Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Το Βατερλό της Αττικής

  • Αναβρασμός στο ΠαΣοΚ και έντονες διαφωνίες στελεχών μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών - Ενώ η ομάδα σχεδιασμού υπερασπίζεται τις επιλογές της, το κόμμα προσπαθεί να συσπειρώσει πάλι τις δυνάμεις του
  • ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010
Από το 2004 τα ψηφοδέλτια αποτελούσαν την αχίλλειο πτέρνα του ΠαΣοΚ. Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου δεν αποτελεί εξαίρεση και είναι ενδεικτικό ότι ο Ι. Σγουρός όχι μόνο δεν επέβαλε κανέναν από τους δικούς του ανθρώπους ως αντιπεριφερειάρχη αλλά δεν εκλήθη ούτε στη σύσκεψη που αποφάσισε τους υποψηφίους! Τα ονόματα των αντιπεριφερειαρχών οριστικοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη το πρωί στη σύσκεψη της ομάδας σχεδιασμού, στην οποία παρέστη και ο κ. Μ. Καρχιμάκης. Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ είχε μαζί του μια λίστα με τις προτάσεις του κόμματος, τις οποίες συζήτησε με τα μέλη της ομάδας Ι. Ραγκούση, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γ. Πεταλωτή και Π. Γερουλάνο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απουσίαζε. Για κάθε πρόσωπο στο οποίο υπήρχε ομοφωνία επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον Σγουρό. Ο τελικός κατάλογος με τα ονόματα ετέθη υπόψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προτού ανακοινωθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας. Τα μέλη της ομάδας σχεδιασμού υπερασπίζονται τις επιλογές ως τις πιο κατάλληλες, αλλά φαίνεται ότι δεν συμφωνούν πολλοί μαζί τους. Το επίσημο ΠαΣοΚ προσπαθεί να κατευνάσει τον μεγάλο θυμό και να συσπειρώσει ξανά τις δυνάμεις του, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρει τον βηματισμό με την κοινωνία.
  • Οργή «κομμένων» και αναφορά σε «πογκρόμ»
Η ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών της Αττικής προκάλεσε εκρήξεις. Ο Π. Φασούλας μετακίνησε τις δυνάμεις του στο στρατόπεδο του Ι. Δημαρά, τέσσερις υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και ένα μέλος νομαρχιακής επιτροπής παραιτήθηκαν από το ψηφοδέλτιο του Σγουρού, ενώ δύο «κομμένοι», οι Γρ. Φελώνης, πρόεδρος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, και Αρ. Αρκουδάρης, νομάρχης Δυτικής Αττικής, εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη διαδικασία, τους «θεσιθήρες υποτακτικούς» και τα «κομματικά φέουδα». Ο κ. Φελώνης, στη δική του ανακοίνωση, αναφέρθηκε σε «πογκρόμ» κατά των στελεχών που είχαν στηρίξει το 2007 τον Ευ. Βενιζέλο και χτύπησε ευαίσθητες χορδές, καθώς πολλοί φοβούνται ότι στο φόντο της προεκλογικής μάχης θα αναβιώσει η διαμάχη «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών», εξαιτίας της δύσκολης σχέσεις που λέγεται ότι μοιράζονται το τελευταίο διάστημα οι Βενιζέλος και Χ. Παμπούκης με τον Ραγκούση.

Ενα από τα μέλη της ομάδας σχεδιασμού αρνείται με ένταση: «Ελεος πια! Ακόμη σώζουν τον Παπανδρέου από τον Βενιζέλο; Η κοινωνία πνίγεται!» ξεσπαθώνει προβεβλημένο στέλεχος της Α΄ Αθήνας.

Τα περισσότερα στελέχη αυτή τη στιγμή δεν θέλουν να μιλήσουν επωνύμως, μετά τις εκλογές όμως είναι βέβαιον ότι θα ανοίξουν πολλά στόματα. Τα λάθη που σω ρεύονται είναι πολλά. Τον Απρίλιο περίπου οι μισοί Ελληνες δήλωναν στις δημοσκοπήσεις ότι θεωρούν τα μέτρα αναγκαία. Εξι μήνες μετά το κλίμα έχει αλλάξει και η ψήφος τιμωρίας εμφανίζεται απειλητική πάνω από την κάλπη. Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων έκανε ό,τι μπόρεσε γι΄ αυτό: Τρεις μήνες διαβουλευόταν, έφερε τον Πρωθυπουργό να διαπραγματεύεται με υποψηφίους στο υπόγειο του Τάε Κβον Ντο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια και στο τέλος επελέγη μια ομάδα υποψηφίων πέριξ της Ιπποκράτους.
  • Βαρομετρικό χαμηλό και «αφήστε μας»!
Αρκετά μεσαία στελέχη του κόμματος μιλούν για «ραγδαία επιδείνωση» του κλίματος στις οργανώσεις και για αδύναμα ψηφοδέλτια που «δεν τραβάνε». Ενα από τα νέα και ανερχόμενα στελέχη το οποίο είχε βολιδοσκοπηθεί για να είναι υποψήφιος στην Αττική, έλεγε ότι αναστέναξε με ανακούφιση όταν δεν είδε το όνομά του ανάμεσα σε αυτά που ανακοινώθηκαν. «Πήγα σε δύο εκδηλώσεις του κόμματος τις προηγούμενες ημέρες. Η αντίδραση του κόσμου ήταν “αφήστε μας ήσυχους!”» λέει. Την Πέμπτη η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας, όπου υπάρχει μεγάλη αντίδραση για την υποψηφιότητα του κ. Κ. Παπαντωνίου , αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ, κάλεσε τα μέλη της να συνεδριάσουν. Από τα 17 εμφανίστηκαν μόνο πέντε. Στο Περιστέρι, ένα μέλος της Νομαρχιακής, ο κ. Θ. Βούρδας, υπέβαλε την παραίτησή του και τον ακολούθησε ένας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ο Θ.Καπετανάκης. Στη Δυτική Αττική η υποψηφιότητα της Σταυρούλας Δήμου βάλλεται εξαιτίας της στενής πολιτικής σχέσης της με τον Θ. Πάγκαλο.

Η ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο του κ. Σγουρού έχει δηλητηριαστεί από το περιρρέον κλίμα. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ο οποίος κατηγορείται ότι ενέδωσε την τελευταία στιγμή σε «ηθελημένες επιλογές καταστροφής», έχει εξαφανιστεί ακόμη και από τους στενούς του φίλους. Οι αντιπεριφερειάρχες του δεν υπερασπίζονται την υποψηφιότητά τους. Ενδεχομένως να περιμένουν την αυριανή πανηγυρική εκδήλωση των συνδυασμών του κ. Σγουρού και του Γ. Καμίνη, με ομιλητές τους Ραγκούση και Καρχιμάκη, για να γυρίσουν σελίδα.

Η κάλπη φαίνεται ότι θα κυοφορήσει έναν πρόωρο απολογισμό για την κυβέρνηση σε μια στιγμή που δεν τον έχει καθόλου ανάγκη.
  • Βαρύ κλίμα έπειτα από μια σύσκεψη

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ι. Σγουρός δεν εκλήθη στη σύσκεψη που επέλεξε τους αντιπεριφερειάρχες του, στην οποία προσήλθε ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ Μ. Καρχιμάκης με μια λίστα ονομάτων που πρότεινε το κόμμα. Μετά την ανακοίνωσή τους ο Π. Φασούλας μετακίνησε τις δυνάμεις του στο στρατόπεδο του «αντάρτη» Ι.Δημαρά.
  • «Χαρίσαμε τρεις περιφέρειες σε αντάρτες»
Εχοντας οικοδομήσει ένα αντιμνημονιακό αλλά όχι ακραίο προφίλ, ο κ. Ι. Δημαράς απορροφά δυνάμεις από το ΠαΣοΚ και από τη ΝΔ. «Οσο δεν μιλάει ο Δημαράς, θα μεγαλώνει το πρόβλημά μας» εκμυστηρεύεται στέλεχος της Ιπποκράτους. Αυτόν τον χρυσό κανόνα της σιωπής δεν σκέφτηκαν να τον τηρήσουν στον Πειραιά. Ετσι ένας δήμαρχος που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι έχει απολέσει τη δημοφιλία του στο εκλογικό σώμα έγινε μέσα σε μία νύχτα ρυθμιστής των ισορροπιών για την Περιφέρεια. Θα μπορούσαν φυσικά να γίνουν άλλοι χειρισμοί αλλά, όπως λέει παραστατικά ένα τοπικό στέλεχος του Πειραιά, «εμείς περιμέναμε να κάνουμε περίπατο παρακολουθώντας τον Μαντούβαλο να σφάζεται με τον Μιχαλολιάκο και τελικά πήρε φωτιά το δικό μας σπίτι».

Στα υπουργικά γραφεία υπάρχει κατήφεια. «Χάσαμε τον ύπνο μας και τις οικογένειές μας για να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα θα πρέπει να απολογηθούμε για τις επιλογές του Τσούρα και του Νιώτη;» λένε. «Εχει επικρατήσει η αντιμνημονιακή ατζέντα» παρατηρούν άλλοι. «Χαρίσαμε τρεις περιφέρειες, το Βόρειο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και κυρίως την Αττική, σε αντιπάλους και αντάρτες. Για ποιον λόγο;» ρωτούν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=361195&dt=17/10/2010#ixzz12c2U3I7M

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου