Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ξόρκισε την «ψήφο διαμαρτυρίας», ζήτησε να «σηκώσουν τα μανίκια»

  • ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ * ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με τα ποσοστά των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ κυρίως στην Αττική να είναι καθηλωμένα, ο Γ. Παπανδρέου χθες, εκφράζοντας την αγωνία του για την έκβαση της αναμέτρησης, ξόρκισε την ψήφο διαμαρτυρίας που, όπως φαίνεται, τη θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Φοβάται τη συσπείρωση ο Γιώργος

Φοβάται τη συσπείρωση ο Γιώργος

Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο σημαίνει επί της ουσίας τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές, που μέχρι τώρα τις περιόριζε στον χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του «Καλλικράτη».

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι μικροπολιτικές, είναι μια ιστορική εκλογική διαδικασία», είπε μεταξύ άλλων και επισήμανε: «Δεν είναι ευκαιρία για διαμαρτυρία, αν κάποιοι θέλουν να τις κάνουν ευκαιρία για διαμαρτυρία. Αυτές οι εκλογές για μας είναι μια μεγάλη δυνατότητα αλλαγής και ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας και τις αλλαγές που προωθούμε».

  • Το δίλημμα

Ο πρωθυπουργός επίσης υποστήριξε ότι το δίλημμα για τη χώρα σε αυτές τις εκλογές είναι «αν θα συνεχίσουμε το έργο για τη σωτηρία της χώρας ή αν θα πάμε πίσω στην παρακμή και στη φαυλότητα» και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης «να σηκώσουν τα μανίκια» και να εργαστούν, ώστε το κυβερνών κόμμα να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Η παρέμβαση αυτή του Γ. Παπανδρέου δείχνει ότι στην Ιπποκράτους και στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός υπό τον φόβο καθίζησης των κομματικών δυνάμεων. Οι δημοσκοπήσεις π.χ. στην Αττική, η οποία είναι περιφέρεια-βαρόμετρο για τον νικητή των εκλογών, δείχνουν ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρός δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Γ. Δημαρά και με τον Β. Κικίλια της Ν.Δ. και με ποσοστά κάτω από το 15%. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της Ιπποκράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνουν για την ώρα αυτά τα ευρήματα. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αυξάνεται αργά αλλά σταθερά κι αυτό σημαίνει, λένε, ότι ο υποψήφιος της Ν.Δ. θα καταλάβει κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο. Κρίσιμο μέγεθος επομένως είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και ο περιορισμός των διαρροών προς τον Γ. Δημαρά ούτως ώστε ο Γ. Σγουρός να κερδίσει έστω και οριακά την πρωτιά στον πρώτο γύρο.

  • Ραγκούσης - Καμίνης

Την κρισιμότητα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε χθες εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης μιλώντας σε εκδήλωση με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ για την Αττική και την Αθήνα. Είπε ότι από σήμερα το βράδυ και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη, όπως ξέρει να τη δίνει, όταν έχει το δίκιο με το μέρος του, με όλα τα στελέχη του, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τα δοκιμασμένα αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στην ίδια εκδήλωση και στο κλίμα της ανάγκης για συσπείρωση των ψηφοφόρων, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μίλησε για το εγχείρημα του συνδυασμού του, που στηρίζουν και άλλοι φορείς, το ρίσκο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και το «πλειοψηφικό ρεύμα» που τώρα διαμορφώνεται. Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ερώτημα «υπέρ ή κατά του Μνημονίου» υποστηρίζοντας ότι «εάν κριθεί το Μνημόνιο δεν θα κριθεί η εγκατάλειψη της Αθήνας».

Στη δική του ομιλία ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταφέρθηκε επίσης εναντίον όσων προτάσσουν την υπόθεση του Μνημονίου, όπως έκανε και λίγο νωρίτερα μιλώντας στους υποψηφίους του συνδυασμού του. «Αυτοί θα κενολογούν για το Μνημόνιο. Εμείς θα μιλάμε για τις λύσεις», είπε. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου