Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία προσκρούει στην κοινή λογική

Εθεσε ως στόχο να αναδειχθεί το ΠαΣοΚ πρώτο κόμμα




[Δήμητρα Κρουστάλλη, ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/4/2012]. Με δυναμικό τρόπο επιθυμεί να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία ο κ. Ευ. Βενιζέλοςμε την ομιλία του, την Πέμπτη, στο κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα στη Ν. Σμύρνη. Η εκδήλωση αυτή οργανώνεται πολύ μεθοδικά από το επιτελείο του προέδρου του ΠαΣοΚ και είναι ενδεικτικές της σημασίας που αποδίδεται σε αυτή, οι δύο συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Βενιζέλος, αρχικώς με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που έχουν «χρεωθεί» την Αττική και τους δημάρχους των όμορων δήμων και κατόπιν με τους υποψήφιους και τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών του ΠαΣοΚ στο λεκανοπέδιο.

Στη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε πολύ στην επιχειρηματολογία του γιατί το ΠαΣοΚ πρέπει να αναδειχτεί πρώτο κόμμα από την κάλπη, όχι μόνο για να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας αλλά κυρίως για να χειριστεί τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Αν το ΠαΣοΚ δεν είναι πρώτο κόμμα ο τόπος κινδυνεύει με ακυβερνησία. Η αυτοδυναμία όπως την αντιλαμβάνεται η ΝΔ προσκρούει στην κοινή λογική», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου ρίχνει βαριά σκιά στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του ΠαΣοΚ, όπως διαπίστωσαν και οι ίδιοι τις ημέρες του Πάσχα. Πολλά στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές και ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να εμπλέξει τα ηγετικά κλιμάκια του ΠαΣοΚ από την εποχή Σημίτη και έπειτα με στόχο να καταστήσει συνένοχους όλους τους κορυφαίους υπουργούς. Τα βέλη της Συγγρού στρέφονται κυρίως κατά του κ. Βενιζέλου κατά του οποίου έχει εξαπολύσει πόλεμο προσωπικής φθοράς.

Η Ιπποκράτους έχει επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από τη σκανδαλολογία και να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από τις πράξεις και τις ευθύνες του Α. Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, δεν απέφυγε να μιλήσει για τη υπόθεση αυτή στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του. Επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ έχει αποβάλλει από το σώμα του τον πρώην υπουργό, ότι τον έχει διαγράψει από τις τάξεις του και ότι η προσωπική ποινική ευθύνη είναι άλλο ζήτημα από την ευθύνη που έχουν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις. Πρόσθεσε επίσης, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες της ΝΔ ότι το 2005 λειτούργησε σαν συνήγορος του Α. Τσοχατζόπουλου, ότι αν γνώριζαν το 2005 στην εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά τα στοιχεία που βγήκαν στη συνέχεια στην επιφάνεια η στάση των κομμάτων θα ήταν διαφορετική. 

Θύμισε ακόμα ότι τα στοιχεία για τις off shore εταιρείες αναδείχτηκαν μέσω της διερεύνησης για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, στην οποία πρωτοστάτησε το ΠαΣοΚ επειδή δεν είχε να κρύψει τίποτα.

Ωστόσο, στελέχη του ΠαΣοΚ παραδέχονται σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι οι αποκαλύψεις για τον Α. Τσοχατζόπουλο έχουν επιβαρύνει ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, ειδικά στην Αττική, και μιλούν για σίριαλ που θα συνεχιστεί με την κλήση από τον ανακριτή της συζύγου και της κόρης του πρώην υπουργού. «Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τη θητεία Παπανδρέου το μίγμα γίνεται εκρηκτικό για το ΠαΣοΚ», λένε.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί μια «δυσανάγνωστη» τακτική απέναντι στον κ. Γ. Παπανδρέου, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται να αποστασιοποιηθεί με ηχηρό τρόπο από τις βασικές κυβερνητικές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού. Έτσι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες τόνιζε τις διαφωνίες του για μια σειρά θεμάτων από την απόρριψης της πρότασης για ψήφιση του πρώτου μνημονίου με πλειοψηφία 180 βουλευτών ως το δημοψήφισμα, χθες στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε σε κρητικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι η παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και από την προεδρεία του ΠαΣοΚ, αποτελεί μια «πρωτοφανή ανάληψη ευθύνης». 

Και πρόσθεσε ότι δέχτηκε να είναι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στα ψηφοδέλτια του κόμματος επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε να κριθεί από τον λαό. «Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τους άλλους θα αναλάβουμε τη συλλογική μας ευθύνη», πρόσθεσε και εξέφρασε την ευχή «ο πολίτης να τιμωρήσει αν θέλει με την ψήφο του αλλά να μην αυτοτιμωρηθεί».

Εξάλλου, χθες το βράδυ ο κ. Βενιζέλος είχε συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να κλείσουν τα ονόματα στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Στην Ξάνθη, όπου η υποψηφιότητα του Τσετίν Μάτατζηπροκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στο τοπικό ΠαΣοΚ αποφασίστηκε τελικώς να δοθεί το χρίσμα στον Μπαράν Μπουρχάν, ενώ φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και στις υπόλοιπες περιφέρειες (π.χ Αχαϊα, Μαγνησία, Κοζάνη, Αρκαδία, κ.α). 

Επίσης, έχει αρχίσει η συζήτηση για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, για το οποίο βολιδοσκοπούνται καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι ΑΜΕΑ, εκπρόσωποι των απόδημων και κυρίως δυναμικοί νέοι και νέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου