Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πέντε προτάσεις Βενιζέλου για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας

ΤΙΣ προγραμματικές «συγκεκριμένες, πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες», όπως τόνισε, δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική προστασία, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως οι προτάσεις έχουν στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Η πρώτη πρόταση αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων με «στόχο να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013, αντί για το τέλος του 2014, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ». Μίλησε για ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων με συμπληρωματικούς πόρους συνολικά 400 εκατομμυρίων.
Η δεύτερη ενότητα αφορά την καθολική υγειονομική προστασία. Δεν πρέπει, τονίζεται, να υπάρχει κανένας Έλληνας που δεν θα έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ. Γι'Α αυτό δεν θα υπάρξουν περιορισμοί που έχουν σχέση με τον αριθμό των ενσήμων, με μεροκάματα ή με τη διάρκεια κάλυψης της ασφάλισης της ανεργίας για τον άνεργο.
Ο τρίτος άξονας αφορά τις δομές κοινωνικής στήριξης και φροντίδας, με αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών πόρων. Προβλέπεται επίσης η «ριζική αναμόρφωση στον τομέα της πρόνοιας». 

Η τέταρτη ενότητα αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προβλέπει την επέκταση της ισχύουσας νομοθεσίας και σε άλλους δικαιούχους, όπως ατομικές επιχειρήσεις που οι οφειλές τους φθάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ. Μια ακόμα αλλαγή αφορά τον «ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό». Κάθε άτομο θα μπορεί να έχει λογαριασμό 1.500 ευρώ (2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού ζευγαριού) που δεν θα μπορεί να θιγεί, να κατασχεθεί ή να παρεμποδιστεί η ανάληψη. 
Πέμπτη ενότητα είναι οι ρυθμίσεις δανείων που θα καθιστούν το δάνειο «ζωντανό και εξυπηρετήσιμο».
Ο Ευ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο, με τον οποίο συμφώνησαν στην υποχρέωση του τραπεζικού συστήματος που ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα και τίθεται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου, να διευθετεί τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου