Πειραιά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μίχας φαίνεται ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στον β’ γύρο, ανεξάρτητα εάν θα έχει αντίπαλο τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Μιχαλολιάκο ή τον Πέτρο Μαντούβαλο.

Οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν μοιράζονται μεταξύ του Β. Μιχαλολιάκου ή του Πέτρου Μαντούβαλου. Σε ό,τι αφορά τις άλλες υποψηφιότητες, η Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ) είναι στο 10%, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο 6,6% (απεβίωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Λεγάκης).

Ανάλυση:Παναγιώτης Τσούτσιας

  • Η ταυτότητα της έρευνας

Εντολέας: Εκδόσεις Εθνoς Α.Ε. Μέγεθος δείγματος ανά περιοχή: Περιφέρεια Αττικής: 1.667, Δήμος Αθηναίων: 525, Δήμος Πειραιά: 521 δημότες. Χρονικό διάστημα: 19 - 21 Οκτωβρίου 2010. Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota. Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Στάθμιση: Εγινε στάθμιση με βάση τη γεωγραφική περιοχή και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009. Η Marc ΑΕ: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου