Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ομόφωνη καταδίκη της ακροδεξιάς πρόκλησης

ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Στόχος επίθεσης από οπαδούς της Χρυσής Αυγής έγινε στις 2.00 το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πέτρος Ευθυμίου. Tο περιστατικό σημειώθηκε σε καφετέρια του Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκδήλωσης. Οι δράστες, κάποιοι από τους οποίους εφοδιασμένοι με καδρόνια, απείλησαν με προπηλακισμό τον βουλευτή και τράπηκαν σε φυγή.
Ομόφωνη καταδίκη της ακροδεξιάς πρόκλησης
Ο βουλευτής ενημέρωσε άμεσα για το περιστατικό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίoς αντιδρώντας αρχικά μέσω twitter καταδίκασε την επίθεση: «Πενήντα ένστολοι Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στον Πέτρο Ευθυμίου σήμερα στο Μαρούσι. Πείτε ΟΧΙ στον φασισμό που απειλεί να αλώσει τη Βουλή».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο περιστατικό και κατα τη διάρκεια της ομιλίας του σε ανοικτή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Λαμίας σημειώνοντας ότι η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του ναζισμού και του φασισμού:
«Καταδικάσαμε με όλη τη δύναμη της πολιτικής μας φωνής αυτή την ενέργεια και καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας και να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και χαίρομαι γιατί έχει αρχίσει η ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλευτικού τόξου σε αυτή την πρόσκληση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά ανέφερε:
«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την επιβολή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, «οπαδοί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ επέλεξαν την 21η Απριλίου προκειμένου να ασκήσουν βία σε εκδήλωση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Η θρασύτητα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ενισχύθηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί και από τα παχιά λόγια των δυνάμεων της άρνησης.


Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τα έκτροπα. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη δημιουργία μετώπου για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ακόμη και η ανοχή εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.



Δεν θέλουμε να δούμε ναζιστικούς χαιρετισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν θέλουμε να δούμε να επιβραβεύονται όσοι πιστεύουν στη βία και στην αυτοδικία.



Να αντισταθούμε όλοι μαζί».

Την επίθεση κατά του Πέτρου Ευθυμίου καταδίκασε με δήλωσή του και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Δείτε τη δήλωσή του πατώντας εδώ.
  • ΝΔ: Κουκουλοφόροι και νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας
Το επεισόδιο καταδίκασε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης:

«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, για μια ακόμη φορά, τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται.
Οι Αρχές οφείλουν να ερευνήσουν σε βάθος το επεισόδιο, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες. Είναι ημέρα μνήμης μιας μαύρης επετείου. Και, δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν να την επαναφέρουν στη μνήμη μας.
Οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας. Είναι στίγμα για τη Δημοκρατία. Και οι Έλληνες το γνωρίζουν. Θα συντρίψουν τους νοσταλγούς νοσηρών εποχών που οδήγησαν την Πατρίδα μας σε τραγωδίες…».

  • ΚΚΕ: Εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος η "Χρυσή Αυγή"
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την επίθεση κατά του Π. Ευθυμίου, τονίζοντας ότι"η φασιστική «Χρυσή Αυγή», όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική οργάνωση όπως εμφανίζεται, αλλά είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, εφεδρεία του, που του χρειάζεται για να τσακίσει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν αυτό δυσκολεύεται να το κάνει με το καρώτο".

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι "τα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούν και την απαράδεκτη επίθεση της «Χρυσής Αυγής» κατά του Π. Ευθυμίου, προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους τρομοκρατώντας το λαό, ενώ συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του φασιστικού φαινομένου, που ανάμεσα σε άλλες είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους και η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού".
Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι "ένας είναι ο δρόμος πάλης για την αντιμετώπιση και τέτοιων οργανώσεων: Η οργάνωση της εργατικής τάξης και της συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, ταυτόχρονα με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας".

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη δεν πρέπει να είναι περιστασιακή
Τον προπηλακισμό του βουλευτή αποδοκίμασε και ο ΣΥΡΙΖΑ ομιλώντας για «προκλητική και φασισιτική νοοτροπία» που χρήζει, όμως, «συνεχούς και όχι περιστασιακής καταδίκης»:

Καταδικάζουμε τον προπηλακισμό σε βάρος του Βουλευτή Π. Ευθυμίου, από στελέχη της Χρυσής Αυγής , η οποία επιχείρησε σήμερα στην μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου να κάνει επίδειξη δύναμης με μεταφερόμενους οπαδούς.
Η προκλητική και φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία έχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε αυτή την οργάνωση. Η βίαια δράση αυτής της οργάνωσης που λειτουργεί σαν παρακράτος, έχει θύματα στελέχη της Αριστεράς, μετανάστες και άλλους πολίτες.
Επισημαίνουμε όμως στην εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά ,ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να είναι συνεχής και όχι περιστασιακή και ότι απαιτείται να σταματήσει κάθε ανοχή στην ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική. Την καλούμε, επίσης ,να ανακαλέσει τον σαφή υπαινιγμό της ότι όσοι αρνούνται, καταγγέλουν και αντιπαλεύουν τα μνημόνια ενισχύουν την Χρυσή Αυγή. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η φτώχεια , η ανέχεια, η απόγνωση και η απελπισία - που είναι οι πραγματικές συνέπειες των πολιτικών του δικομματισμού - είναι οι καταστάσεις εκείνες, που αξιοποιούν οι ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν την επιρροή τους.
  • Δημοκρατική Αριστερά: Να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αποδοκιμάζει την "φασιστική επίθεση σε βάρος του Πέτρου Ευθυμίου" και τονίζει ότι "σήμερα μάλιστα, που είναι η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μαζί την αξία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι".
  • Δημοκρατική Συμμαχία: Να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς, δήλωσε:«Καταδικάζουμε τη βία και τους φορείς που την ασκούν όπου και αν ανήκουν.Καλούμε δε τους πολίτες και τα δημοκρατικά κόμματα να ομονοήσουν, ώστε να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να καταστήσουν τη βία μέρος της καθημερινής μας ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου