Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Οι 18άρηδες των ψηφοδελτίων

  • Οι νεαροί υποψήφιοι αφήνουν το στίγμα τους όχι μόνο με τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό τους στους συνδυασμούς αλλά και με τη νεανική ματιά τους στα προβλήματα της γειτονιάς τους

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ | Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΦΑΤΕΣ φωνές, ζωηρά βλέμματα, χιούμορ και χαμόγελα, περισσή περηφάνια για την κάθοδο στον εκλογικό στίβο. Τα «πιτσιρίκια» της κάλπης- 18, 23, το ανώτερο 25 ετών-συγκροτούν ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας τη δική τους ιδιότυπη ομάδαπου λέει δημοσίως τα λιγότερα αλλά υπόσχεται τα περισσότερα. Εχουν δει πράσινες πόλεις στα ταξίδια τους, συγκρίνουν την Αθήνα με το Βερολίνο και τη Μόδενα της Ιταλίας, ζητούν φεστιβάλ, ποδηλατόδρομους και πόλεις που να «περπατιούνται». Προσγειωμένοι, με πολιτικό λόγο και συγκρότηση που ξαφνιάζει, υπερβαίνουν τα όρια του συνήθους ρόλου του «υποψηφίου»: μιλούν και φέρονται ως... κανονικοί άνθρωποι, έχουν ενδιαφέροντα, διακρίσεις, κοινωνικές ευαισθησίες. Και βάζουν στοίχημα ότι μετά τις εκλογές αυτές θα κάνουν καλύτερες τις γειτονιές όπου μεγάλωσαν.

Φθάνουν σχεδόν τους 200 σε ολόκληρη την Ελλάδα οι «18άρηδες των εκλογών», αριθμός μάλλον πρωτόγνωρος για τα εκλογικά ήθη της χώρας. Πεπεισμένος ότι «δεν πρέπει να κοιτάζω μόνο τη βολή μου», ο Ηρωδίων (Ρόδης) Σαββάκης, 23 ετών, τελειόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατεβαίνει στην αρένα του Δήμου Αθηναίων ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ.Καμίνη (ΠαΣοΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι, Δράση).

«Θα ήθελα η Αθήνα να γίνει πόλη που να μπορεί να περπατιέται» λέει ο ίδιος, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι περίπλοκος.

Ο Ρόδης έχει ζηλέψει το Βερολίνο για τον πολιτιστικό αναβρασμό του και αναρωτιέται γιατί η Αθήνα δεν έχει το δικό της φεστιβάλ στα πρότυπα της κινηματογραφικής γιορτής της Θεσσαλονίκης.

«Κάθε φορά που επισκέπτομαι τις Νύχτες Πρεμιέρας σκέφτομαι την προοπτική ενός τέτοιου φεστιβάλ στην πρωτεύουσα» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Η Αθήνα υστερεί ως προς την πολιτισμική διάστασή της χάνοντας την ευκαιρία να εξελιχθεί σε σχετικό προορισμό σε βάθος χρόνου. Δεν θα ήταν επίσης πιο ενδιαφέρουσα αν στους ρυθμούς της περιλαμβάνονταν χάπενινγκ και δράσεις στους δρόμους;».

  • «Να συμμετέχουμε στα κοινά»
Στον ίδιο συνδυασμό ο συνομήλικος Ιωάννης Γεωργαντάς, τελειόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπλήσσει με την κοινωνική ευαισθησία του: απόφοιτος της Σχολής Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θέτει τον πήχη ψηλά σε θέματα εθελοντισμού με τη συνδρομή ενεργών πολιτών. Το ΠαΣοΚ τον ξεχώρισε από τη δεξαμενή της Νεολαίας του, μέλος της οποίας είναι τα τελευταία έξι χρόνια. «Οφείλουμε να συμμετέχουμε στα κοινά, αλλιώς δεν αλλάζει τίποτε» τονίζει ο ίδιος, ενώ σπεύδει να προσθέσει και το ενδιαφέρον του- λόγω επαγγελματικής... διαστροφής (εξειδικεύεται στη Φυσική Περιβάλλοντος)- για το περιβάλλον. «Είμαστε μακράν πίσω σε θέματα ανακύκλωσης. Αν κατάφερνα να εκλεγώ; Θα έβαζα πρωταρχικό στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια του Δήμου Αθηναίων. Χωρίς πολύ χρήμα, μη φαντάζεστε...».

Η 18χρονη Αφροδίτη Κρητικού, βενιαμίν του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη, με επικεφαλής την Ελένη Πορτάλιου (ΣΥΡΙΖΑ), στον Δήμο Αθηναίων, φοιτήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διέκοψε την ανάγνωση του βιβλίου «Να σου πω μια ιστορία», αργεντινού συγγραφέα- ψυχαναλυτή, για να απαντήσει στις ερωτήσεις του «Βήματος».

«Η πολιτική δεν πρέπει να περιορίζεται στη Βουλήκαι στα τηλεοπτικά παράθυρα των δελτίων των οκτώ. Είναι τρόπος να ζεις, ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβάνεται κανείς τον κόσμο του. Ξέρετε,αυτό είναι και το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο που διαβάζω αυτή την εποχή: είναι καθοριστικό το πώς προσλαμβάνει καθένας από μας αυτά που συμβαίνουν γύρω του και τι θέλει να αλλάξει».

  • «Για τη γειτονιά μου και μόνο»
Η 19χρονη Σαλώμη Λουμπάρδου, υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Ν. Κακλαμάνη (ΝΔ), μεγάλωσε και πήγε σχολείο στα Σεπόλια. «Για τη γειτονιά μου και μόνο» κατεβαίνει με στόχο να μεταγγίσει νέες ιδέες στην εμπειρία των παλαιών. Φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Κεφαλλονιάς, σκέπτεται να αξιοποιήσει και επαγγελματικά τις σπουδές της.

«Με ενθουσιάζει η προοπτική τού να δημιουργηθεί εργαστήρι θεάτρου ή ζωγραφικής και αθλητικοί χώροι για μικρές ηλικίες στον Κολωνό. Η καθημερινότητα δεν μπορεί να αναβαθμιστεί χωρίς πολιτιστική νότα» δηλώνει η ίδια. «Από την άλλη πλευρά, η εθελοντική συμμετοχή μου ως ομαδάρχισσας στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα με έχει φέρει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη- επισκεπτόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα γηροκομεία καιιδρύματα. Διαπιστώνωπόσο πολύτιμο είναι για έναν υποψήφιο να “πονάει” την περιοχή».

«Μεγάλη μου τιμή» θεωρεί τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Γ. Καπλάνη στην πόλη της Αγίας Βαρβάρας ο 21ετής Γ. Φαρμακόπουλος. «Εχω παίξει στις αλάνες αυτής της πόλης, την έχω δει να μετασχηματίζεται, να αποκτά πάρκα και πλατείες. Και αυτό γεννά κίνητρα. Οταν επισκέφθηκα μέσω του Εrasmus τη Μόδενα της Βόρειας Ιταλίας και συνάντησα το πράσινο, τις υποδομές, τους ποδηλατόδρομους, είδα δηλαδή μια πόλη-πρότυπο, σκέφτηκα “γιατί όχι και για μια περιοχή της Δυτικής Αθήνας;”». Τελειόφοιτος της Βιομηχανικής Πειραιά, ο Γιώργος δεν λέει «όχι» ούτε στην πολιτική ούτε στις θέσεις ευθύνης, έχοντας προσπαθήσει να συμβάλει στην προώθηση ζητημάτων αθλητισμού, πολιτισμού γενικότερα.

  • «Η γενιά μου είναι αδικημένη»
Εχει και η Θεσσαλονίκη τις εκπλήξεις της. Οπως τα προεκλογικά εργαλεία του Αναστάσιου (Ανέστη) Τελλίδη, ούτε 22 ετών ακόμη, φοιτητή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, στην Κάτω Τούμπα, με τον συνδυασμό του Ι. Μπουτάρη (ΠαΣοΚ, Δημοκρατική Αριστερά), ο Ανέστης είχε τις προάλλες συζήτηση ανοικτού λογισμικού, με τη συμμετοχή και καθηγητών Πληροφορικής, για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Μέλος της ομάδας που έχει συστήσει, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γ. Παπανδρέου Διαφάνειας, Δημόσιας Διοίκησης και Διάχυσης Ελεύθερου Λογισμικού-, ασχολείται ιδιαίτερα με τις νέες τεχνολογίες, «τα νέα μέσα εξυπηρέτησης του πολίτη», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ανέστης. Γεννημένος στην Τασκένδη, μεγαλωμένος σε γειτονιά της Κάτω Τούμπας, δραστηριοποιείται από καιρό στα της Νεολαίας ΠαΣοΚ. Χαρακτηρίζει «σκληρό» το σύστημα διοίκησης του νυν δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου, «σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων και δοσοληψίας, ρουσφετιού», και θεωρεί ότι το βασικό στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη είναι η αλλαγή της ταυτότητάς της. «Να αξιοποιήσουμε εγκαταλειμμένους χώρους, όπως το παλιό νοσοκομείο του Αγίου Παύλου στην Τούμπα. Να καθαρίσουμε τις γειτονικές παραλίες, να κοιτάξουμε να ενισχύσουμε τον νεανικό τουρισμόμε youth hostels ή τον συνεδριακό- εκτός από τη ΔΕΘ δεν συμβαίνει τίποτε άλλο στην πόλη. Να κάνουμε λειτουργικούς τους ποδηλατόδρομους:η σημερινή διοίκηση κατάλαβε το λάθος της και προσπαθεί να τους επαναχαράξει...». Το μήλο- εν προκειμένω η Ανθή - επιβεβαίωσε τη ρήση που το θέλει κάτω από τη μηλιά, δηλαδή την οικογένεια του Γ. Σαλαγκούδη. Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Κ. Γκιουλέκα (ΝΔ), η Ανθή παίρνει σε αυτές τις εκλογές το πολιτικό βάπτισμα. Είναι γεννημένη το 1985, τη χρονιά που ο πατέρας της εκλεγόταν πρώτη φορά στη Βουλή. «Δεν με ώθησαν μόνο τα οικογενειακά βιώματα να κατεβώ στις εκλογές. Ηταν και η δουλειά μου, η δημοσιογραφία, πολύ βασικός παράγοντας (σ.σ.: είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ), καθώς με έκανε να έλθω σε επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματα της πόλης».

Κρίνοντας την ανεργία ως υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα της γενιάς της- «αδικημένης, αφού πρέπει να δράσει σε αυτή την τόσο κακή συγκυρία» -, η Ανθή με τη συμβολή δύο φίλων της τρέχει σε πιλοτικό στάδιο ιστοσελίδα (www.greekprofiles.org) για την εξεύρεση θέσεων εργασίας αλλά και την ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών, καινοτόμων ιδεών, νέων εφευρέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου