Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Ζεσταίνεται η συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

  • Νερό στο μύλο έριξε δήλωση του Λ. Κύρκου, ενώ οι όποιες αντιδράσεις δείχνουν τον έωλο χαρακτήρα της συμμαχίας εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Λ. Κύρκος ανέλαβε προχτές να συντηρήσει με δήλωσή του τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μια και την άλλη πλευρά για συνεργασία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λ. Κύρκος είπε χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε σε κρίσιμο σημείο. Οσοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος προς τη συνάντηση των δύο μεγάλων προοδευτικών ρευμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), ας ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πράγματα είναι ωριμότερα όσο ποτέ άλλοτε. Η ιστορία δε θα δικαιολογήσει ούτε δισταγμούς ούτε αντιδράσεις. Για άλλη μία φορά, το πρόταγμα είναι: τόλμη, περισσότερη τόλμη».

Η δήλωση αυτή προστέθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, που αν και προσεκτικά - κυρίως για προεκλογικούς λόγους - έθεσαν ζήτημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας έλεγαν πως ο Λ. Κύρκος δέχτηκε προτροπές να μην προβεί σ' αυτή την κίνηση τώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάκουσε στις σχετικές εισηγήσεις που του έγιναν κατά το ήμισυ, καθώς η αρχική του πρόθεση ήταν να καλέσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε ψήφο κατά συνείδηση, εκτιμώντας ότι το σχήμα αυτό δεν εκφράζει τις ιδέες της ανανεωτικής «αριστεράς».

Στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν πως ουσιαστικά με τη δήλωσή του ο Λ. Κύρκος πριμοδοτεί την «Ανανεωτική Πτέρυγα» και τους προερχόμενους απ' αυτήν υποψηφίους, καλώντας την συγχρόνως να προχωρήσει πιο θαρρετά στην κατεύθυνση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αλλα πάλι έσπευσαν να χειροκροτήσουν.

Ο Δ. Χατζησωκράτης, στέλεχος του ΣΥΝ προερχόμενο απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα», δήλωσε χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9.84», σχολιάζοντας την παρέμβαση του Λ. Κύρκου: «Η άποψη του Λ. Κύρκου είναι σταθερή και διατυπώνεται σταθερά εδώ και καιρό. Προσβλέπει στη σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας. Θέλει να ανοίγει ορίζοντες και προοπτικές. Θέλει να επιταχύνει - αν θέλετε - καταστάσεις, να ταράζει την ακινησία και να σπάει, ας πούμε, κάποιες υπαρκτές αγκυλώσεις». Ο Δ. Χατζησωκράτης συμφώνησε πως οι συνθήκες μιας συνεργασίας είναι ωριμότερες από ποτέ και δε δικαιολογούνται δισταγμοί και αντιδράσεις.

Η δήλωση προκάλεσε αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ξανά τον έωλο χαρακτήρα της «συμμαχίας». Σε ανακοίνωσή του το «Ξεκίνημα» καταγγέλλει τον Λ. Κύρκο ότι ρίχνει νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ και ότι συσπειρώνει «τις δυνάμεις εκείνες μέσα στον ΣΥΝ που "δεν είναι αδιάφορες για τη διακυβέρνηση του τόπου"».

  • Προσπάθεια εξωραϊσμού

Στο μεταξύ, χτες, η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Γ. Δραγασάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη σύνοψη προγράμματος που το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο. Το στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απάλλαξε πλήρως το ΠΑΣΟΚ από την αντεργατική στρατηγική του λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Περιέχει κάτι το οποίο θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει θετικό. Ποιο είναι αυτό; Οτι δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργήσει όλους τους νόμους που ψήφισε η ΝΔ και περιορίζουν εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι θετικό. (...) Δεύτερη ανάλογου χαρακτήρα δέσμευση, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είναι η δέσμευση να καταργήσει τους νόμους που περιορίζουν ασφαλιστικά δικαιώματα». [Ριζοσπάστης, 03/10/2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου