Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Οι τρεις «θεμελιώδεις αλλαγές» του ΠΑΣΟΚ

Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όπου παρουσιάζει τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της παράταξής του σε ενδεχόμενη νίκη την Κυριακή.

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας αλλά και στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εφόσον κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, δίνοντας και τα απαραίτητα δείγματα γραφής. Ο κ. Παπανδρέου προέβη στις σχετικές δηλώσεις στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο που επίσης ανακοίνωσε ότι αύριο θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου η νέα κυβέρνηση θα έχει μικρότερο αριθμό μελών και θα έχει συλλογική και αποτελεσματική λειτουργία. Το έργο της κυβέρνησης θα παρακολουθεί ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από το νόμο και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Θα συντονίζει και θα ελέγχει το έργο της κυβέρνησης στο οποίο θα συμπράττουν συναρμόδια υπουργεία, θα παρακολουθεί την υλοποίησή του και θα προβαίνει και στη σχετική αξιολόγηση. Ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων αλλά και τη συγχώνευση άλλων, ώστε ο αριθμός τους να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα ασχολείται με την είσπραξη των εσόδων του κράτους, ενώ θα υπάρξει βοηθητικά μια ομάδα οικονομολόγων διεθνούς κύρους. Επίσης θα ιδρυθεί ένα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ένα εντελώς νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα ενταχθούν η δημόσια ασφάλεια, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία.

Δίνοντας ένα παράδειγμα τι εννοεί με τη συγχώνευση υπουργείων ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί υπουργείο Υποδομών στο οποίο θα ενταχθούν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές.

Σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημόσια διοίκηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος είναι η διοίκηση να στελεχωθεί από άριστους και όχι από τους αρεστούς. Όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, πρόσθεσε, από τον διευθυντή ενός περιφερειακού νοσοκομείου έως και τους γενικούς γραμματείς θα δημοσιοποιηθούν άμεσα στο Διαδίκτυο ώστε κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος με αυτόν τον τρόπο στη λογική του ρεβανσισμού, του κράτους λάφυρου και στον χωρισμό του λαού σε δικούς μας και άλλους. Εμείς, πρόσθεσε, θέλουμε να ενώσουμε το λαό. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ κρατικών και κομματικών αξιωμάτων και κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα κριθεί ότι μπορεί να αναλάβει μια δημόσια θέση, θα πρέπει να παραιτηθεί προηγουμένως από το κομματικό του αξίωμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση για την οποία ζήτησε τη δύναμη του λαού μέσα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αρκετές φορές. Ζητάμε, τόνισε, τη δύναμη να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που κρίνεται ουσιαστικά στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν είναι απλά ποιά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αλλά σε ποιά Ελλάδα θα ζήσουμε. «Σε μια Ελλάδα υποταγμένη, σε μια Ελλάδα καθηλωμένη στην παρακμή ή σε μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα πορεία ανάτασης προσανατολισμένη στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα στη χώρα δεν ξεκίνησαν με την διεθνή κρίση και πρόσθεσε ότι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Τόνισε επίσης πως ακόμα και όταν περάσει η κρίση και δεν αλλάξουν πολλά πράγματα στη χώρα, η Ελλάδα θα παραμείνει αιχμάλωτη της διαφθοράς, του πελατειακού συστήματος και της ατιμωρησίας χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να θεωρεί κάποιος ότι το πρόβλημα της χώρας λύνεται με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Αντίθετα, τόνισε, απαιτείται άμεση αναθέρμανση της οικονομίας και το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θέσεις με βάση τις οποίες διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος προεκλογικά.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να θέσει τις δικές της προτάσεις επιδίδεται σε συκοφαντίες και ψεύδη και παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας. Και αναρωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα έξι χρόνια που κυβερνά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε για να προκηρύξει εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπισης της κρίσης δεν είναι ούτε ρεαλιστικές, ούτε σοβαρές και πρόσθεσε ότι η πολιτική της χαρακτηρίστηκε από ανευθυνότητα και έτσι η χώρα οδηγήθηκε στο σημερινό τέλμα, από το οποίο πάντως όπως τόνισε η χώρα θα βγει στις 4 Οκτωβρίου, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και πρόσθεσε ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ισχυρή λαϊκή εντολή και με σταθερότητα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της χώρας.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να τεθεί επικεφαλής της πορείας προς την έξοδο από την κρίση διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν διαθέτει το μαγικό ραβδί για να αλλάξει αμέσως την κατάσταση, αλλά όπως τόνισε δεν πρόκειται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κρυφτεί, να φυγομαχήσει ή να ψάχνει για άλλοθι.

Μίλησε επίσης για μια νέα ενότητα η οποία ξεπερνά τους κομματικούς φραγμούς και υπερβαίνει την 4η Οκτωβρίου, μια ενότητα που όπως είπε απλώνει το χέρι σε κάθε πολίτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις κατηγορίες που δέχεται από την κυβέρνηση ότι φοβάται και κρύβεται, ή ότι έχει κρυφή ατζέντα και δεν λέει που θα βρεθούν τα χρήματα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι ο κ. Καραμανλής ο οποίος κρύβεται έξι χρόνια τώρα από τα προβλήματα του λαού. Ο ίδιος τόνισε δεν πρόκειται να κρυφτεί ποτέ και δεν κρύφτηκε ούτε προεκλογικά.

Για τα χρήματα είπε ότι ήδη έχουν δοθεί απαντήσεις για το που θα βρεθούν, αλλά το θέμα δεν είναι ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα, ούτε πόσα χρειάζονται, αλλά που πηγαίνουν τα χρήματα και πως τα διαχειριζόμαστε.

Χαρακτήρισε ψέμα της Νέας Δημοκρατίας όσα αναφέρει το κυβερνών κόμμα τα περί κόστους δέκα δισ. ευρώ του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επανέλαβε ότι κοστίζει περί τα 2,5 έως 3 δισ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτόξευσε το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και διατύπωσε το ρητορικό ερώτημα που πήγαν τα χρήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση και έδωσε ο ίδιος την απάντηση, λέγοντας ότι αυτά πήγαν σε ημετέρους, σε πελατειακές σχέσεις και σε υπόγειες διαδρομές. Εμείς, τόνισε, θα προχωρήσουμε σε νοικοκύρεμα λαμβάνοντας σκληρά μέτρα αλλά δίκαια προκειμένου να γίνει η αναδιανομή του εισοδήματος. Επίσης, τόνισε ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ναι στο νοικοκύρεμα αλλά παράλληλα ζητά και ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών μελών.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι ήδη υπάρχει μια άτυπη αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζητά την εφαρμογή του σε περιόδους κρίσης. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός την κατάλληλη στιγμή θα θέσει θέμα και τυπικής αναθεώρησης του συμφώνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατηγορία που του απευθύνει ο κ. Καραμανλής ότι δεν έχει αναγγείλει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο πρωθυπουργός πήρε δυσάρεστα μέτρα για τους πολλούς και ευχάριστα για πολύ λίγους. Εμείς πρόσθεσε θα προχωρήσουμε στην αναδιανομή και θα πληρώσουν οι πλούσιοι με τους οποίους ποτέ δεν συγκρούστηκε ο κ. Καραμανλής. Θα πληρώσουν, πρόσθεσε, ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα και σημείωσε ότι θα υπάρξει γι αυτούς άνοδος της φορολογίας, όπως για παράδειγμα στα μερίσματα, η οποία θα φτάσει από 15 έως 40%.

Δεν πρόκειται να φορολογήσουμε περισσότερο τους μεσαίους από ότι πληρώνουν σήμερα, ενώ είπε θα υπάρξουν φορολογικές μειώσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναθεωρηθούν οι υπέρογκες αμοιβές των στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Όλοι, πρόσθεσε, θα επαναξιολογηθούν προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτεροι.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με όσα ακούει καθημερινά για την οικονομία γίνεται περισσότερο καχύποπτος και ευχήθηκε να είναι αλήθεια αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι υπάρχει ένα μαξιλάρι στην οικονομία. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει καθαρές κουβέντες και αλήθειες για αυτά τα θέματα αλλά μόνο μισόλογα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνισε, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αλλάζει.

Σε ερώτηση τι θα κάνει ο ίδιος με «τους νταβατζήδες» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ο ίδιος επιθυμεί να έχει καθαρές σχέσεις και όχι υπόγειες διαδρομές. Δεν έχω πρόσθεσε καμία πρόθεση να τιμωρήσω κανέναν και αναγνώρισε ότι σε μια κοινωνία και μια οικονομία όλοι έχουν ρόλο.

Σχετικά με τις πυρκαγιές και τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου αρχικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το πάθημα του 2007 δεν της έγινε μάθημα. Αλλά και ούτε από τότε μέχρι σήμερα έκανε κάτι στον τομέα της πρόληψης και απέδωσε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό την τεράστια όπως την χαρακτήρισε ζημιά που υπέστη φέτος η Αττική.

Στις αιτίες της φετινής καταστροφής που υπέστη η Αττική, ο κ. Παπανδρέου περιέλαβε και τα κίνητρα που δίνονται από τα χωροταξικά σχέδια της κυβέρνησης, η οποία όπως ανέφερε έκλεισε το μάτι στους καταπατητές, έδωσε όλα τα κίνητρα και υπονόησε οικοπεδοποίηση.

Δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τα χωροταξικά σχέδια της κυβέρνησης και θα απαγορεύσει την κατασκευή δρόμων σε δρυμούς ή σε πρώην δρυμούς που κάηκαν τα τελευταία χρόνια όπως η Πάρνηθα. Επίσης τόνισε ότι θα απαγορευθεί και θα αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη αυστηρότητα κάθε αυθαίρετη δόμηση. Η όποια οικοδομική δραστηριότητα, όπως τόνισε, θα είναι οργανωμένη και το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή.

Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία ενός πλαισίου πρασίνου, όπως είπε, για όλη την Αττική το οποίο θα ενοποιηθεί.

Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν έκτακτες εισφορές, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι πολιτική του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έβαλε έκτακτη εισφορά στα χαμηλά στρώματα αλλά όχι και στις τράπεζες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση που έχει ισχνή αυτοδυναμία ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα κυβερνήσει όσο μικρή κι αν είναι η αυτοδυναμία αν και όπως είπε, μια ευρύτερη αυτοδυναμία θα έδινε μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο έργο της.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει πρόταση συνεργασίας αλλά μέχρι στιγμής έχει συναντήσει άρνηση από τα άλλα κόμματα και είναι αυτός ένας λόγος για τον οποίο ζητά ψήφο αυτοδυναμίας από τους πολίτες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αναθεώρηση της εξαετούς πολιτικής της αδράνειας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία οδήγησε σε συνεχείς υποχωρήσεις.

Πρώτος στόχος μας, τόνισε, είναι να ανακτήσουμε το κύρος της χώρας και να αλλάξουμε την εικόνα της στο εξωτερικό. Θα έχουμε καλές σχέσεις με όλους στη βάση όμως της προώθησης και προάσπισης των συμφερόντων της χώρας. Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία ζητεί την αναθεώρηση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, προφανώς γιατί έτσι επιτάσσει το συμφέρον της. Το ίδιο πρόσθεσε θα κάνουμε και εμείς, γιατί αυτό απαιτεί το δικό μας συμφέρον.

Τον αγωγό, πρόσθεσε, εμείς τον αρχίσαμε και εμείς θα τον τελειώσουμε, αλλά με καλύτερους όρους και ειδικά σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται για ανατροπή των καλών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αντιφατική είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει ότι έχει φιλορωσική πολιτική και ρώτησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ποιά ήταν η στάση τους όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, επί ηγεσίας Μπους θέλησε να εγκαταστήσει στην Ευρώπη την αντιπυραυλική ασπίδα. Η κυβέρνηση τότε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υιοθέτησε την θέση των ΗΠΑ, παρά τη σφοδρή αντίθεση της Ρωσίας. Και πρόσθεσε ότι εμείς τότε είχαμε αντιταχθεί.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου, για μεν τον εκλογικό νόμο είπε ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό μονοεδρικών περιφερειών που θα προέλθουν από σπάσιμο μεγάλων, αλλά και κάποιες περιφέρειες στις οποίες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα. Η αναλογικότητα θα είναι περίπου ίδια με αυτή που υπάρχει στον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Πρόσθεσε ότι εάν πράγματι ο κ. Καραμανλής, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, υιοθετεί έναν τέτοιο εκλογικό νόμο όπως έχουν δηλώσει και άλλα στελέχη της ΝΔ, τότε μπορεί να βρεθεί η αυξημένη πλειοψηφία για να ισχύσει ο νόμος από τις επόμενες εκλογές. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα κόμματα της άλλης αριστεράς θα συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο εκλογικό νόμο. Σχετικά εξάλλου με την κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν χρειαστεί να αλλάξουν οι νόμοι οι οποίοι ψηφίστηκαν επί ΠΑΣΟΚ, τότε θα αλλάξουν. Προηγουμένως όμως τόνισε πρέπει να εφαρμόζονται και να μην ερμηνεύονται κατά το δοκούν, ούτε να καταστρατηγούνται οι νόμοι και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου