Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ψήφο τιμωρίας φοβούνται ΠαΣοΚ - ΝΔ

  • Μαύρα μαντάτα καταφθάνουν στα εκλογικά επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης
  • Διαχείριση της επόμενης ημέρας σχεδιάζουν ήδη οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ | Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τρεις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου οι επιτελείς του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν και σκέφτονται με τρόμο τον εκλογικό χάρτη που θα δημιουργηθεί το βράδυ εκείνης της Κυριακής. Η απογοήτευση των πολιτών από τη δραστηριότητα των κομμάτων και τα ανησυχητικά μηνύματα για το μέγεθος της αποχής και τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος προκαλούν στα εκλογικά επιτελεία βαθύ προβληματισμό, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα» επιβεβαίωσε απλώς τα «καμπανάκια» που έχουν αρχίσει να ηχούν στην Ιπποκράτους και στη Ρηγίλλης από τις κομματικές οργανώσεις ολόκληρης της χώρας, οι οποίες προειδοποιούν για την αδιαφορία της κοινής γνώμης, αλλά και για την απροθυμία των οργανωμένων οπαδών να κινητοποιηθούν εν όψει των εκλογών.

Το βαρύ κλίμα φαίνεται ότι έχει ήδη αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιεί διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς, αναζητώντας τρόπους για να κατευνάσει τη δυσφορία των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ με άμεσα μέτρα, τα οποία όμως δεν θα επιβαρύνουν τον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχες κινήσεις έχει ξεκινήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες του στις περιοχές όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αδιαφορία των οπαδών της ΝΔ, ενώ σήμερα συγκαλεί και την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος με την παρουσία όλων των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Oταν ξεκίνησε η μάχη της προεκλογικής περιόδου, τα προγνωστικά στελεχών του ΠαΣοΚ προέβλεπαν θρίαμβο με κατάκτηση 8-10 περιφερειών και διεκδίκηση όλων των μεγάλων δήμων. Σήμερα οι προβλέψεις είναι πολύ πιο μετριοπαθείς. Μιλούν για έξι περιφέρειες και τους δήμους Πειραιά και Πάτρας, κατεβάζοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών τους.

Στη διόρθωση των στόχων δεν συνετέλεσαν τόσο η κακή διαχείριση των υποψηφίων και οι λανθασμένες επιλογές στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών όσο τα μηνύματα που φθάνουν από τις κομματικές οργανώσεις, τα οποία αναφέρουν ότι οι πολίτες στενάζουν από τη μείωση των εισοδημάτων τους και αναζητούν αφορμή να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, παρ΄ ότι στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να την εμπιστεύονται.

Κορυφαίοι υπουργοί πίστεψαν προς στιγμήν ότι οι έπαινοι και τα εγκώμια που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός στις επισκέψεις του στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες θα δημιουργούσαν την αισιοδοξία στους πολίτες ότι η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης και ότι σύντομα οι θυσίες τους θα ανταμειφθούν. Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και περισσότερο βαραίνουν στην κρίση τους το ότι οι τιμές σε βασικά προϊόντα παραμένουν υψηλότερες απ΄ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ότι στις υπηρεσίες του Δημοσίου εξακολουθούν να κυριαρχούν η διαφθορά και η γραφειοκρατία και το ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει βελτιωθεί ούτε κατ΄ ελάχιστον τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

  • «Πρόεδρε, μην τους ακούς»...

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το κακό κλίμα που επικρατεί στους οπαδούς του ΠαΣοΚ και τον κίνδυνο να βγάλει η κάλπη της 7ης Νοεμβρίου οδυνηρές εκπλήξεις μετέφεραν την περασμένη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό δύο κορυφαίοι υπουργοί.

«Πρόεδρε, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά και θα πρέπει από τώρα να σκεφθούμε πώς θα διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα» τόνισε ο ένας από αυτούς στον Γ. Παπανδρέου, για να συμφωνήσει και εκείνος ότι δέχεται τέτοια μηνύματα, τα οποία τον απασχολούν σοβαρά. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να εμπνεύσουμε αισιοδοξία» απάντησε ο Πρωθυπουργός και από την επόμενη ημέρα άρχισε να καλεί τους υπουργούς και να τους ζητεί δράσεις που μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του πολίτη.

Ο δεύτερος υπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό και ήταν ακόμη πιο σκληρός. «Μην ακούτε όσους σας λένε ότι δεν κινδυνεύουμε, είτε πάρουμε οκτώ περιφέρειες είτε πάρουμε τέσσερις. Αν χαθεί η Περιφέρεια Αττικής ή οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι, τότε πώς θα μπορούμε να πείσουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων;» παρατήρησε ο υπουργός, ζητώντας μεγαλύτερη κινητοποίηση της επικοινωνιακής ομάδας, αλλά και των υπουργών, οι οποίοι, αντί να περιοδεύουν στην περιφέρεια, σπαταλούν τον χρόνο τους σε ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό.

  • Η Ρηγίλλης ποντάρει στον... Δημαρά

Γκρίζα και απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φθάνουν αυτή την περίοδο και στη Ρηγίλλης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατορθώνει ούτε και τώρα να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης. Στις πρώτες περιοδείες του Αντ. Σαμαρά η συμμετοχή των οπαδών ήταν απογοητευτική και γι΄ αυτό δεν επιχειρήθηκαν ανοιχτές συγκεντρώσεις σε πλατείες. Ταυτόχρονα, παρά τη στρατηγική κατά του μνημονίου που εφαρμόζει ο πρόεδρος της ΝΔ, το τελευταίο εξάμηνο η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί ελάχιστα, όπως και τα ποσοστά της ΝΔ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του ΠαΣοΚ έχουν υποχωρήσει, κατά μέσον όρο, περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών η ΝΔ προσπαθεί να κρατήσει πολύ χαμηλά τον πήχη, εκτιμώντας ότι έχει διασφαλίσει μόνο την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και του Βορείου Αιγαίου, καθώς και τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Η μόνη ελπίδα της Ρηγίλλης για να αποφύγει την εκλογική πανωλεθρία είναι να επικρατήσει τελικώς Ι. Δημαράς στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και να καταγράψει ο Ι. Πλακιωτάκης υψηλότερα ποσοστά από τον Δ. Γιαννουλάκη, τον οποίο υποστηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς θεωρούν και οι ίδιοι βέβαιο ότι ο Β. Κικίλιας δεν θα κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΝΔ να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της έχουν και οι έντονες διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, με πρωταγωνιστές τον Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και στελέχη που έχουν παραγκωνιστεί από τη ΝΔ.

Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, ότι την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσει μια μάχη επιβίωσης μεταξύ των πόλων του κόμματος, ενισχύει ακόμη τις τάσεις αποχής που κυριαρχούν στους οπαδούς της ΝΔ, εκ των οποίων άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι είχε υπερψηφίσει τον Κ. Καραμανλή στις εθνικές εκλογές και δυσαρεστείται διαπιστώνοντας ότι δεν επιθυμεί να επανενεργοποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=361194&dt=17/10/2010#ixzz12c0k1Bjy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου