Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Πτώση Αλέκας

  • ΚΚΕ: ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2007

Επειτα από τις εκλογές του 1993 όταν έλαβε 4,54% το ΚΚΕ, παρουσίαζε σταδιακή άνοδο στα ποσοστά του φτάνοντας στις εκλογές του 2007 το 8,15%.

Επισήμως, πριν από τις χθεσινές εκλογές στο ΚΚΕ δεν μιλούσαν για ποσοστά, ωστόσο κάποιοι από τους βουλευτές προέβλεπαν ότι το ποσοστό θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερο από εκείνο του 2007. Οι περισσότεροι απέδιδαν την πιθανή άνοδο στην οικονομική κρίση και στην κούραση που έχει προκαλέσει στους πολίτες η εναλλαγή στην εξουσία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Η έστω και μικρή πτώση στις χθεσινές εκλογές είναι άγνωστο αν θα προκαλέσει εξελίξεις στον Περισσό. Το ΚΚΕ αναμένεται να αναλύσει το ποσοστό και να δει τα κέρδη που αποκόμισε ή τις ζημιές που υπέστη κυρίως στις λαϊκές περιοχές.

Η μείωση του ποσοστού συνεπάγεται και μείωση των εδρών του ΚΚΕ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ στον Περισσό μετρούσαν τα κέρδη και τις απώλειες του ΚΚΕ ανά περιοχή. Στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, με ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό της συμμετοχής, το ΚΚΕ βρέθηκε να έχει απώλειες σε περιοχές της Β' Αθήνας. Αυτό συνέβη στην ίδια περιφέρεια και στις χθεσινές εκλογές ώς ένα βαθμό, αφού το ΚΚΕ έχασε σύμφωνα με το 20% των αποτελεσμάτων στη Β' Αθηνών, περίπου 1,5% των δυνάμεών του, λαμβάνοντας περίπου 13% από 14,5% στις εκλογές του 2007.

Εκείνο που πρόβαλε περισσότερο των άλλων το ΚΚΕ ήταν να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό δεν επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, καθώς από το 79,9% του 2007 χθες έφτασαν περίπου το 78%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου