Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΝΔ: Τα τρία κρας τεστ για ήττα... ελεγχόμενη

Δεν βλέπουν κέρδη από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ και ελπίζουν να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων στο 70%, που τώρα βρίσκεται γύρω στο 60%. Στις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργεί η Ρηγίλλης σε πανελλαδικό επίπεδο, βρίσκεται η απάντηση για τις αντιφάσεις που έχουν υποπέσει το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τα στελέχη της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες ημέρες ?και δη μετά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός? η ΝΔ εμφανίζεται μεν να έχει ανεβάσει τα ποσοστά συσπείρωσης των οπαδών της, αλλά να μην εισπράττει τη φθορά του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να κατατεθεί αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το κλίμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίπεδο της εκλογικής βάσης επηρεάζεται αρνητικά από το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ.
Το κλίμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίπεδο της εκλογικής βάσης επηρεάζεται αρνητικά από το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ.
  • Συσπείρωση και αποχή

Η ΝΔ, λόγω των περιοδειών του κ. Σαμαρά αλλά και των υψηλών τόνων αντιπαράθεσης που είχε υιοθετήσει, έχει ανεβάσει τη συσπείρωσή της, η οποία όμως δεν ξεπερνά -σε αυτήν τη χρονική στιγμή- το 62% σε σχέση με τους ψηφοφόρους του κόμματός του τον Οκτώβρη του 2009. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος της εκλογικής της βάσης δεν μετακινείται προς τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά επιλέγει την αποχή.

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες θα μπορέσουν, πολώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα, να ανεβάσουν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ στο 70% και αν δώσουν επάξια τη μάχη στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στην Πελοπόννησο, όπου τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Πάντως, η επίδραση των χαμηλών ποσοστών συσπείρωσης -που εμφανίζει μέχρι τώρα η ΝΔ- στο αποτέλεσμα είναι προφανής. Η ΝΔ εμφανίζεται να βρίσκεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες καθώς η δύναμή της - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες έρευνες, δεν ξεπερνά το 24%. Το ΠΑΣΟΚ έχει «μετρηθεί» στο 32% από τις ίδιες εταιρείες, ενώ σημαντική άνοδο (διψήφιο ποσοστό) εμφανίζει το ΚΚΕ. Σταθερά παραμένουν τα πσοστά του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ενώ το κόμμα του κ. Κουβέλη βρίσκεται ακόμη μακριά από το «μαγικό» 3%, που θα του επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή.

Η εικόνα αυτή βέβαια δεν είναι πλήρης καθώς από την 21η Νοεμβρίου, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα κληθούν να «μετρήσουν» και το κόμμα της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη, το οποίο -λογικά- θα «χρησιμοποιήσει» το ίδιο πεδίο πολιτικής δράσης με αυτό της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, η εικόνα του κ. Σαμαρά παραμένει καλύτερη από την εικόνα συνολικά της ΝΔ, όχι όμως και από εκείνη του κ. Γ. Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμα συμπεράσματα και για τη ΝΔ θα εξαχθούν από τα exit polls που θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

  • Τα φαβορί

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΝΔ, στην Αττική ο κ. Γ. Δημαράς «οδηγεί» αυτή την ώρα την «κούρσα» και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο ένας και των δύο που θα βρεθεί στον β’ γύρο. Τα ποσοστά του αγγίζουν το 25%. Στη δεύτερη θέση είναι ο κ. Γ. Σγουρός, σε μικρή απόσταση από τον κ. Δημαρά, ενώ τρίτος είναι ο κ. Κικίλιας.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να «κλειδώνει» στον β’ γύρο την Περιφέρεια. Στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Π. Ψωμιάδης είναι πιθανόν, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, να εκλεγεί από τον α’ γύρο. Στη Δυτική Μακεδονία η ΝΔ εκτιμά ότι έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ο κ. Γ. Δάκης συνεχίζει να διατηρεί ένα προβάδισμα που ξεπερνά τις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ηπειρο οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η μάχη εξελίσσεται σε ντέρμπι, όπως και στη Θεσσαλία. Στην Πελοπόννησο ο κ. Π. Τατούλης διατηρεί προβάδισμα έναντι του κ. Δράκου. Στο Βόρειο Αιγαίο προηγείται ο γαλάζιος υποψήφιος.

Με βάση τις έρευνες, στο Ιόνιο ο «γαλάζιος» υποψήφιος κ. Σπ. Σπύρου εμφανίζεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και ακολουθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους οι κ. Μπεριάτος και Καλούδης. Στην Κρήτη ο κ. Αρναουτάκης είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί από τον α’ γύρο. Στη Δυτική Ελλάδα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας διατηρεί τα υψηλά τα ποσοστά του. Τέλος, στο Νότιο Αιγαίο η μάχη φαίνεται να έχει κριθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ίσως και από τον πρώτο γύρο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου