Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ολα ανοιχτά στην τελική ευθεία

  • Τα πρώτα γκάλοπ μετά το δίλημμα του πρωθυπουργού έδειξαν συσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και αύξηση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία. Στον κλοιό του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών θέλει η κυβέρνηση Παπανδρέου να διατηρήσει το προεκλογικό κλίμα, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, αν το αποτέλεσμα της κάλπης την 7η Νοεμβρίου αμφισβητήσει ?έστω και εμμέσως- την πορεία του Μεγάρου Μαξίμου.

Ολα ανοιχτά στην τελική ευθεία

Εναν χρόνο μετά τη θεαματική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, την εν συνεχεία "συντριβή" των υψηλών προσδοκιών και την υπογραφή του μνημονίου, η κυβέρνηση προσέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές τραβώντας ταυτόχρονα το "χαρτί" της επαναβεβαίωσης της ισχυρής πλειοψηφίας της. Δεν ήταν τυχαία, ούτε χωρίς μελέτη η επιλογή του Γ. Παπανδρέου να εκπέμψει διά της διακαναλικής διλήμματα και να επαναπροσδιορίσει το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών. Είχε προηγηθεί η "επέλαση" της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, με την προτροπή προς τους ψηφοφόρους να "μαυρίσουν" τους κυβερνώντες -που κατά το Μέγαρο Μαξίμου διευκόλυνε τον Αντώνη Σαμαρά να αιτηθεί εκλογές στην περίπτωση που οι "πράσινοι" υποψήφιοι έχαναν πολύτιμο έδαφος από τον πρώτο γύρο.

  • Καθαρή λύση

Ετσι από τον "Καλλικράτη", το ΠΑΣΟΚ πέρασε στο δίλημμα της καθαρής λύσης, με τον πρωθυπουργό πάντως να δεσμεύεται ότι θα συναθροίσει όλα τα δεδομένα προ της τελικής απόφασης. Στο Καστρί, μία ημέρα πριν από τη διακαναλική συνέντευξη οι συνεργάτες του συμφώνησαν με την αλλαγή πλεύσης και προετοίμασαν το "πλασάρισμα" του διλήμματος. Ο στόχος τους καθαρός. Να υποβαθμίσουν τις ενδεχόμενες αδυναμίες των υποψηφίων τους και να μετατρέψουν το κλίμα της χαλαρότητας σε σκληρή ψήφο υπέρ της πορείας της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση.

Από τα πρώτα κιόλας δείγματα των γκάλοπ εισέπραξαν τη θετική ανταπόκριση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά του σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και να φτάσει πανελλαδικά τις 10 μονάδες. Ταυτόχρονα ανέβηκε σημαντικά το ποσοστό συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ ανά δήμο και Περιφέρεια.

Υπερέβησαν -οι της κυβέρνησης- την "γκρίζα ζώνη", στην οποία τους καταχωρούσε η συμμαχία των ετερόκλητων δυνάμεων με κοινό παρανομαστή τη δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου, ενώ προκάλεσαν τους πολίτες να κρίνουν υπό το πρίσμα των πρωτόγνωρων αποφάσεων (με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας) και πέραν των συνήθων εκλογικών τακτικισμών.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός επαναεπενδύει στην πολιτική του ιδιοσυγκρασία -τονίζουν συνεργάτες του- που δεν του επιτρέπει να λειτουργεί υπό ομηρεία. Αντιθέτως -προσθέτουν χαρακτηριστικά- ο Γ. Παπανδρέου επιζητεί καθαρό τοπίο μέχρι το 2013 για την επίτευξη του σχεδιασμού και την άρδην θετική αλλαγή στο οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.

Οι "δανειστές" της Ελλάδας, ωστόσο, δεν δείχνουν περιθώρια για πολιτική αστάθεια και αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι αγορές το ίδιο. Η τρόικα θεωρεί βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων την παραμονή του στην εξουσία με ισχυρή πλειοψηφία. Εμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, πάντως, μεταφέρει το νόημα της απόφασής του να μη συνυπολογίσει τις παραινέσεις της τρόικας, εάν και εφόσον εκτιμήσει αναγκαία την προσφυγή στις βουλευτικές κάλπες.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Γ. Ραγκούση στη συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής", όπως και άλλων κορυφαίων στελεχών που ανέλαβαν να στηρίξουν τη "στρατηγική" Παπανδρέου. "Οχι στην πολύμηνη παρατεταμένη πολιτική κρίση", λένε εν συγχορδία υπουργοί και στελέχη, εκφράζοντας όμως την πεποίθησή τους ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί και πάλι διά της κάλπης (έστω της αυτοδιοικητικής) η μόνη λύση. "Εάν φανεί ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση, δηλαδή ο κ. Σαμαράς δείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα, ιδού η κάλπη...", υπογραμμίζει κορυφαίος υπουργός.

  • Εν όψει μέτρων
    Αγνωστη παράμετρος η στάση των βουλευτών

Στην ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό τον Γ. Ραγκούση (και τη συμμετοχή της κυρίας Βάρτζελη και των κ. Πάγκαλου, Γερουλάνου, Χυτήρη, Δρούτσα, Πεταλωτή, Πετρουλάκη κ.ά.) διαβλέπουν με ανησυχία την προοπτική αναταράξεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις περιφερειακές εκλογές και εν όψει των νέων μέτρων που εκ των πραγμάτων εντάσσονται στον υπό σύνταξη προϋπολογισμό του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο των πρόωρων εκλογών είχε συζητηθεί και νωρίτερα όταν το πολιτικό τοπίο ήταν πολύ διαφορετικό.

Το σενάριο προέβλεπε εκλογές την άνοιξη και όχι τις αρχές Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων και επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου θα φέρει προς ψήφιση νέο εκλογικό νόμο, ενώ θα εκφράσει την πολιτική του βούληση εμπράκτως για αλλαγές στο Σύνταγμα. Εάν πάντως οι εκλογές γίνουν μέχρι τον Μάρτη, τότε θα ισχύσει η λίστα, που δίνει τη δυνατότητα στους εκάστοτε αρχηγούς των κομμάτων να βάλουν τη "σφραγίδα" τους στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -με ό,τι συνεπάγεται αυτό...

Φώφη Γιωτάκη, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου