Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Στόχος: Αποχή και «Πράσινοι δραπέτες»

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ βάζει τον πήχη μέχρι και την πρωτιά, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση συνεργασίας και προς τα αριστερά του
Στόχος: Αποχή και «Πράσινοι δραπέτες»
Σχέδιο επτά ημερών με στόχο την επικράτηση στην αναμέτρηση με τον Αντ. Σαμαρά έχει καταστρώσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, φιλοδοξώντας ότι το κόμμα του θα διαγράψει ανοδική δυναμική συσπείρωσης μέχρι την ώρα της κάλπης. «Η τελευταία εβδομάδα μπορεί να σε οδηγήσει στην κόλαση - μπορεί και στον... εφικτό παράδεισο!» είναι η ατάκα στενού συνεργάτη του προέδρου, με την οποία επιχειρεί να εκφράσει την επιδίωξη, την ανησυχία, ακόμη και τη... νευρική κρίση του επιτελείου για τους αργούς ρυθμούς συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.
Οπως και στο αντίπαλο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, έτσι και στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο θυμός των πολιτών είναι πολύ έντονος και διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Τα «συνήθη θαύματα» των προεκλογικών περιόδων δεν ακολουθούν πια πιστά τον δικομματισμό, καθώς η επέλαση του Μνημονίου έχει ανατρέψει τη δεδομένη σχέση που είχαν με τους ψηφοφόρους διαχρονικά.
Στόχος: Αποχή και «Πράσινοι δραπέτες»
Τα μηνύματαΠολιτικοί αναλυτές που έχουν «μηνύματα» δημοσκόπων ενημερώνουν διαρκώς την Ιπποκράτους για τις προβλέψεις τους, εφιστώντας την προσοχή της στη μέθοδο διείσδυσης στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Η πρώτη ανάγνωση λέει ότι το ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009 έχει τεράστιες απώλειες, που δύσκολα θα καταφέρει να καλύψει μέσα σε ένα επταήμερο. Η δεύτερη ανάγνωση των αναλύσεων, όμως, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική από τη ΝΔ, αν προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τη σαφώς μεγαλύτερη δεξαμενή του 2009.
Στόχος: Αποχή και «Πράσινοι δραπέτες»
Στην πραγματικότητα, κοντά στο ΠΑΣΟΚ παραμένει περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων του 2009 (σχεδόν το 40%), ένα άλλο 1/3 δηλώνει αναποφάσιστο και ένα άλλο 1/3 υποστηρίζει με τελεσίδικο τρόπο ή ότι θα καθίσει σπίτι του ή ότι θα ψηφίσει σίγουρα άλλο κόμμα. Το παζλ είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και οι «κώδικές» του εξαιρετικά δυσανάγνωστοι, συνολικά για το πολιτικό σκηνικό.
Εντούτοις, στην Ιπποκράτους επιχειρούν να «σπάσουν» το αρνητικό πλέγμα και να διευρύνουν τη λίστα των αποδεκτών του μηνύματος.
  • Το πρώτο μέλημά τους αφορά το «συναίσθημα». Από σήμερα, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση, επιλέγοντας να κάνει πρεμιέρα από τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με το συναίσθημα των ψηφοφόρων της δημοκρατικής παράταξης.
Η προειδοποίησή του θα αφορά στην ανάγκη να μη μικρύνει η παράταξη και να σταθεί όρθια στη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα κάνει δηλαδή εκτενείς αναφορές στην πορεία της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, στη δυνατότητα «να μάθει από τα λάθη της» και να επανέλθει με νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των πολιτών, αλλά οι υπογραμμισμένες παράγραφοι της ομιλίας του κ. Βενιζέλου παραπέμπουν στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναζητούνται για την οριστική διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία.
  • Το δεύτερο βήμα που σχεδιάζει το επιτελείο Βενιζέλου για τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας οδηγεί στη... Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την επίθεσή του προς τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον για την άρνησή του -«ένδειξη φαινομενικής αλαζονείας, αλλά και βαθιάς φοβικότητας» τονίζουν συνεργάτες του- να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό διάλογο, όπου ενδεχομένως θα μπορούσε να ενισχύσει και τον δικομματισμό.
Η ρότα
Η αλήθεια είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να αλλάξει ρότα στο... παρά πέντε και να υποσχεθεί μη αυστηρά κοστολογημένες πολιτικές.
Το αντίθετο. Θέλει να αποδομήσει τη βεντάλια παροχολογίας των απανωτών... Ζαππείων του κ. Σαμαρά και να προτάξει την ασφαλή πρόταση για την έξοδο από την κρίση - άρα και την πιο γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο.
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να λέει ότι θα είναι πιο ήπια τα σημάδια της δημοσιονομικής προσαρμογής αν θα παραταθεί στα τρία χρόνια, όπως προσπαθεί να πείσει τους εταίρους ο κ. Βενιζέλος.
Ταυτόχρονα, όμως, το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι τα άλλα κόμματα αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας για την επόμενη μέρα. Γι' αυτό και κατ' αρχάς θα καλέσει τη Νέα Δημοκρατία να δώσει αποδείξεις και αριθμούς για το νέο Μεσοπρόθεσμο, που με βάση το δεύτερο Μνημόνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται πώς η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της παροχολογούν, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υποσχεθούν μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο συνεπείς δράσεις για να αποφύγει νέο οριζόντιο μαχαίρι για εργαζόμενους και συνταξιούχους τον Ιούνιο.
ΤΑ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΤΑ «ΝΑΙ»
Αρκετά «όχι» και ένα «ναι» αποτελούν το συνοπτικό σύνθημα της Ιπποκράτους για την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών της 6ης Μαΐου.
  • Τα «όχι» που αναδεικνύουν αφορούν στην αποχή και στον εφησυχασμό, που κατά την Ιπποκράτους μπορεί να τινάξουν στον αέρα την ομαλή πορεία της χώρας.
  • Τα «όχι» κατά «της αποχής και του εφησυχασμού» αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ αναγκαία συνθήκη.
  • Το «ναι» για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης την επόμενη μέρα.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Χθες το μεσημέρι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να περιγράψει χωρίς εξωραϊσμούς την πραγματικότητα και να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα για την ενδεχόμενη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητά του να παραμένει στη γραμμή σταθερότητας, παρότι αναγνωρίζει ότι μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.
Με συνταγή Ολάντ προς την Αριστερά
Το δίλημμα της συγκρότησης του παζλ για τη διακυβέρνηση του τόπου από την επομένη των εκλογών αποτελεί το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη απολύτως «κατανοητό» προς τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ είναι ότι κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς άλλες αριστερές δυνάμεις.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη γνωστό, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ βάζει τον πήχη μέχρι και την πρωτιά, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση συνεργασίας και προς τα αριστερά του, όπως στη Δημοκρατική Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κλειστή σύσκεψηΟ κ. Βενιζέλος σε κλειστή σύσκεψη με συνεργάτες του κατέγραψε όλες τις προτάσεις και κατέληξε στο αυτονόητο. Οτι από σήμερα και μέχρι την προσεχή Κυριακή της κάλπης θα είναι συνεχής η πίεση προς τα κόμματα της Αριστεράς (και τους ψηφοφόρους τους γενικότερα) να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να προβάλουν την αντιπρόταση διακυβέρνησης, αν έχουν, και να εξηγήσουν στους πολίτες πόσο εφικτή είναι η προοδευτική συμμαχία.
Η ώρα της αλήθειας«Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε όλοι συγκεκριμένα, να ρίξουμε τις μάσκες όσων επιμένουν στην ''αντιμνημονιακή'' ρητορική, που προβάλλονται ως εγγυητές της επόμενης μέρας αλλά αρνούνται να μιλήσουν για την ταμπακέρα», υποστηρίζει έμπιστος συνεργάτης του κ. Βενιζέλου που κρίνοντας από τη στάση των κομμάτων σχετικά με τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, ανησυχεί έντονα μην αποκλείοντας (όπως λέει) την επιπόλαιη και παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορά στην κρισιμότερη στιγμή της μεταπολίτευσης.
Τι εννοεί; Οτι καταρχάς στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η προετοιμασία του εδάφους για την ανάγκη να καταλήξουν γρήγορα σε αποτέλεσμα οι διερευνητικές εντολές.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει και πιστεύει ότι τελικά θα προσεγγίσει αυτόν το στόχο, της πρωτιάς, και ότι ο κ. Βενιζέλος ως εντολοδόχος πρωθυπουργός με σημείο εκκίνησης το πολιτικό Κέντρο θα μπορέσει να απευθυνθεί ένθεν κακείθεν και «βλέποντας» αριστερά να ζητήσει από τα κόμματα (ΔΗΜΑΡ ή ΣΥΡΙΖΑ) να συμβάλουν στη συγκρότηση κοινού προγραμματικού πλαισίου με κατάληξη τον ορισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
«Τώρα πρέπει να απαντήσουν, δεν μπορεί να πάμε με πολιτικές και προσχηματικές μάσκες στις κάλπες», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συσπείρωσης και κοντά στον κίνδυνο να απολέσει «οριστικά» το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του.
Η fast track διαδικασία που επιλέγουν είναι, λοιπόν, η κλιμάκωση και η κορύφωση της επίθεσης προς τις ηγεσίες των αριστερών κομμάτων, καλώντας τες να πουν «με δυο λόγια» τι θα κάνουν και αν προτίθενται να συμμαχήσουν με τον... διάολο.
Για παράδειγμα, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «γάμου» με το κόμμα Καμμένου -εάν και εφόσον χρειαστεί για την συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας- αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ αφετηρία βάσιμης κριτικής στη λογική του τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» που κατά πολλούς στην Ιπποκράτους υιοθετεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούσα στη «μέθη» των δημοσκοπικών ευρημάτων.
Η ατζέντα
Η ρευστότητα των τραπεζών, η στήριξη των αδυνάτων, το πρόγραμμα επιστροφής στην ύπαιθρο με στόχο τη διατροφική επάρκεια της χώρας και η άμεση απελευθέρωση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ είναι οι επικεφαλίδες του κυβερνητικού προγράμματος που χθες ετοιμαζόταν να παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος, στην λογική «κάθε λέξη να έχει κοστολογηθεί».
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ... ΑΡΕΣΤΟΥ
«Αν είμαι μόνο αρεστός, θα είμαι πολύ σύντομα επικίνδυνος», απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος σε συνεργάτη του που του θύμισε ότι οι άλλοι αρχηγοί «στρογγυλεύουν» τις λέξεις με τις οποίες απευθύ?νονται στους πολίτες...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 29/4/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου