Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Κάλπες πολύχρωμης ψήφου

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ | Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Στην κοινωνία κυριαρχούν η ανασφάλεια, η απαισιοδοξία και η απογοήτευση για τις προοπτικές της πατρίδας μας και των πολιτών. Αυτό επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική συμπεριφορά στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, γενικεύοντας την ατζέντα από τα αυτοδιοικητικά, στο συνολικό πολιτικό θέμα της χώρας. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών και των μεγάλων δήμων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι σοβαρό ρόλο παίζουν και τα πρόσωπα των υποψηφίων. Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει το πανελλαδικό άθροισμα της κάλπης των περιφερειακών εκλογών, το οποίο θα καταγράψει νέους συσχετισμούς δυνάμεων.

Η τάση της διαμαρτυρίας για τις ακολουθούμενες πολιτικές γίνεται σταδιακά πλειοψηφική, καθώς ο επαναληπτικά προβαλλόμενος κίνδυνος πτώχευσης δεν δημιουργεί πια ισχυρές εντυπώ σεις και ταυτόχρονα αμφισβητείται αν οι θυσίες θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Αλλωστε αρχικά το κυβερνητικό κόμμα δεν είχε θέσει τέτοια διλήμματα για αυτές τις εκλογές. Ωστόσο η έλλειψη σαφών πειστικών εναλλακτικών προοπτικών από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν οδηγεί ακόμη σε μεγάλες πολιτικές μετατοπίσεις ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω δεδομένων διαμορφώνει μια πολύ ισχυρή πολύχρωμη ψήφο ενάντια στα δύο κόμματα εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής, τα οποία είναι πιθανόν να μην αθροίζουν για πρώτη φορά το 50% του εκλογικού σώματος. Στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση πέντε περιφέρειες μεγάλης παραδοσιακής ισχύος για το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ, θα διεξαχθούν πολύ αμφίρροπες αναμετρήσεις, όπου στον β΄ γύρο θα κριθούν όλα από τη δυνατότητα συμμαχιών, την αποχή, αλλά και από την πολιτική ψυχολογία που θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πολιτικός αναλυτής, πρόεδρος της GΡΟ ΑΕ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=362839&dt=24/10/2010#ixzz13L5dNKaD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου