Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Υποψήφιοι «ποιητές» του σουρεαλισμού


  • Της Μαριλης Μαργωμενου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/4/2012
Ποιος να το έλεγε μερικούς μήνες πριν; Η Ν.Δ. βρέθηκε να προμοτάρει τον σκηνοθέτη τού «Σαπίλα, τεκίλα και ξεφτίλα», Νίκο Ζερβό. Η Ντ. Μπακογιάννη να λανσάρει τον ευρετή του «ράστα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Ντανιέλ Μπατίστα. Η Λούκα Κατσέλη κατέληξε σε Κοινωνική Συμφωνία με τον Κώστα Μπίγαλη, που έχει να κάνει σουξέ από τότε που έκανε κόμμα ο Γεράσιμος Αρσένης. Και κάπου στο ενδιάμεσο ο Ρένος Χαραλαμπίδης ως υποψήφιος βγήκε και έκανε την πρώτη του πολιτική  δήλωση: «Ή θα γίνουμε όλοι ποιητές ή θα μας φάει το σκοτάδι!». Οπως ακριβώς το είπε, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όλο και μακραίνει η λίστα των υποψήφιων ποιητών του σουρεαλισμού.

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ας πούμε, ως υποψήφιος του Αρματος Πολιτών αποφάσισε να ξεκινήσει την επανάσταση από την Ελένη Μενεγάκη! «Δεν θέλουμε πρωταγωνιστές, θέλουμε αγωνιστές!», φώναζε καθώς η κ. Μενεγάκη τίναζε ανέμελα τα ξανθά μαλλιά της. Μόνο που, δύο ημέρες μετά, το Αρμα Πολιτών προσέκρουσε στις δημοσκοπήσεις, και ο αρχηγός του, Γ. Δημαράς, αναχώρησε από τον τόπο του δυστυχήματος με το κάρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αγκαζέ με την Ελ. Κουντουρά και τον Π. Χαϊκάλη. Παρά ταύτα, ο κ. Κοντογιαννίδης που απέμεινε μόνος να ψάχνει για αγωνιστές του επιπέδου του δεν θα δυσκολευτεί και πολύ.
Στο ΛΑΟΣ ξεχωρίζει η καλλίγραμμη αγωνίστρια Βάνα Μπάρμπα, που στρατολόγησε ο πάλαι ποτέ ιδιοκτήτης γραφείου μανεκέν, Γ. Καρατζαφέρης. Και στη Ν.Δ. υπάρχει η Αρια Αγάτσα, η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε τριπλό τόλουπ πηδώντας από τη μία βάρκα του δικομματισμού στην άλλη. Το ριψοκίνδυνο άλμα πρώτος το δοκίμασε πολλά χρόνια πριν ο Ασημάκης Φωτήλας, αλλά η δική του ατυχής κατάληξη δεν εμποδίζει τη νεαρή Αρια να αισιοδοξεί, και ας της ψέλνουν... άριες οι πασόκοι πρώην σύντροφοί της, και ας την αποκαλούν «θηλυκό Πήλιο Γούση» κάθε που τη βλέπουν στρογγυλοκαθισμένη στη Συγγρού στα δεξιά του προέδρου.
Αλλά, παρά την εντυπωσιακή φιγούρα της κ. Αγάτσα, το βραβείο σουρεάλ υποψηφιότητας μόνο στη γυναίκα που μέχρι πριν από μία εβδομάδα προσδιοριζόταν ως «σύζυγος Πασχάλη», και πλέον λανσάρεται ως «υποψήφια Καρατζαφέρη» μπορεί να καταλήξει. Προ ημερών, η υποψήφια, ο τραγουδιστής και ο πρόεδρος συναντήθηκαν κι έβγαλαν φωτογραφία που κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη διαφήμιση βαφής μαλλιών: και οι τρεις τους έχουν την ίδια σπάνια απόχρωση που πρώτα δοκιμάστηκε στα κομοδίνα του ΛΑΟΣ. Μετά τη φωτογράφιση, η Αλίκη Αρβανιτίδη δήλωσε πως «ο πρόεδρος Καρατζαφέρης δεν έχει να βάλει μόνο ένα λιθαράκι, αλλά έναν μεγάλο λίθο για την πατρίδα μας», παραπέμποντας στη μοίρα των ανυπάκουων γυναικών του Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος, πάλι, μην μπορώντας να αντισταθεί στον πειρασμό, έκανε το στιγμιαίο λάθος να ευχηθεί στο ζεύγος «καλό βόλι!» – μια ευχή που μάλλον απευθυνόταν στον κάπως αμήχανο Πασχάλη...
«Στις 7 του Μάρτη»
Αλλά ακόμα και έτσι, η πιο σουρεάλ ιστορία των φετινών εκλογών παραμένει εκείνη του Βασίλη Παϊτέρη. Τον οποίο πρώτα τον ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο, αλλά μετά έφτασε στην Κουμουνδούρου ένα βίντεο από το 2007, στο οποίο ο κ. Παϊτέρης έπαιζε κλαρίνο έξω απ’ τη Ρηγίλλης και οι Δαπίτες χοροπηδούσαν τραγουδώντας «Πάρτι, πάρτι, στις 7 του Μάρτη»! Στο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν πως η τσιγγάνα καρδιά του Β. Παϊτέρη έστησε το πρώτο της πολιτικό τσαντίρι 20 χρόνια πριν στην Πολιτική Ανοιξη του Αντ. Σαμαρά, το δεύτερο στο ΔΗΚΚΙ του Δ. Τσοβόλα, και το τρίτο στη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή! Κι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ άρπαξε το γαρίφαλο από το αφτί του κ. Παϊτέρη και τον εξωπέταξε από το ψηφοδέλτιο. Πάντως, για όσους συριζικούς είχαν σκοπό να τον σταυρώσουν και έμειναν παραπονεμένοι, ας σημειωθεί πως παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Πάντζας. Οπότε λογικά, για μία ακόμη φορά, θα εμφανιστεί στο υπόλοιπο Αττικής το γνωστό αυτοκίνητο με τις αφίσες του Γ. Πάντζα κολλημένες σε καπό και πορτ-μπαγκάζ, με την ντουντούκα που φωνάζει «ψηφίστε Γιώργο Πάντζα» στα ηχεία, και με τον ίδιο τον Γιώργο Πάντζα στη θέση του οδηγού, του υποψηφίου, και του χειριστή της ντουντούκας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου