Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Σχέδια Παπανδρέου για το Οβάλ Γραφείο του Μαξίμου

  • Επιτελικές αρμοδιότητες του πρωθυπουργικού γραφείου για τον έλεγχο της κυβερνητικής δραστηριότητας

Σε μια διαφορετική «επόμενη ημέρα» προσβλέπουν ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα φέρει το ΠαΣοΚ σε κυρίαρχη θέση την ερχόμενη Δευτέρα, έπειτα από πεντέμισι χρόνια στην αντιπολίτευση. Δεδομένης της αισιοδοξίας και εν αναμονή της επιβεβαίωσης των όσων πολλοί έχουν σπεύσει να προκαταλάβουν τις τελευταίες εβδομάδες, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου έχει προετοιμαστεί για την άμεση εφαρμογή των εξαγγελιών - και πρωτίστως της νέας δομής του κυβερνητικού σχήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε στα μέσα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας να παρουσιάσει ένα μέρος των καινοτομιών που θα εισαγάγει, εφόσον τη Δευτέρα βρεθεί στη θέση του Πρωθυπουργού.

Σαφές είναι ότι καθοριστική σημασία θα έχει το νέο οργανόγραμμα και ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα λειτουργεί στα πρότυπα του Οβάλ Γραφείου.

Παρ΄ ότι τα όσα ακούστηκαν προξένησαν την εντύπωση πως πρόκειται για κάτι εντελώς νέο και άτυπο, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με την υπόλοιπη κυβέρνηση, στην ουσία πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο, λένε οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Οπως επισημαίνουν, η δομή και η λειτουργία του γραφείου του πρωθυπουργού είναι νομοθετημένη εδώ και πολλά χρόνια, από την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη, και υπ΄ αυτή την έννοια απορρίπτονται οι ερμηνείες που φέρουν τον κ. Παπανδρέου αποφασισμένο να δημιουργήσει μια «παρα-κυβέρνηση». Η μόνη διαφορά, λένε οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ, είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής εγκατέλειψε αυτή τη δομή και στην ουσία εκχώρησε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού σε πρόσωπα (υπουργούς) εκτός Μεγάρου Μαξίμου.

Με την επιστροφή στο μοντέλο του επιτελικού γραφείου του πρωθυπουργού καθίσταται σαφές ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να ασκήσει έλεγχο τόσο σε επίπεδο υλοποίησης των προγραμμάτων του κάθε τομέα και υπουργείου όσο και σε επίπεδο δραστηριοτήτων εν γένει. Οπως ενδεικτικά ανέφερε ένας από τους καθημερινούς συνομιλητές του προέδρου του ΠαΣοΚ, «με μια τέτοια λειτουργία και δομήθα είναι περιορισμένοι οι κίνδυνοι να προκύψει μια υπόθεση σαν το Βατοπαίδι, και κυρίωςθα είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει και δεν έχει έλεγχο του τι κάνουν οι υπουργοί του».

Νευραλγική θέση σε αυτή τη νέα δομή, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει ένα δίκτυο δεκάδων προσώπων, θα είναι αυτή που σχετίζεται με την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί θέση εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου, με διαφορετικό ρόλο από εκείνον του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος παρεμβαίνει καθημερινώς για το σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας. Εφόσον προκριθεί η πρόταση αυτή, δεν αποκλείεται να καταργηθεί η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες στα επί μέρους υπουργεία.

Σ ε ό,τι αφορά τα υπουργεία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολό τους δεν θα υπερβαίνει τα 15. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν των συγχωνεύσεων που έχει ήδη περιγράψει ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν και άλλεςμε πιθανότερες τις υπαγωγές των υπουργείων Αιγαίου, Ναυτιλίας, Κοινωνικής Προστασίας και ίσως Τουρισμού σε άλλα υπουργεία.

Οι κρισιμότερες θέσεις πάντως θα είναι εκείνες του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Οικονομίας, του υπουργού Υποδομών (μετά τη συγχώνευση του Μεταφορών και του Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων) και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει το έργο της εξεύρεσης πόρων και είσπραξης φόρων, ενώ για το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας θα ληφθεί πρωτίστως υπόψη η δυνατότητα και ικανότητά του να διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες.

Κατ΄ αντίστοιχο τρόπο, τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος θα έχουν να διαχειριστούν μεγάλα κονδύλια και να επιδιώξουν την προσέλκυση επενδύσεων.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου